Dette blir den nye regjeringens politikk

De fire partiene som nå har blitt enige om å danne en borgerlig flertallsregjering, har alle stilt krav for å godta en felles plattform. Dette fikk de gjennomslag for å gjøre til regjeringspolitikk i årene som kommer:

 • Martha C. S. Holmes
 • Andrea Rognstrand
 • Frank Ertesvåg
 • Gisle Oddstad (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

KrF har som ventet ikke fått gjennomslag for endringer i abortlovens paragraf 2c, men de har fått gjennomslag for å stoppe fosterreduksjon, såkalt «tvillingabort». Partiet vedtok regjeringserklæringen med knappe to stemmers flertall.

les også

Kjent kristen-redaktør om abort-nederlaget: – Svært trøblete for Ropstad

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier også at det ikke vil bli tillatt med eggdonasjon i perioden KrF sitter i regjering, og at KrF har fått vetorett i bioteknologi-spørsmål.

les også

Bent Høie i april: Eggdonasjon kan være i gang om to år

– KrF har fått gjennomslag for at det ikke skal gjennomføres endringer i bioteknologiloven, som vi ikke er enige i. Det betyr for eksempel tidlig ultralyd, eller NIPT-test, som hadde vært steg i retning av det vi mener ville vært et sorteringssamfunn, sier han under partienes felles pressekonferanse.

NIPT-testen er en blodprøve som kan avdekke trisomi 13, 18 og Downs syndrom tidlig i svangerskapet, og har i Norge en nedre aldersgrense på 38 år.

les også

KrF-fylkesleder: – Luften har gått ut av argumentet for regjering

Ropstad tidligere også sagt at et KrF-krav er en barnereform, og at det mest opplagte KrF mener må gjøres for å løfte familiene, er økt barnetrygd.

Begge disse sakene får de gjennomslag for, og barnetrygden skal økes med 7200 kroner for barn fra 0 til fylte 6 år i løpet av regjeringsperioden. KrF får imidlertid ikke stoppet rus-reformen fra 2018, som skal flytte fokus over på å behandle fremfor å straffe narkomane.

Frp får stramme inn på innvandring

Frp gikk enstemmig inn for regjeringsplattformen. Partiene er enige om å videreføre antallet kvoteflyktninger som skal tas imot, altså 3000 hvert år. Både KrF og Venstre har ønsket at Norge skal ta inn flere kvoteflyktninger.

les også

Listhaug mener EØS-avtalen bør reforhandles

Frp har fått gjennomslag for at flyktninger som reiser på ferie i hjemlandet uten avtale med norske myndigheter «straffes» med en karantenetid. I karantenetiden skal det ikke opptjenes botid i henhold til kravet for permanent oppholdstillatelse, eller gis tillatelse til familieinnvandring.

FLERTALL: Frp, Høyre, Venstre og KrF har alle stemt for en borgerlig firepartiregjering Foto: Gisle Oddstad

Siv Jensen er også strålende fornøyd med det hun kaller en historisk satsing på samferdsel, og mindre bompenger.

– Vi skal kutte bompengene med 1 milliard kroner årlig, sier hun.

les også

Grøvan: – Ikke naturlig at Listhaug gjør comeback

Taxfree-endringene som fjernet muligheten til å bytte tobakkskvoten i alkohol reverseres. Frp får dermed tilbake de to vinflaskene som KrF rappet fra dem før jul, noe som førte til et internt taxfree-opprør i Frp.

Høyre får sin drømmeregjering

Å få til en flertallsregjering på borgerlig side med fire partier er i seg selv en stor seier for Høyre og statsminister Erna Solberg.

les også

Hareide går av som partileder

– Dette er en historisk dag, det er nå sikkert at Norge får den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985, sa statsministeren da flertallet var klart.

les også

Ap godtar ingen endringer: Lover abort-kamp i Stortinget

Frp får gjennomslag for videre redusering av eiendomsskatten med én promilleenhet for boliger og fritidsboliger, fra 5 til 4 promille. Dette er et mål de deler med Høyre.

De får også gjennomslag for å fortsette nedtrapping i formuesskatten for arbeidende kapital. Det er flere punkter i plattformen som skal gi bedre vilkår for norsk næringsliv, noe som har vært viktig for Høyre.

Venstre får mer ambisiøse klimamål

Venstre skrev i en uttalelse i desember at de vil at Norge skal være et nullutslippsamfunn i god tid før 2050, og fremmet en rekke klima-mål. De krevde blant annet 55 prosent kutt i utslippene innenlands innen 2030, noe de ikke har fått gjennomslag for men:

– Vi har fått til forsterkede og ambisiøse mål som vi skal melde inn til EU og som vi skal gjøre her i landet. Mål om å kutte 45 prosent i ikke-kvotepliktig sektor innen 2030, er meget ambisiøst, sa Grande under pressekonferansen.

les også

NRK: Trine Skei Grande dro fra forhandlingsrommet etter klimakrangel med Frp

Venstre ønsket seg dessuten permanent vern mot petroleumsaktivitet av de sårbare områdene, som inkluderer Lofoten, Vesterålen og Senja. De får de ikke, men de regjeringen skal ikke åpne for petroleumsaktivitet eller konsekvensutrede disse havområdene i regjeringsperioden.

I stedet for en flat CO2-avgift på 1000 kroner per tonn, har de fått gjennomslag for å trappe opp den flate CO2-avgiften med fem prosent årlig for alle sektorer frem til 2025.

les også

Hareides røde wonderboy vendte ham ryggen: Var den som sikret blått KrF-flertall

Venstre ville ha gratis kjernetid i SFO/AKS for lavinntektsfamilier, samt en mer fleksibel skolestart. Begge disse to ønskene har de fått igjennom. Venstres store seier fra 2018 om å avvikle pelsdyrnæringen skal gjennomføres, tross motstand fra både KrF og Frp.

Partiet har også fått gjennomslag for å stoppe neddyrkingen av myr og å restaurere ødelagt myr, men all myr vernes ikke slik de i utgangspunktet ønsket.

Mer om

 1. Regjeringen
 2. Solberg-regjeringen
 3. Politikk
 4. Asylpolitikk
 5. Samferdsel
 6. Erna Solberg
 7. Siv Jensen

Flere artikler

 1. Stemmedrama i KrF: Inn i regjering med to knappe stemmers overvekt

 2. Regjeringsforhandlingene starter 2. januar

 3. Ropstad før forhandlingene: Varsler abortkamp

 4. Frp ut mot Venstres klimakrav: – Må slutte å pine innbyggerne

 5. Dette er de enige om i statsbudsjettet

Fra andre aviser

 1. Nå er drømmen hennes oppfylt

  Bergens Tidende
 2. «Hvor lenge kan dette vare?»

  Bergens Tidende
 3. Jensen: – Bedre enn Jeløya-plattformen

  Fædrelandsvennen
 4. «Nei, det var ikke Frp som vant»

  Fædrelandsvennen
 5. Grønt potensial

  Bergens Tidende
 6. Abort. Barnetrygd. Rusreform. Asyl. Pelsdyr. Elbil-fordeler. Bompenger. Slik ble kompromissene.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no