DØDSULYKKE: Dette er tredje gang en ulykke med denne helikoptertypen har endt i dødsfall. Foto: NTB scanpix

To personer omkom i helikopterulykke: - De fineste menneskene

KARMØY/OSLO (VG) Like etter klokken 03.00 natt til mandag ble det savnede helikopteret funnet havarert nord for Røldal skisenter. Redningsarbeidet hadde kommet igang tidligere dersom turen hadde blitt meldt inn til lufttransporttjenesten.

Det tok nesten 12 timer fra helikopteret, av typen Robinson 44, lettet klokken 14.30 til det ble funnet i fjellet ved 3-tiden.

– Helikopteret var ikke på flightplan. Turen var altså ikke meldt inn til lufttrafikktjenesten. Dersom de hadde gjort det, ville redningsarbeidet ha kommet i gang mye tidligere, sier vakthavende redningsleder Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Man er ikke pålagt å melde inn turer, men det kan enkelt gjøres per telefon eller på nett.

En mann og en kvinne omkom i ulykken.

FUNNET I FJELLTERRENG: Det savnede helikopteret ble funnet klokken 03.08 i ulendt terreng i Røldalsfjellet. Foto: Theo Aasland Valen

Omtenksomme

En venn VG har vært i kontakt med har følgende gode ord å si om de to døde.

– De er de to fineste og mest omtenksomme menneskene jeg kjenner. Tankene går nå til familien.

Det var nettopp familie og venner som varslet politiet klokken 21.53 om at de ikke hadde hørt fra de to i helikopteret, skriver NTB.

Det ble blant annet satt i gang sporing av mobiltelefonene til de to personene.

Ti minutter etter at helikopteret tok av skal det ha vært sms-kontakt mellom pårørende og de to som var om bord.

– Klokken 15.56 ble det registrert et treff på en basestasjon i nærheten av Seljestad. På dette tidspunktet skulle helikopteret ha vært fremme på Karmøy, sa vakthavende redningsleder Johan Mannsåker til VG.

Søket ble derfor konsentrert om området nord for skisenteret, mellom Røldal og Seljestad.

Havarerte i fjellterreng

Politiet opplyste om funnet av helikopteret i en pressemelding like etter klokken 05.00.

Da hadde det gått cirka to timer siden det savnede helikopteret hadde blitt lokalisert av et redningshelikopter i en bratt fjellside.

– Helikopteret har havarert i fjellterreng, men om det har truffet fjellet, må vi finne ut av, sier havariinspektør Tor Nørstegård i Statens havarikommisjon for transport til VG.

Han poengterer at de ennå ikke har sett ulykkesstedet, og har informasjonen sin fra Vest politidistrikt.

– Har dere noen teori om hva som kan ha forårsaket ulykken?

– Det går ikke an å svare på når vi ikke engang har sett vraket, sier havariinspektøren.

– Det ligger oppe i fjellsiden, så det har åpenbart truffet fjellet på et eller annet vis, sier Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen til VG.

Mann og kvinne i 40-årene

Til VG sa Hovedredningssentralen Sør-Norge klokken 04.00 at helikopteret hadde blitt funnet, men at de foreløpig ikke kunne si noe om status til de to om bord da det ikke hadde vært mulig å sette av personer på funnstedet.

– Det var Røde Kors som tok seg opp til skadestedet. De to omkomne ble funnet i maskinen, sier redningsleder Middelthon.

De to omkomne er en mann og en kvinne i 40-årene. Deres pårørende er varslet om funnet.

– De to er nå hentet ned fra ulykkesstedet, sier operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til VG rett før klokken 07.

De er kjørt til sykehuset i Odda.

I pressemeldingen står det at Havarikommisjonen for luftfart er varslet.

– Politiet og Røde Kors er ved helikopteret. Politiet vil iverksette etterforskning av ulykken. Havarikommisjonen iverksetter sitt arbeid i løpet av dagen, sier Algrøy.

Måtte lyse opp fjellet

Vakthavende redningsleder Johan Mannsåker kan fortelle at det var svært utfordrende leteforhold:

– Helikopteret ble funnet i området vi trodde det kunne være, men det var veldige vanskelige søkeforhold. I tillegg var det savnede helikopteret svart, og det begynte å snø.

Letemannskapene måtte derfor belage seg på å lyse opp fjellområdet under søket.

– Det var et Sea King-helikopter fra Sola som gjorde funnet.

I tillegg til letemannskap fra Røde Kors har Norske redningshunder, Hordaland Alpine Redningsgruppe og redningshelikopter fra Florø bistått politiet i leteaksjonen.

Rett før klokken 8 opplyser operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt at alle redningsmannskaper er trukket ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder