SAMLET: Høyre, Frp, Venstre og KrF starter regjeringsforhandlingene 2. januar på Granavolden Gjæstgiveri. Foto: Helge Mikalsen

Regjeringspartiene og KrF utsetter landsstyremøtene

De fire borgerlige partiene hadde som ambisjon å bli enige om en ny regjeringsplattform mandag. Det klarer de neppe.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har utsatt landsstyremøtene. Partiene hadde ambisjoner om å ha møtene i morgen, men møtene blir utsatt til senere i uken, melder NRK.

De borgerlige fire partiene er fortsatt ikke enige om en ny regjeringsplattform. VG har vært i kontakt med partiene, som bekrefter at møtene er utsatt. Grunnen skal være at partiene trenger mer tid.

Kilder til VG sier de hadde håpet å bli ferdig til mandag.

Regjeringen har sittet i forhandlinger siden 2. januar. Før de kan legge frem en regjeringsplattform skal alle landsstyrene gå igjennom den og gi sine synspunkt.

Både KrF og Venstre skal konsultere både landsstyret og stortingsgruppa. Høyre skal samle sentralstyret og stortingsgruppa, mens i Frp er det landsstyret som skal godkjenne plattformen. I alle de fire partiene står sentrale partifolk stand-by. Først etter denne runden blir plattformen kjent for offentligheten, skriver NTB.

Forhandlingene er i sluttfasen, men fremleggelsen av en plattform kan la vente på seg til midten av neste uke.

Blant de vanskeligste sakene fire partiene må bli enige om er abortpolitikk, støtte til barnefamilier, klimatiltak og asylpolitikk.

Tirsdag ble Frp-nestor Carl I. Hagen hentet inn, tilsynelatende for å advare forhandlerne om konsekvensene dersom hans parti ikke får en blank seier på innvandringsområdet og tommel opp fra de andre partiene for å stramme inn innvandringspolitikken, melder NTB.

Det kan sitte langt inne for både KrF og Venstre.

Utspillet fra tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) om å innføre begrensninger i barnetrygden for at innvandrere skal føde færre barn, har også vakt avsky i KrF.

For KrF er det tilsvarende viktig å hente hjem en seier på abort, noe Frp, Venstre og deler av Høyre er negative til.

Dersom samtalene lykkes, vil Norge for første gang siden 2013 få en flertallsregjering. Da hadde Ap, Sp og SV sammen styrt landet i åtte år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder