Støre: Ingen «heksejakt» på Per Sandberg

Per Sandbergs kjæreste sier han må gå av «på grunn av en heksejakt». Ap-leder Jonas Gahr Støre er sterkt uenig.

Artikkelen er over ett år gammel

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan ikke avklare om Ap vil ta sikkerhetssaken inn for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Men går ut mot Sandbergs kjærestes beskrivelse av saken som "en heksejakt".

– Det er jeg ikke enig i. Her mener jeg at pressen har gjort jobben sin ved å stille spørsmål, og opposisjonen på Stortinget har tatt sitt ansvar ved å stille spørsmål. De sterkeste utsagnene i denne saken har kommet fra Sandberg og samboer selv, sier Støre til VG.

Bahareh Letnes skrev tidligere mandag følgende i en sms til VG: «Dette er trist, jeg er veldig lei meg for at en av Norges beste politikere i dag må gå av på grunn av en heksejakt».

RIKTIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det var riktig av Per Sandberg å trekke seg. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Støre: Det mest alvorlige bruddet

Støre sier de har flere spørsmål til Erna Solberg, blant annet hva hun gjorde da hun fikk høre om forholdet mellom Sandberg og Bahareh Letnes den 8. juni.

– Det er en dyp konflikt mellom Sandberg og hans tidligere kone. Det er et regjeringsanliggende når begge er medlemmer av samme regjering, sier Støre.

– Det mest alvorlige er bruddet på sikkerhetsreglene for bruk av elektronisk utstyr på reise. Det er også alvorlig at det oppstår så mye kaos og forskjellige historier fra regjeringshold på et område som bør være avklart, sier Støre til VG.

SV: – Saken er ikke over

MDG, Rødt, SV og SP sier saken ikke er over med håper Sandbergs avgang.

SV-leder Audun Lysbakken sier at det er naturlig at Per Sandberg trekker seg som fiskeriminister etter at saken utviklet seg som den gjorde.

– Men saken er langt fra over. Vi må komme til bunns i flere ting, blant annet venter vi på svar fra statsministeren om sikkerhetsrutiner i andre departement, og vi vil stille nye spørsmål om hvordan hun fulgte opp varslinger hun fikk i mai.

Han mener at Sandberg-saken og riksrevisjonens kritikk av regjeringens terrorsikring tyder på at Solberg og regjeringen tar for lett på sikkerheten.

– Sandberg må ikke bli gjort til syndebukk for manglende ledelse og kultur i sikkerhetspolitiske spørsmål i regjeringen, sier SV-lederen.

Stilles til ansvar

– Det er bra hvis det stemmer at han går av, fordi maktpersoner skal stilles til ansvar, slik som Sylvi Listhaug ble i vår, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG før nyheten ble offisiell.

Han sier imidlertid at saken ikke er over med Sandbergs avgang.

VENTER SVAR: Rødt-leder Bjørnar Moxnes legger ikke ballen død. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

– Vi har en regjering som gjentatte ganger viser slumsete forhold til sikkerhet, sier han, og trekker fram pasientdata, manglende sikring av skjermverdige objekter som eksempler og manglende reaksjon på potensiell amerikansk overvåkning av norske borgere og myndigheter.

Han peker også på at det gjenstår en del ubesvarte spørsmål.

– Hva visste Erna Solberg når, og hva gjorde Solberg i mai da hun fikk varselet om forholdet til Bahareh Letnes, spør Moxnes.

– Det virker som om at det først er nå at PST går inn i saken, legger han til.

Opposisjonen har sendt inn syv skriftlige spørsmål til Stortinget, deriblant:

  • Hva kan potensielt ha blitt lekket fra Sandbergs telefon?
  • Har det skjedd tilsvarende brudd på rutinene i andre departementer?

FØLGER MED: MDG-talsperson Une Bastholm følger saken om Per Sandbergs brudd med regjeringens retningslinjer tett. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

– Man kan ikke sitte som statsråd og ha innrømmet at man med vitende vilje har brutt sikkerhetsreglene fordi det passer en privat, sier MDG-talsperson Une Aina Bastholm.

Vil vite hva Solberg har foretatt seg

Sandberg har fått mye kritikk etter at det ble klart at han ikke meldte ifra til Statsministerens kontor om reisen og at han trosset PSTs råd om å legge igjen tjenestetelefonen hjemme.

Bastholm legger til at det gjenstår å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå skandalen.

– Vi kommer til å følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder