HUTTEMEGTU: Bildet viser Høgevarde, nord for Norefjell i Buskerud. Her er det tirsdag ettermiddag er det meldt – 21 grader. FOTO: Andersen, Cicilie S.

Sibirkulden er her – sur vind kan gjøre det farlig kaldt

Med gradestokker som viser 30 minusgrader enkelte steder i landet er det bare å kle seg godt og bruke kuldekrem, lyder rådet fra Statsmeteorologen.

 • Carina Hunshamar
 • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over to år gammel

Sibirkulden blåser inn over Europa og flere steder i Norge ble det målt temperaturer på minus 30 grader og stiv kuling natt til tirsdag.

Kaldest er det i fjellene i Sør-Norge. På Leirflaten målestasjon i Oppland ble det målt − 33,3 grader.

På Meteorologisk institutts stasjon på Torungen i Arendal ble det målt minus seks grader med en middelvind på 20 meter i sekundet.

– Det var mer utbredt kulde i går, men blåser det mer i dag og det kjennes kaldere ut, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Rafael Escobar Løvdahl.

Sjekk vindkartet under: Sett musepekeren på kartet, og du får opplyst vindstyrken akkurat der! Vindkart fra Earth Nullschool.

les også

OBS-varsel: Advarer mot sibirkulde og sterk vind

Escobar Løvdahl sier det er kaldest på fjellene i Sør-Norge og langs kysten på Sørlandet, men at sibirkulden også er å kjenne i byene.

Ikke unormalt

Kaldest av byene er det i Oslo og i Kristiansand. I Oslo ble det målt minus åtte grader med middelvind på syv meter i sekundet tirsdag formiddag.

– På Tryvann var det minus elleve grader på formiddagen og det blåste 7,2 meter i sekundet, det er en kulde man kjenner ganske godt, sier Escobar Løvdahl.

les også

Ny prognose: – Sannsynlig med stabil, tørr vinter til over påske

På Kristiansand lufthavn, Kjevik ble det målt minus syv grader med en middelvind på elleve meter i sekundet.

– Kle godt på barna deres som er ute og leker og bruk kuldekrem, anbefaler statsmeteorologen.

Her kan du sjekke hvordan vinden påvirker den effektive temperaturen: Hvis målt temperatur er minus 15 C, og det blåser stiv kuling – 16,5 meter i sekunder, vil effektiv temperatur bli nær doblet til minus 29 C!

Sibirkulden skyldes et høytrykk med kald luft som blåser fra Russland, men statsmeteorologen sier det ikke er unormalt at det er så kaldt på denne tiden av året.

– Det som har skjedd nå er at høytrykket kom ganske sent i februar og det ser ut til at det også blir kaldt i månedsskiftet.

Snøskredfare

Mens det er kaldt i Sør-Norge er det mildt i Nord. Escobar Løvdahl forteller at det ble målt minus tre grader i Tromsø tirsdag.

les også

Bitende kulde: Slik tar du vare på huset, bilen, husdyrene og kroppen

Pluss content

– Det som er spesielt er hvor mildt det er på Svalbard. Vi har nå hatt 87 måneder hvor det har blitt målt temperaturer over det som er normalt, og i dag ble det målt tre pluss grader.

Mildværet og store nedbørmengder har ført til stor snøskredfare på Svalbard og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har snøskredvarselet satt til rødt nivå, som er det nest høyeste varselnivået.

Jostein Aasen ved NVE sier til VG at snøskredsvarselet er over utkantregionene vest og øst som er lite bebodd.

– Det ble målt 43 millimeter nedbør i Ny-Ålesund i dag. Det er skikkelig vær. Vi har også sendt ut et snøskredvarsel for Vest-Finnmark for onsdag, sier Aasen.

På onsdag er det meldt kraftig vind og mye nedbør langs Finnmarkskysten og Aasen forteller at det trolig vil vedvare utover torsdag.

Mer om

 1. Vær
 2. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Flere artikler

 1. OBS-varsel: Advarer mot sibirkulde og sterk vind

 2. Her var det 42 minusgrader i natt

 3. Jippi! Det blir påfyll i skiløypene på Østlandet

 4. Kuldebølge i store deler av landet neste uke

 5. Her er det meldt 14 minusgrader til helga!

Fra andre aviser

 1. Bjørnholt: Minus 26. Ny-Ålesund: Pluss 4

  Aftenposten
 2. Det flotte påskeværet vil fortsette en stund til. Så står lavtrykkene i kø.

  Bergens Tidende
 3. – Mange måtte nok skrape bilen i dag

  Fædrelandsvennen
 4. – Det var heftig, for å si det mildt

  Bergens Tidende
 5. Tredje kaldeste mars siden 1950

  Bergens Tidende
 6. Nå gir «sibirkulda» seg

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder