OVERDOSE: Fire russ er brakt til sykehus med GHB-overdose på landstreffet for russen i Kongeparken på Ålgård lørdag kveld. Det skal ikke være alvorlig for noen av dem. Foto: Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Fire russ til sykehus etter overdose av GHB

Fire russ er sendt til sykehus etter overdose av det narkotiske stoffet GHB i Kongeparken i Ålgård, men det skal ikke være alvorlig for noen av dem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi vet aldri hvordan dette ender. Man kjenner hverken innholdet i drikken eller sin egen toleranse for GHB, så det er ren gambling å få i seg. Noen får det dessverre i seg uten å vite det, sier operasjonsleder Henning Andersen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Stavanger universitetssjukehus opplyser til NTB at det ikke er alvorlig for noen av de fire, og at tilstanden deres er stabil.

LANDSTREFF: 14.000 russ er samlet på Landstreffet i Kongeparken. Foto: Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

GHB er et sentralt dempende stoff med virkninger som ligner alkohol. Stoffet fremstilles ulovlig, men finnes også i legemiddelet Xyrem, som brukes ved narkolepsi. Ulovlig fremstilt GHB kan inneholde ulike mengder av stoffet, og det kan være liten forskjell på doser som gir rus og som medfører bevisstløshet.

Rusen gjør brukeren oppstemt, men kan føre til en rekke plager, som svimmelhet, muskelsvakhet, hodepine, oppkast og trøtthet. I mer alvorlige tilfeller kan det inntre vrangforestillinger, kramper, hemmet pust, bevisstløshet og i verste fall kan brukeren dø.

– Gått veldig greit

Fem personer ble bortvist fra landstreffet for årets russ i Kongeparken lørdag kveld og natt til søndag, tre av dem tilhørte en russebuss og ble bortvist for bruk av narkotika, mens to ble bortvist for ordensforstyrrelser, melder politiet på Twitter.

– Dette er helt normalt. Ellers har arrangementet gått veldig greit. Etter at selve arrangementet var over, trakk russen seg inn på campingplasser og mot bysenteret hvor flere har leid hotellrom. Sannsynligvis fortsetter festingen, men det er ikke noe som har vært oss til bry, sier Andersen.

– De som har erkjent bruk av narkotika, har blitt anmeldt, sier kollega Brit Randulff til NTB.

les også

Russ skulle på do – falt ned skrent og ut i sjøen

les også

Russebussbrann i Bærum: To busser utbrent

Omkring 14.000 russ har vært samlet i Kongeparken i helgen. I tillegg til bortvisningene for narkotikabruk ble seks personer bortvist for å prøve å snike seg inn uten billett.

Innsatsleder Frode Kleven i Kongeparken er fornøyd med hvordan festlighetene har foregått, og politiet har ikke registrert noen voldsepisoder der russen er samlet.

Har du fått med deg «RT: På innsiden av russetiden»? Få daglige oppdateringer fra russebussen «Superjail» her!

Operasjonsleder i Sørvest Henning Andersen sier til VG at det ellers har gått veldig greit for seg også utover natten.

– Det er en av de bedre utgavene av Russ vi har å gjøre med i år, sier han.

Dette mener jentene fra «Superjail» er det som skal til for å få en prefekt rulling:

Ingen voldstilfeller

Landstreffet er det 32. i rekken, og arrangøren er svært fornøyd med tilbakemeldingene fra alle hold. Ikke minst er de glad for at det ikke er registrert noen tilfeller av vold, og for at det har gått bra med de fire som ble sendt til sykehus.

– Vi har ikke registrert noen alvorlige voldshendelser, og det inkluderer også overgrep. Dette er noe vi jobber forebyggende med gjennom hele året. Vi samarbeider også med Amnesty om kampanjen «Nei er nei», sier presseansvarlig for landstreffet, Therese Oddsen, til NTB.

les også

Askim-russ løp nakne ved barnehage og skole

– Nytt i år er at narkotikapolitiet har vært til stede med to narkotikahunder. Det har også vært et samarbeid mellom distriktene for å hindre at narkotika tar veien hit. Totalt er det meldt om syv tilfeller av narkotikabruk og to tilfeller av besittelse. Dette er lavere enn i fjor, og mye tyder på at ungdommen er mer bevisst på sitt forhold til narkotika og vold enn tidligere, sier Oddsen.

Se hvordan morgenen etter den første kvelden på landstreff i Stavanger var for jentene på russebussen «Superjail»:

les også

Politiet fikk melding om at russetreffet var avlyst på fredag – billettsalget fortsatte til søndag

les også

Russebussen brant ned: - Halve russetiden er ødelagt

Alkotest

Søndag morgen lå mange og hvilte ut etter festivalen – mange sov nok også ut rusen før hjemreisen. Politiet var søndag på plass og tilbød blant annet alkotest for å sikre at ingen fortsatt er påvirket når de skal kjøre ut av området.

Totalt er det nedlagt over 9.400 dugnadstimer fra frivillige fra 37 lokale idrettslag og foreninger. Mødre og fedre har vært til stede og passet på, i tillegg til politiet, Røde Kors, brannvesenet og vektere.

– Vi er veldig stolte av den dugnaden som legges ned. Det er gjort en kjempeinnsats og vi gleder oss allerede nå til neste år, sier Oddsen.

Ikke alle kom seg på landstreff:

Rolig på Lillehammer

les også

«Du er ikke russ uten buss»

les også

Første helg av russefest på Tryvann er avlyst på grunn av store snømengder

På russetreffet på Birkebeineren på Lillehammer, hvor rundt 6.000 russ har vært samlet, var det én deltager som ble anmeldt og bortvist for bruk av narkotika, opplyser Innlandet politidistrikt.

– Det har gått veldig rolig for seg, det har gått så fint som det kan. Vi fikk litt klager på høy musikk fra fastboende på kvelden i går, men hørte ikke noe mer fra dem i løpet av natten, opplyser politiet i Innlandet til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder