STORM: Dette kartet viser hvor det vil blåse mest klokken 22 onsdag kveld. De lyserøde feltene er sterk kuling til liten storm. Foto: Grafikk: StormGeo

Forbereder seg på storm – har bestilt 200 tonn kjetting til «Helge Ingstad»

SOTRA (VG) En storm er på vei inn mot kysten og havarerte KNM «Helge Ingstad». Forsvaret har bestilt mer kjetting for å sikre krigsskipet.

I går ettermiddag måtte Forsvaret stoppe dykkerarbeidet rundt KNM «Helge Ingstad» fordi den igjen bevegde på seg. Siden den sank for to uker siden, har frykten stadig vært at skipet skal skli enda lenger ut i fjorden, og dermed bli enda vanskeligere å redde opp.

– Det blir veldig vått på Vestlandet torsdag, fredag og lørdag. Det blir en veldig omlegging i været. Vinden vil kunne gi sterk kuling eller liten storm mot kysten, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til VG.

les også

«Helge Ingstad» påført 45 meter flenge i tankskipskollisjonen

Det blir altså flere dager med sterk vind denne uken. Sotra Anchor & Chain sier til VG at de nå har fått en ordre på enda mer kjetting. Denne gang på 1500 meter kjetting – som veier hele 200 tonn.

KRITISK: KNM «Helge Ingstad» ligger i en skråning og Forsvaret har de siste ukene jobbet på spreng for å holde den stabilt. Nå er en storm på vei, samtidig som bergingsarbeidet skal begynne for fullt. Foto: Harald Vikøyr

– Skal gi større sikkerhet

Fra før av hadde Forsvaret bestilt 180 tonn kjetting, men selskapet viser altså til at ordren er doblet.

– Torsdag vil det blåse generelt kuling til liten storm til liten storm fra Rogaland til Stad. Det fortsetter med kuling fredagen og gjennom helgen, sier Lillan Bergheim i StormGeo.

– Kjettingen skal være med å gi enda større sikkerhet rundt arbeidet, skriver daglig leder Jan Vindenes i en e-post.

Forsvaret skriver i en pressemelding mandag ettermiddag at kranlekteren «Rambiz» er på vei til havaristen for å bistå med mer sikring mot været.

– Det skal legges kjettinger rundt fartøyet, og disse kjettingene vil bli festet til land på forsterkede fester, skriver Forsvaret.

les også

KNM «Olav Tryggvason» involvert i kollisjon

Kystvakten forbereder seg på stormen som kommer.

– Vi gjør en vurdering på lensebarrierene vi har ute, om vi tar dem sammen eller lar dem ligge. Vårt fokus er både å sikre det utstyret vi har ute på en god måte og forberede oss på og drive skadebegrensning, sier Johan Marius Ly i Kystverket til VG.

Stormsenter på vei

Godværet som har vært den siste tiden skyldes et uvanlig kraftig høytrykk som har vandret fra øst og vestover i Norskehavet, og nå er på vei østover igjen. Dette har blokkert alle tunge våte lavtrykk fra vest.

Men fra onsdag vil lavtrykkene igjen komme inn fra vest og et stormsenter ser ut til å være på vei. Statsmeteorolog Fagerlid påpeker at det ennå ikke ser så ille ut de vil advare befolkningen med et farevarsel.

– Vi får en del vind onsdag kveld og tidlig torsdag. Men retningen på vinden er slik at vi ikke er bekymret for det i første omgang. Det kan fortsatt endre seg, men vinden kommer fra sørøst og går ut mot havet. Den kraftigste vinden går da ut i havet, sier Fagerlid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder