Bellona politianmelder Oslo etter oljeutslipp

Bellona har vært på befaring og oppdaget at lensene ikke greier å stanse oljesølet i Alnaelva før Sørenga. - Det er en skandale at Oslo kommune ikke slo alarm tidligere, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Publisert:

KILDEN: Oljeutslippet skal stamme fra T-baneverkstedet til Oslo Sporveier på Ryen Foto: Frode Hansen

Onsdag ettermiddag rant opp mot 50.000 liter med fyringsolje ut i Alnaelva og videre mot Oslo-fjorden. Utslippet kommer fra Oslo Sporveier, får VG opplyst ved 11-tiden torsdag.

Bellona-leder Frederic Hauge stiller seg svært kritisk til Oslo kommunes behandling av saken.

Han spør hvorfor det ikke ble lagt helt andre lenser og utstyr ved utløpet tidligere.

MYLDRER: Slik så det ut på Sørenga torsdag ettermiddag, før oljeutslippet. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg fatter ikke hvorfor Oslo kommune ikke trykket på den store alarmknappen: Vi snakker om 50 tonn med olje i Alnaelva og med oljesøl ned til Sørenga, hvor tusenvis av mennesker bader, sier han til VG.

Viser til beredskapsutvalg

Han viser til at Oslo kommune i slike tilfeller har et beredskapsutvalg som skal tre i kraft.

Ulykken skjedde onsdag ettermiddag og etter hva vi har brakt i erfaring ble ikke beredskapsutvalget operative. Vi mener det er en stor svikt i beredskapsrutinene. Dette må granskes, sier Hauge:

– Raskere og kraftigere respons kunne ha forhindret deler av utslippet å nå Oslofjorden. Nå kommer det til å skvulpe oljesøl i dagesvis. Bellona politianmelder utslippet og etterforsker nå ansvarsforholdene. Vi ber samtidig om en granskning av Oslo kommune, ved ansvarlig byråd, Lan Marie Nguyen Berg, sier Hauge.

Spør om det er sviktende rutiner

Hauge spør om det er sviktende rutiner eller om man ikke fulgt rutiner i det hele tatt.

– Vi har vært på befaring og sett at lensene er altfor små: Olje har flytt over lensene og ut i fjorden. Det kan ta mange dager før folk igjen kan både på Sørenga, sier han.

– Hva kunne vært gjort annerledes?

– Beredskapsutvalget kunne blant annet sikret at andre og bedre lenser hadde blitt tilgjengelig.

Kjenner seg ikke igjen

Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, sier at de ikke kjenner seg igjen i kritikken fra Hauge.

– Da vi fikk melding om oljesøl, sendte vi store styrker til stedet. Vi samarbeidet tett med andre etater og sivilentreprenører. Vi hadde en stab i brannvesenet for å håndtere dette, og vi iverksatte deler av vårt planverk. Vi var på ingen måte alene, og fikk god hjelp av samarbeidspartnerne, sier han til VG.

Han legger til at de skal være ydmyke nok til å ta en evaluering på dette og se om noe kunne blitt gjort annerledes.

– Vi satte inn store ressurser, men det var en del olje som slapp ut før vi fikk lagt ut en lense.

– Hvorfor slapp det så mye olje ut før lensen ble lagt ut?

– Det er et spørsmål som politiet må se på. Vi vil ikke si veldig mye om opphavet eller hendelsesforløpet.

– Hauge sier at dere ikke trykket på den store alarm-knappen. Stemmer det?

– Vi varslet Kystverket, vi satte ut brannbåter og hadde en rekke brannbiler i aksjon. I tillegg samarbeidet vi med Vann- og avløpsetaten. Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken, sier Hovtun.

POLITIANMELDER: Bellona-leder Frederic Hauge stiller seg svært kritisk til Oslo kommunes behandling av utslippet. Foto: Kristofer Sandberg

Skal ta stilling

Rune Skjold, seksjonsleder for økonomi og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt, sier til VG at de tar stilling til en politianmeldelse når de mottar den.

Han sier de ikke har noen mistenkte eller siktede i saken foreløpig.

– Vi undersøker nå hva som har skjedd og hvorfor. Utslippet skjedde fra tankene til Oslo Sporveier. Vi ser på om foretakene som de har engasjert har gjort det de skal for å sikre at dette ikke ville skje, sier Skjold.

Utslippet skjedde under tømming av oljetanker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder