REFSES AV EGNE: Lokalpolitikere er bekymret for utviklingen i partiet, og trekker blant annet frem de negative personalsakene den siste tiden. Foto: Krister Sørbø, VG

Venstre-veteran i Oslo: Støtter krav om at Grande må gå

Mangeårig Venstre-politiker i Oslo, Terje Bjøro (67) gir full støtte til opprørerne i partiet som vil fjerne Trine Skei Grande som partileder.

– Partiet må ha ny ledelse. Trine Skei Grandes dager som Venstre-leder er talte. Ingen av de to nestlederne, Elvestuen eller Breivik, er heller ikke i stand til å føre partiet i en ny retning, sier Bjøro til VG.

Han har sittet i bystyret i Oslo for Venstre i tolv år. Nå er han nestleder i Vestre Aker bydelsutvalg.

Den mangeårige rektoren og skolelederen fikk nok av Venstre før jul, og meldte seg ut etter 33 år som Venstre-medlem. Han mener Trine Skei Grande har ledet partiet i feil retning de siste årene.

Den siste tidens medieoppslag og lave oppslutninger på meningsmålingene har vekket debatt internt i Venstre om hvem som skal ta over for Skei Grande.

Til NRK uttaler Venstres Pål Farstad torsdag at han mener Abid Raja er riktig person til å ta over. Ungdomspartileder Sondre Hansmark sier derimot at han mener Sveinung Rotevatn er den rette lederen.

Kjenner seg ikke igjen

– Jeg kjenner meg ikke igjen i Venstre. Partiet gikk i regjering sammen med Frp uten forankring blant medlemmene. Jeg har mye mer sans for måten KrF gjorde dette på, sier Bjøro til VG.

UAVHENGIG: Terje Bjøro forlot Venstre før jul i fjor etter 33 års medlemskap. Foto: Privat

Han «føler ingen sorg» over at han er ute av partiet, som har blitt et mini-Høyre etter hans mening.

Bjøro sier han har forsøkt å komme i dialog med Grande om sin misnøye.

– Skei Grande er en emosjonell partileder og en hyggelig person. Men hun vil ikke lytte. Det er ett av problemene med henne, fortsetter Bjøro.

Han har full forståelse for det pågående distriktsopprøret mot partiledelsen.

– Jeg har sett hvordan Venstre har utviklet seg til å bli et Oslo-parti. Derfor skjønner jeg veldig godt det distrikts-opprøret som vi nå ser i partiet, sier Terje Bjøro.

les også

Venstre-lederen svarer kritikerne: Man må tåle en støyt, og det tåler jeg

Venstre-medlemmer i Distrikts-Norge er bekymret for utviklingen i partiet. En tidligere ordfører advarer, mens en annen gir seg etter 20 år med tillitsverv, og mener Skei Grande må gå. Bjørn Mathisen, som totalt har representert partiet lokalt i Kvæfjord i 20 år, har nylig valgt å gi seg i ledelsen på grunn av situasjonen i Venstre.

– Når man kommer så langt som nå, så tror jeg at man har kjørt seg fast i et spor. Det trengs nye koster inn i partiledelsen, og et skifte av partilederen. Jeg tror ikke vi vil klarer å endre situasjonen med Trine. Hun har gjort en god jobb i mange år, men jeg tror tiden har kommet for å tre til side, forteller Mathisen til VG.

Han er en av flere som har ytret sin bekymring til partiledelsen i et brev. Det var NRK som først omtalte brevene torsdag morgen.

– Dramatisk

– Jeg opplever situasjonen i partiet som rimelig dramatisk. Sett i forhold til tilslutning ser vi at vi lokalt mister medlemmer og at lokallag legges ned. Folk er utrolig frustrert over situasjonen sentralt, forteller han.

Ifølge Mathisen blusset denne frustrasjonen opp da partiet gikk inn i regjering med Fremskrittspartiet.

– Samarbeidet med Frp er veldig vanskelig. Vi er rause, åpne folk som ønsker å ta vare på og ha et multikulturelt samfunn, og er opptatt av klima og miljø. Det er vanskelig med et parti som drar på signingsferd til Sverigedemokraterna.

les også

Ernas nye regjering slaktes i ny VG-måling – ville tapt 19 stortingsmandater

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VG at hun ikke har noen planer om å trekke seg, til tross for hard kritikk fra partifeller i flere brev.

– Når man er partileder i Venstre må man tåle en støyt og det tåler jeg. Jeg ble valgt til leder enstemmig for noen måneder siden, og skal ha den jobben i ett og et halvt år til, sier Trine Skei Grande.

Uttalelsen fra Grande kommer etter at partifeller er i opprør mot partilederen.

les også

Støre: - Norske kvinner må føle seg sveket av Grande

Bjørn Mathisen har ikke fått noen direkte respons fra partiet på sitt brev.

– Nei, og det er jo dårlig. Det har forsterket inntrykket av å være oversett, sier Mathisen.

MENER GRANDE MÅ GÅ: Mangeårig kommunestyrepolitiker og lokallagsleder i Kvæfjord, Bjørn Mathisen, mener situasjonen i partiet nå har gått så langt at Trine Skei Grande bør gå av som partileder. Foto: Privat

– En kamp for minimumstilbud

Også Bjørn Hegstad, tidligere ordfører i Lødingen i Nordland, bekreftet til NRK torsdag at han har sendt et brev til Venstre sentralt.

les også

Høyres leder i Innlandet: Regjeringen speiler ikke landet godt nok

I brevet, som VG har fått innsyn i, står det blant annet:

«De sosialliberale verdiene som «vårt» Venstre står for, har vi forhandlet bort for å tekkes Frp og Høyre».

– Ser du på Venstres resultater på målingene nå, så ligger vi langt under sperregrensen. Ser du på meningsmålingene i Nord-Norge er oppslutningen enda dårligere. Vi har nesten ingen lokallag i Nord-Norge som er oppegående, hvis du ser bort ifra de store byene, sier han til VG.

Årsaken til misnøyen i partiet er sammensatt, men også Hegstad trekker frem dagens samarbeid med Frp som en utfordring.

– Det er hovedårsaken til utmeldingene. Når vi ikke har medlemmer i lokallagene lenger, er det umulig å drive partiet fremover, slik er det flere steder i Nord-Norge, fastslår han.

Distriktspolitikken med dagens regjering holder heller ikke mål, mener han.

– Det handler om rammeoverføringene til fylkene, der det er nedskjæringer. Da legges bussruter og båtruter ned. Det er blitt en kamp å kjempe for minimumstilbud i utkants-Norge.

les også

Abid Raja om Trine Skei Grandes baksnakking: – Jeg ble sjokkert

– Leie karakteristikker

Som Venstre-veteran har Hegstad sittet i partiet i over 40 år, og har selv ikke tenkt å melde seg ut.

– Jeg er en gammel sosialliberalist og støtter ikke et samarbeid med Frp, men jeg ønsker at venstre skal ha sin plass som et bredt sentrumsparti. Det skal mye til for at jeg melder meg ut, jeg står heller på barrikadene, sier politikeren.

Den siste tidens personalsaker i partiet har også stilt Venstre i et dårlig lys, mener Hegstad.

les også

Erna vil være statsminister til 2025: – Skal vi bevare Norge som velferdssamfunn må vi omstille Norge

Det har blant annet kommet frem at Skei Grande har baksnakket partifelle Abid Raja i en telefonsamtale med politikere fra andre partier, og hun skal ha kalt partiets populære ordfører Alfred Bjørlo i Eid for «psykopat».

– Vi synes det er veldig leit med slike karakteristikker. Generelt mener jeg at partiledelsen gjør en god jobb, og hvorvidt dagens ledelse oppfyller kravene er opp til sentralstyret og Landsstyret, sier Venstre-politikeren.

Mener du Trine Skei Grande bør gå av?

– Nei, det mener jeg ikke. Det er politikken vi fører og ikke personene jeg er misfornøyd med, sier Hegstad.

Ifølge NRK er brevene til Hegstad og Mathisen bare to av flere kritiske brev sendt fra lokalpolitikere i det siste.

HVISKET I ØRET: Abid Raja og Trine Skei Grande etter «Debatten» på NRK i desember, der de møttes for å snakke ut om baksnakkingen. – Vi er som søsken, sa Raja om Grande under debatten. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forsvarer Skei Grande

Atle Hamar, leder av partiets distriktspolitiske utvalg som ble satt ned i fjor høst, er ikke enig i at partiet svikter distriktene, men ser at Hegstad har et poeng.

– Det er klart at det er nok ulik utvikling i ulike deler av landet og han kan ha noen poeng når det gjelder det fylkespolitiske i Nordland. Men min umiddelbare reaksjon er at dette inntrykket stemmer ikke helt fra andre steder av landet, sier han til VG.

– Venstre har tatt initiativ til flere ting som faktisk virker ute i distriktene. Det ene er tiltakene rundt det grønne skiftet, som har skapt store verdier og mange nye arbeidsplasser. Det andre som blir vektet, er samferdsel på vei og bane, der det er investert betydelige summer, sier Hamar som kommer fra Jølster i Sunnfjord og som er statssekretær i Klima- og miljødepartementet.

Han vil ikke stille seg bak Mathisens oppfordring om at Skei Grande bør tre til side.

– Jeg synes hun gjør en fenomenal jobb som kulturminister og partileder, sier han.

Utvalget han leder skal på landsmøtet i mars legger frem forslag til mål og retning for den regionale politikken.

HAMAR: – Jeg syns hun gjør en fenomenal jobb som kulturminister og partileder, sier Atle Hamar om partileder Trine Skei Grande. Foto: Terje Bringedal, VG

Også Venstre-nestleder Terje Breivik står last og brast med Grande og partiets distriktspolitikk.

– Jeg tror det skal godt gjøres å finne et parti og et flertall som har ført en mer offensiv distriktspolitikk. Distriktene opplever vekst og økende optimisme både i landbruket og i næringslivet ellers, skriver Terje Breivik i en epost til VG.

Han mener kommunereformen flytter makten nærmere folk og lokale folkevalgte og at Venstre har spilt en avgjørende rolle i dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder