GIKK TOM FOR KREFTER: Etter å ha kjempet i bølgene i over en time, klarte Magnus Stangeland mirakuløst å karre seg i land på en ubebodd øy, totalt tom for krefter, forteller han. Foto: Helge Skodvin / VG

Magnus Stangeland (77) om båtdramaet: Kjempet en time i bølgene

77-årige Magnus Stangeland skulle bare strekke seg etter noe tau som lå på taket av sjarken. Da gled støvelen hans på båtrekka.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over to år gammel

Fredag ettermiddag møtte han media på Haukeland sykehus – to døgn etter at han ble funnet nedkjølt og forkommen på en ubebodd holme i havgapet i Austevoll.

les også

Magnus Stangeland (77) funnet kraftig nedkjølt på ubebodd øy

SJARKEN: Det var fra denne båten Magnus Stangeland falt i vannet fra på onsdag. Foto: Kathrine Klepsvik Lønøy/Marsteinen

Han forteller:

– Familien har vært imot at jeg skulle gå ut i media, men jeg mener at dersom det er noe å lære av dette, så bør folk få vite om det.

Han hadde vært ute med sjarken og satt teiner, og merket at det var makrell i fjorden, og ville ta en liten ekstra sving for å se etter den.

– Jeg var bare 30–35 meter fra land da jeg skulle strekke meg etter noe tau som lå på taket av sjarken. Det var litt bølger, så det burde ikke falle over bord. Jeg satte støvelen på rekka, og hold med en hånd på hyttetaket. Så skled støvelen. Og plutselig hang jeg etter båten med en hånd på taket og en på rekka, og med begge støvlene blytunge og fulle av sjøvann.

I GOD FORM: - Jeg driver ikke og jogger, en er i bra form og har vedlikeholdt svømmingen. Det, og at jeg ikke fikk panikk, reddet meg, sier Magnus Stangeland, som fredag kveld ble utskrevet fra Haukeland sykeus. Foto: Helge Skodvin / VG

Måtte gi slipp

Båten var satt i sakte forover, og fortsatte ferden. Han prøvde å komme seg opp på flere måter, og satset til slutt på noen stigtrinn helt akter på båten.

– Jeg nådde dem, men fant ikke noe å ta tak i med hendene. Jeg kom meg ikke opp. Da måtte jeg ta den tyngste avgjørelsen jeg har gjort – å slippe. For båten var på vei mot åpnere farvann.

Så lå han der i bølgene, uten noen redningsvest og alene.

– Det var bare noen titalls meter til land bak meg, men det var strøm og vind, som førte meg motsatt vei. Land på andre siden lå kanskje 500 meter unna. Men ditt ville strøm og bølger føre meg. Så jeg satset heller på det.

HANG ETTER BÅTSIDEN: 77-årige Magnus Stangeland hang etter båtsiden med en arm mens han prøvde å komme seg opp igjen - men måtte gi tapt. Da startet hans livs kamp. Foto: Helge Skodvin / VG

Av med støvler og bukse

Han har solid svømmeerfaring fra ungdommen, og har vedlikeholdt svømmingen i voksen alder. Han har også betydelig erfaring fra sikkerhetsarbeid offshore.

– Det første jeg gjorde, var å få av meg støvlene og buksen. Det er noe alle burde øve på, det er ikke lett i sjøen. Og bukser i dag er jo så trange rundt anklene at de må tas på med skojern. Så jeg slet med dem, måtte holde meg flytende med bare armene mens jeg klarte å svømme ut av buksene.

Store havdønninger slo nå over ham, og han måtte legge seg på rygg for å få luft.

– Så jeg padlesvømte fremover med armene mens jeg prøvde å få inn luft mellom bølgene.

Kunne være slutten

I over en time bakset han i sjøen, før strømmen førte ham til en ubebodd øy.

– Nå var jeg totalt uten krefter. Bølgene som slo meg inn, tok meg også ut igjen.

Han innrømmer at mange tanker gikk gjennom hodet. Han tenkte også på at dette kunne være slutten. Han ble omtåket og begynte å se omgivelsene uklart.

– Men så tok jeg meg sammen. Jeg fant ut: Jeg må være en tømmerstokk. La bølgene løfte meg inn mot land, og så forsøke å klamre meg fast.

Tom for krefter

Han anslår at tre-fire bølger gikk, så var han på trygg grunn. Men nå var det ingen krefter igjen.

– Jeg ble liggende. Samlet krefter. Etter litt kunne jeg krype fremover, og fant en smal sprekk i berget hvor jeg satt meg i ly for vinden.

Han tenke at noen måtte da savne ham? Noen måtte komme ut og lete? Men nei. Hele natten gikk.

– Forklaringen er at jeg ofte overnatter på gamlehuset vårt på øya Stolmen, og jeg hadde ikke gitt beskjed om at jeg skulle ut med båt. Først neste dag ble det stor oppstandelse da familien hverken fant meg eller båten.

Som å komme i himmelen

– De første solstrålene i sekstiden om morgenen var fantastisk, en halvtime der tok jeg imot all varme med utstrakte armer.

Ved titiden kom en nabo tøffende med båten sin. Han hadde oppdaget sjarken og ut fra dens posisjon tenkt hvor Stangeland kunne ha havnet. Han traff.

– Han hadde varmedress med. Det var som å komme i himmelen å få den på.

På land ville 77-åringen kjøre selv, men ble anvist tur til Haukeland sykehus – hvor de fant en kroppstemperatur på noe under 36 grader.

– Så det var ikke så lavt. Men jeg skalv jo som et aspeløv. Legene sier jeg har vært gjennom en ekstrem opplevelse, de kaller det en nær-drukning. Jeg har fått dobbeltsidig lungebetennelse, som nå er slått ned.

– Ikke mer alene

Hva vi kan lære? Jeg kommer ikke til å gå ut i båt alene mer. Hadde jeg hatt noen med, hadde dette vært piece of cake. Og jeg skulle jo varslet. Og vi ser jo viktigheten av ikke å få panikk, og å holde seg i noenlunde god fysisk form.

Han hadde en oppblåsbar vest innen rekkevidde før han slapp seg i sjøen, men valgte den bort:

– Det var en vest av patrontypen. Er nok god i mange tilfeller, men nå ville den ført til at jeg ville drevet med bølgene. De ville funnet meg død et sted, men de ville funnet meg, sier han.

Han har fått råd om å ha noen å snakke med om dramaet i tidene som kommer.

– Jeg tenkte tanker der i vannet som jeg ikke vil fortelle.

77-åringen har ikke vært på sin siste fisketur.

– Jeg skal ut igjen så fort som mulig. Tror det er sunt. Men jeg kommer til å ha noen med i fremtiden, sier 77-årige Magnus Stangeland.

Familien meldte Stangeland savnet onsdag morgen. Deres siste kontakt med 77-åringen var klokken 21 tirsdag kveld.

Det ble satt i gang en stor lete- og redningsaksjon. Det ble blant annet sendt et Sea King-helikopter, samt en redningsskøyte fra Bergen.

Det var lokale som fant Stangeland på Fugløya, en ubebodd øy like ved Stolmen i Austevoll kommune.

77-åringen er oppvokst i området hvor dramaet skjedde. Han skal ifølge lokalavisen Marsteinen ha vært en habil svømmer i ungdommen, blant annet skal han ha vært svømmeinstruktør i Sjøforsvaret.

Magnus Stangeland var innvalgt på Stortinget for Senterpartiet fra Hordaland fra 1985 til 1997, og var fire år før dette vararepresentant. Han var i en årrekke ordfører i Austevoll, fra 1975 til 1981.

Han har vært styreleder i Redningsselskapet i seks år fram til 2005.

Mer om

 1. Friluftsliv
 2. Stangeland
 3. Austevoll
 4. Båt
 5. Haukeland
 6. Redningsselskapet

Flere artikler

 1. Magnus Stangeland (77) funnet kraftig nedkjølt på ubebodd øy

 2. Odd-Karl Stangnes (51) evakuert etter å ha vært værfast på skjær

 3. Pluss content

  Dødskampen som rystet Norge

 4. Pluss content

  «Mesternes Mester»-deltakernes private dramaer: «Nå dør jeg»

 5. Pluss content

  Da Monica fant fiskelykken

Fra andre aviser

 1. Tidligere stortingsrepresentant reddet etter ei natt på en holme: – Det var en ekstrem påkjenning. Det første jeg tenkte på var familien.

  Fædrelandsvennen
 2. – Det var en ekstrem påkjenning. Det første jeg tenkte på var familien.

  Bergens Tidende
 3. Magnus Stangeland funnet nedkjølt på holme i Austevoll

  Bergens Tidende
 4. Tidligere stortingsrepresentant (77) funnet på holme etter redningsaksjon

  Aftenposten
 5. Historisk NM på Sørenga: Da OL-håpet så været, angret han

  Aftenposten
 6. Historisk NM på Sørenga: Da OL-håpet så været, angret han

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no