HENLAGT: Statsadvokaten har henlagt begjæring om ny etterforskning i Søviknes-saken, hvor en kvinne hevder at Terje Søviknes voldtok henne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsadvokaten: Søviknes-saken blir ikke gjenopptatt

Statsadvokaten gjenopptar ikke voldtektsetterforskningen mot olje- og energiminister Terje Søviknes (49).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er klart etter at Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter har sett på saken på nytt etter begjæring fra den nå 34 år gamle kvinnen som sto bak voldtektsanmeldelsen for 17 år siden.

– I begjæringen er det gjort gjeldende at etterforskningen var mangelfull. Statsadvokaten er ikke enig i dette. Under etterforskningen ble det gjennomført flere avhør, herunder 10 vitneavhør samt avhør av anmeldte og fornærmede.

les også

BT: Kvinne vil ha ny etterforskning av Søviknes-saken

Klager til Riksadvokaten

Førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland skriver videre at kvinnen i forbindelse med den opprinnelige anmeldelsen hadde bistandsadvokat, og at det ikke ble begjært ytterligere etterforskningsskritt.

Kvinnens advokat, skriver i en tekstmelding til VG at statsadvokatens henleggelse vil bli påklaget til Riksadvokaten.

– Både mangler ved etterforskningen og valg av henleggelseskode gjør at det må stilles spørsmål ved om etterforskningen var objektiv, eller om det har vært tatt utenforliggende hensyn, sa kvinnens advokat, Jannicke Keller-Fløystad til Bergens Tidende.

– Det skulle ikke skjedd

Jenta stod i vinter frem og fortalte sin historie for første gang til Bergens Tidende i forbindelse med at hun søkte voldsoffererstatning fra staten.

Kvinnen var 16 år gammel da hun hevder at hun ble hun ble voldtatt av Søviknes under FpUs landsmøtefest i 2000. Søviknes medga at de to hadde seksuell omgang, men avviste kategorisk at det dreide seg om noe annet enn sex med samtykke fra begge parter.

Søviknes kommenterer avgjørelsen fra statsadvokaten slik, via sin politiske rådgiver Christian Haugen:

– Jeg registrerer at påtalemyndigheten har avslått å gjenåpne den gamle saken mot meg tilbake fra 2000, som ble henlagt som intet straffbart forhold i februar 2001.

– Jeg har mange ganger de siste 18 årene beklaget det som skjedde i 2000. Det skulle ikke skjedd, og det var mitt ansvar å forhindre det. Samtidig har jeg vært klar på at det aldri skjedde noe straffbart. For alle berørte parter håper jeg at vi nå kan legge denne saken bak oss, sier Terje Søviknes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder