FORGIFTET: I julen blir mange kjæledyr forgiftet etter å ha fått i seg julemat og godterier. Sett godteskålene høyt, tipser veterinær. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS, VG

Så farlig er julematen for kjæledyret

For mange er desember tiden der vi fråtser i deilig julemat og søtsaker. Men for kjæledyrene kan denne maten være direkte dødelig.

 • Brage Steinson Wiik-Hansen

Artikkelen er over to år gammel

Julen er tiden der man samler familien for å utveksle gaver og tilbringe tid sammen. Men også en tid der vi unner oss litt ekstra. Skåler fylt til randen med sjokolade og marsipan i påvente av den store julemiddagen med pinnekjøtt, ribbe eller kanskje kulkun.

Les også: Katt krøp inn i vaskemaskin – overlevde ullprogram

Men samtidig er det en stor del av norske husstander som har kjæledyr. Flere av de matvarene vi mennesker nyter i julen – kan være direkte farlig for kjæledyret ditt.

KJÆLEDYR: Selv om vi mennesker skal nye god mat i julen, er det viktig å passe på at kjæledyrene ikke får i seg noe av dette. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG.

Ingelin Bolkesjø er veterinær ved AniCura Dyreklinikk i Sandvika. Hun kan bekrefte at hun ofte behandler kjæledyr som har fått i seg farlig mat i julen.

– Det kan for eksempel være pinnekjøtt. Alle typer bein som er kokt eller har vært i ovnen er farlig for dyr fordi det blir sprøtt og splinter lett. Da kan det lage hull i mage og tarm på dyret, forklarer hun.

EKSPERT: Veterinær Ingelin Bolkesjø forteller at det er en rekke typer mat som er farlig for kjæledyr. Foto: PRIVAT

Bein og knokler kan gjøre stor skade på alle dyr. Men Bolkesjø er klar på at de fleste tilfeller av kjæledyr som har fått i seg noe de burde gjelder hunder, fordi hunder i motsetning til de fleste andre kjæledyr er langt raskere til å sluke mat som for eksempel havner på gulvet.

Så du denne? Henter hunder i privatfly for å redde dem fra avliving

– Sjokolade er også giftig for alle dyr. De første symptomene er oppkast og diaré. Men det kan også gi symptomer som skjelving, sjangling og at dyrets kropp går i sjokktilstand, sier hun.

Hold dyrene unna løk og nøtter

Bolkesjø forteller at hun har sett flere tilfeller på at hunder har fått i seg sjokolade som henger som pynt på juletrær. En fellesnevner for tilfellene på denne tiden er at mat ofte er lettere tilgjengelig for dyrene.

Les også: To nye regioner får eget dyrepoliti

I tillegg til bein og sjokolade er også løk og nøtter giftig for alle dyr.

Veterinæren mener at julen er en tid der det er spesielt viktig å følge med på hva kjæledyret gjør. Det enkleste rådet er å sette mat- og godteskåler i en høyde som ikke dyrene kan nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JULEMIDDAG: Hunder er raske til å sluke mat som havner på gulvet under julemiddagen. Veterinæren tipser om å holde et spesielt godt øye med barna. Foto: KRISTER SØRBØ / VG

– Hvis du skal ut av huset, bør du rydde vekk maten. I tillegg må man være påpasselig med barn, som har lett for å miste mat ned på gulvet så kjæledyret får tilgang til det, sier Bolkesjø.

Les også: Skremt hest reddet av brannvesenet

Hvis du ser at kjæledyret ditt får i seg noe det ikke burde, er det viktig å kontakte veterinær raskest mulig. Flere klinikker har døgnvakt også i julen.

Kan gi nyresvikt

The Royal Veterinary College i England er blant instituttene som advarer dyreeiere i julen. Også de peker de farene ved at hunder kan få i seg sjokolade, søtsaker og bein fra julematen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FARLIG: Julematen kan være farlig for både hunder og katter. Men det er hundene som er raskest til å sluke ting de ikke burde, mener veterinæren. Foto: JAN OVIND / VG.

Blant annet kan den søte frukten i enkelte kaker og paier føre til nyresvikt for hundene. Instituttet har gjennomført en stor studie på hunder som har blitt forgiftet av mat de ikke burde ha fått i seg.

Husker du? Se barnehagebarnas eksotiske funn

Her kommer det frem at julen er den perioden det var mest vanlig for hundeeiere å måtte reise til veterinæren med hunden sin. Faktisk viste undersøkelsen at det var hele fire og en halv gang mer sannsynlig at dette skjedde i julen enn resten av året.

Mer om

 1. Dyr
 2. Jul
 3. Kjæledyr

Flere artikler

 1. Hundesykdommen: De fleste blir friske

 2. Pluss content

  Hundematekspert: Dette fôret bør du unngå

 3. Slik hjelper du hunden din gjennom nyttårsaften

 4. Pluss content

  Bli med på innsiden: Hvordan har hunden din det på flytur?

 5. Pluss content

  Stor test: Billig vs. dyr hundemat

Fra andre aviser

 1. – Du klarer nesten ikke å tenke deg til hva folk kan gjøre

  Fædrelandsvennen
 2. Norske hunder er uønsket hos våre naboland. Dette vet vi og dette vet vi ikke om hunde­sykdommen.

  Fædrelandsvennen
 3. Norske hunder er uønsket hos våre naboland. Dette vet vi, og dette vet vi ikke om hundesykdommen.

  Aftenposten
 4. Flere importerer gatehunder fra utlandet: Veterinær frykter at farlige sykdommer sprer seg

  Bergens Tidende
 5. Trude Naimak mistet hunden på nyttårsaften: – Hadde det ikke vært for fyrverkeriet, kunne Balder fremdeles vært i live.

  Fædrelandsvennen
 6. New York: Flere av de store kattedyrene har hatt symptomer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder