HARDANGERVIDDA: Sør-Norge har nytt godt av solen de siste dagene, og kan forvente seg mer sol utover uka. Her fra Hardangervidda mellom Mårbu og Kalhovd.
HARDANGERVIDDA: Sør-Norge har nytt godt av solen de siste dagene, og kan forvente seg mer sol utover uka. Her fra Hardangervidda mellom Mårbu og Kalhovd. Foto: Jørgen Braastad/VG

Påskesolen blir resten av uken - men vårtemperaturen kommer ikke før i mai

INNENRIKS

Over hele landet blir det strålende påskesol de neste dagene, men temperaturen holder seg rundt null.

Publisert: Oppdatert: 27.03.18 20:51

– I Sør-Norge er det uten tvil kaldere enn normalt, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bjart Eriksen.

Påsken så langt i år har bydd på strålende sol, gode skiforhold og temperaturer rundt null. Slik kommer det til å fortsette ut uken ifølge Eriksen.

– Jeg kan generelt si at det blir veldig mye fint påskevær i Sør-Norge. Det blir masse sol og så og si ikke nedbør.

Fortsatt kald påske

Det aller fineste påskeværet anslår han at kommer til Hordaland, Telemark og Østlandet. Den varmeste temperaturen finnes imidlertid helt på kysten av Sør-Norge. Det blir likevel ikke så varmt at bikinien kan tas fram helt ennå.

– Dagtemperaturen vil nok ligge på 4–5 grader. I de større byene blir det kun et par plussgrader, forteller Eriksen.

I fjellene i Sør-Norge, på over 600–700 meter over havet, blir det rundt 4–5 blå på dagtid.

– Det kan gå ned mot minus 15 grader på nattestid.

– Når kommer vårtemperaturen?

– Jeg tror nok vi må vente til i mai. De gode temperaturene kommer til å la vente på seg, sier Eriksen.

Det gjør de også i Nord-Norge, hvor det er ventet vinterlige forhold også ut påsken.

– Det blir snøbyger, lite sol og vintervær. De er nok litt glade for det, de har hatt lite snø denne vinteren, mener meteorologen.

Høy snøskredfare

Påsken har også vært preget av flere snøskred, og flere områder er markert med stor skredfare hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Anbefalingen er å unngå alt skredterreng ut påsken, spesielt terreng brattere enn 30 grader.

I Vest-Finnmark, Nord-Troms og Lyngen er det meldt om faregrad fire, altså stor snøskredfare, tirsdag, onsdag og fredag.

I Tromsø er det stor skredfare onsdag og torsdag, og i Indre Troms er det stor skredfare torsdag.

– Normalt vil skredfaren bli redusert når uvær er over og det blir rolige værforhold. Men situasjonen nå er at vi har ustabile lag nede i snøen, lag som kan klappe sammen med en ekstrabelastning, eller utløses av seg selv, sa vaktleder hos NVE, Tommy Skårholmen, til VG lørdag.

Her kan du lese mer om