PÅ VEI UT: Stortingspresident Olemic Thommessen på vei ut av en bil ved NRKs lokaler på Marienlyst mandag kveld. Foto: Helge Mikalsen, VG

Kilder i Høyre til VG: Åpner for at Olemic Thommessen kan bli kastet som stortingspresident

Ifølge sentrale kilder i Høyre kan Olemic Thommessens dager som stortingspresident være talte. Hans skjebne kan bli avgjort allerede onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da skal stortingspresidenten redegjøre for byggeskandalen for de parlamentariske lederne, samt finanskomiteen.

Til nå har Høyres stortingsgruppe og partiledelse stått last og brast ved sin partifelle: Thommessen har vært fredet etter at han ble gjenvalgt i fjor høst med knapp margin – 85 mot 80 stemmer.

Men i løpet av de siste to ukene har dette bildet gradvis endret seg, får VG opplyst.

– Jeg er ikke sikker på om dette ender bra for Olemic, sier en sentral kilde i Høyre til VG.

les også

Thommessen om byggeskandalen: Saken har vært et mareritt

Flere kilder sier nå for første gang rett ut til VG at de har svært vanskelig for å se for seg at han sitter i presidentstolen om tre, seks eller ni måneder.

Statsminister Erna Solberg kommenterte saken slik overfor NTB mandag kveld:

– Det er Stortinget som gjør en vurdering av saken nå. Det blir veldig rart hvis jeg skal kommentere det spørsmålet hele tiden.

Internt i Høyre tolkes også dette som et uttrykk for at Høyre-lederens fredning av Thommessen kan være over:

– Noe har skjedd de siste dagene i Høyre. Erna er imidlertid kjent for å være lojal mot de hun har utnevnt. Hun bytter ikke ut folk i utide. Men nå sier hun at dette er Stortingets sak. Det er et signal. Thommessen ble valgt fordi også KrF støttet hans kandidatur til slutt. Hvis KrF nå begynner å trekke denne støtten i tvil, kan det kan gå fort for Thommessen. Det kommer ikke til noen ny avstemning i Stortinget. Enten vil Thommessen da skjønne at han må gå av, eller så vil noen i Høyre fortelle ham at han må gjøre det selv, sier en sentral Høyre-kilde.

les også

Byggeskandalen på Stortinget: – Gikk ni kritiske måneder uten styring

Forbindes med sløsing

Kildene understreker også at det som avgjør Thommessens skjebne ikke først og fremst er enkeltheter i byggeskandalen, men «en helhetsvurdering» av om Høyre på sikt er tjent med å ha en fremtredende politiker som er så tett klistret til det som oppfattes som elendig kontroll og direkte sløsing med skattebetalernes penger.

les også

Byggeskandalen: Dette er million-innsparingene Thommessen sa nei til

Dette passer svært dårlig med det imaget Høyre ønsker å ha, som økonomisk ansvarlige og nøysomme med bruk av fellesskapets midler.

Foreløpig sitter Ap stille i båten. De stemte imot Thommessen sist, og for sin egen kandidat Eva Kristin Hansen, som ble visepresident. Men hvis Thommessens redegjørelse onsdag ikke faller i god jord, forventer man i Høyre at Ap kommer på banen. Det kan også fyre opp KrF.

MEKTIG TRIO: Stortingspresident Olemic Thommessen fotografert under Stortingets julelunsj 18. desember i hyggelig passiar i vandrehallen med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

les også

Byggeskandalen: Stortinget ville bevare fasade fra 1880 – sjekket ikke alternativer

Den viktigste konkrete årsaken til at stemningen har snudd, er naturligvis selve nyheten for to uker siden om at kostnadsrammen på 1,8 milliarder kroner er sprukket med 500 millioner kroner, noe som kom som et sjokk på både Thommessen og Høyre for øvrig.

Overfor VG understrekes det imidlertid at man i Høyre avventer den redegjørelsen Thommessen og resten av presidentskapet kommer med på onsdag. Der kan det, fremholdes det, komme opplysninger som nyanserer bildet av Thommessen som den store skurken i byggeskandalen. Det vil i tilfelle styrke hans sak.

NYTT POSTMOTTAK: Stortingets nye post- og varemottak under Wessels plass tar form. Herfra går det en tunnel til Rådhusgata og en inn under Stortinget. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Det samme vil det gjøre hvis Thommessen lykkes i å få resten av presidentskapet til å stå solidarisk sammen med ham utad.

En sentral kilde i Høyre sier til VG:

– Hvis det skulle vise seg at han har tilbakeholdt informasjon i denne prosessen, er han ferdig uansett. Han bør ha delt all informasjon også med de andre i presidentskapet, og ikke sittet på noe selv. Men dette vet vi ikke noe om nå.

Det vakte enorm oppmerksomhet da det høsten 2016 ble klart at utbyggingen av Prinsens gate 26 og en tunnel til sammen var kommet opp i en prislapp på 1,8 milliarder kroner. Overskridelsene ble regnet som en skandale.

Dette skjedde mot slutten av forrige stortingsperiode, Thommessens første fire år som stortingspresident.

les også

Stortingsdirektør Ida Børresen går av etter byggesprekken

Derfor kom det som en overraskelse på mange, ikke minst i opposisjonen, at Høyre valgte å gå for gjenvalg av Thommessen i denne stortingsperioden, ettersom blant annet overskridelsene hadde gjort ham meget kontroversiell, også innad i Høyre.

På Stortinget regnes det som en opplest sannhet at det var Høyre-leder og statsminister Erna Solberg selv som grep inn og sørget for at Thommessen fortsatt skulle være Høyres kandidat til det tillitsvervet i Norge som er nest høyest i rang etter Kongen.

En av grunnene skal ha vært at Høyre mente å ikke ha flust med andre kandidater å velge blant.

Men dermed er også Erna Solberg lederskap nært knyttet til at Olemic Thommessen i dag sitter som den øverste tillitsvalgte på Stortinget.

Blant annet skal regjeringens støtteparti KrF ha oppfordret Høyre til å komme opp med en annen kandidat, men fikk nei.

les også

Krever forklaring fra Thommessen: Kan felles av egen tale

Thommessen ble dermed den eneste av alle presidentskapets medlemmer som tok gjenvalg, alle de andre er nye.

Høyre-kildene VG har snakket med anfører også at Thommessens håndtering av de nye overskridelsene på 500 millioner kroner så langt ikke har vært tilfredsstillende.

Blant annet pekes det på at det er uklart hvorfor Stortingets direktør, Ida Børresen, måtte gå for to uker siden da overskridelsene ble kjent. Flere etterlyser en begrunnelse på hva det konkret er Børresen har ansvar for som Thommessen og resten av presidentskapet ikke har ansvar for.

VG oppnådde ikke kontakt med Olemic Thommessen mandag kveld. Men under en pressebrief etter det hasteinnkalte møtet i presidentskapet mandag ettermiddag, kalte stortingspresidenten saken om utbyggingen av Stortinget for et mareritt.

– Marerittet er at det vil ingen ende ta med de feilene vi ser dukke opp underveis, sa stortingspresidenten til pressen. Han opplevde at han fortsatt hadde tillit og at presidentskapet sto samlet.

Thommessen fastholdt at han tok juleferie i fjor i den tro at 1,8 milliarder kroner ville være sluttsummen på prosjektet.

Han uttalte også at det var avgått direktør Ida Børresens ansvar at presidentskapet ikke fikk tilstrekkelig informasjon.

– Det var direktørens ansvar. Vi har ikke fått informasjon om prosjektet som gjør at vi kan håndtere det på en god måte, sa Thommessen til pressen mandag.

– Man tar også ansvar ved å bli. Jeg tenkte gjennom dette før jeg ble gjenvalgt i høst, sa Thommessen som kunne opplyse om over 3000 endringsmeldinger underveis i prosjektet. Det regnes som ekstremt høyt.

Onsdag må Thommessen redegjøre om overskridelsene og håndteringen av informasjon i saken overfor finanskomiteen på Stortinget og alle de parlamentariske lederne i et lukket møte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder