PÅ GRØNLAND: Aina Stenersen (til høyre) konstaterer at en del mødre holder barna hjemme og mottar kontantstøtte for barn som er i typisk barnehagealder. Her er hun avbildet på Grønland i Oslo sentrum med en tilfeldig forbipasserende i forgrunnen. Foto: Trond Solberg, VG

Frp-topp: På tide å vrake kontantstøtten

Hovedmålet er å fjerne kontantstøtten fullstendig, sier Aina Stenersen i Oslo Frp. På veien dit støtter hun og Frp det Ap-styrte byrådets forslag om å ta bort kontantstøtten fra utvalgte bydeler.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

Nærmere 50 milliarder kroner er utbetalt i kontantstøtte til småbarnsforeldre siden ordningen trådte i kraft 1. august 1998, viser regjeringens egne tall og beregninger.

Det får være nok, mener Stenersen. Hun er Frps talsperson i helse- og sosialkomitéen i Oslo. Stenersen har ryggdekning fra både gruppeleder Carl I. Hagen og andre partifeller i sitt oppdrag med å fjerne KrFs gamle merkesak nummer én.

– Utgangspunktet er at vi ønsker å fjerne kontantstøtten helt. På veien dit ønsker vi et prøveprosjekt hvor vi fjerner den i tre bydeler. Vi vil ha foreldrene til de barna som mottar kontantstøtte ut i arbeid og utdanning. Vi ønsker også å gi språkstøtte til foreldre som nå er hjemme. Deretter tar vi sikte på å fase ut hele kontantstøtten senest i 2021, sier Aina Stenersen til VG.

les også

Ap gjør nytt forsøk på å vrake kontantstøtten

Hun minner om at Oslo går foran og vil ha et kraftig flertall for et prøveprosjekt i kommunen - ettersom både Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet i tillegg til byrådspartiene Ap, SV og MDG støtter dette.

– Kan ikke fjerne rettighet med prøveprosjekt

– Det er et flertall av foreldre med minoritetsbakgrunn som tar ut kontantstøtte i Oslo. Mange av disse er blant dem som virkelig trenger å komme seg ut i utdanning og arbeidsliv med barna i barnehagen i stedet for å være hjemme, sier Stenersen.

KAN FÅ MED PARTIET: Det er bevegelse i Fremskrittspartiet i retning av å fjerne kontantstøtten, konstaterer Aina Stenersen. Nylig fortalte partifelle og leder Roy Steffensen i Stortingets utdanningskomité at han vil fjerne kontanstøtten, som for tiden utgjør 7500 kroner i måneden. Foto: Trond Solberg, VG

Regjeringen ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet avviste imidlertid Oslobyrådets forslag om et prøveprosjekt i fjor:

– Kontantstøtte anses som en rettighet som en enkeltperson har etter gjeldende lovgivning.

«Det kan derfor ikke innvilges forsøk som fratar personer denne rettigheten, jf. lov om forsøk i offentlig forvaltning § 4 andre ledd,» het det formelt fra departementet da.

Stenersen mener regjeringen må se på saken på nytt, spesielt etter at Venstre som en erklært motstander av kontantstøtten kom i regjering.

les også

NHO-Kristin hånd i hånd med Ap-Raymond: Vrak kontantstøtten i Oslo-bydeler

– Når barna ikke lærer seg norsk, er neste trinn at de ikke fullfører skolen. Da er utsikten til jobb dårlig. Og muligheten for at vedkommende blir avhengig av NAV-ytelser er stor, illustrerer Frps sosialpolitiker i Oslo.

les også

Listhaug åpner for å vrake kontantstøtten

Hennes eget parti satt med barne- og likestillingsministeren inntil Solveig Horne gikk tilbake til Stortinget i januar.

Horne avviste også Oslo kommunes forslag til et prøveprosjekt med fjerning av kontantstøtten i tre Oslo-bydeler i fjor, men vedgikk at det var krevende å integrere mødre og barn som mottar kontantstøtte.

KrF bekymret

ANGRIPES: KrFs familietalsperson Geir Jørgen Bekkevold og kontanstøtten, angripes fra alle kanter for tiden. Sist ut er Aina Stenersen og Oslo Frp. Foto: Frode Hansen, VG

KrFs fraksjonsleder i Stortingets familiekomité Geir Jørgen Bekkevold, har flere ganger gjort det klart at han ikke ser noen grunn til å fjerne kontantstøtten hverken som forsøksprosjekt eller permanent.

Men han er bekymret for at ordningen ikke er nevnt med et ord i regjeringsplattformen - og for de nye signalene fra Frp.

– Vi kjenner jo Venstres politikk. At støtten ikke er omtalt i plattformen, er nå én ting. Men de nye signalene fra Frp er svært utfordrende, sa Bekkevold til Vårt Land nylig.

Foran Oslo Fremskrittspartis årsmøte til helgen er Aina Stenersens forslag til resolusjon om å vrake kontantstøtten i tre bydeler i første omgang - anbefalt vedtatt.

Mer om

 1. Kontantstøtte
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Oslo
 5. Foreldre
 6. Oppvekst

Flere artikler

 1. Kontantstøtten: Tenk nytt

 2. Ap vil fjerne kontantstøtten i utvalgte bydeler i Oslo

 3. KrF-Ropstad vil ha kontantstøtte for eldre

 4. - Skuffet over at KrF skal fremme eget forslag om pleiepengeordningen

 5. I dag avgjøres fremtiden til Edvan (8)

Fra andre aviser

 1. Kontantstøtten har kostet nær 50 milliarder 

  Fædrelandsvennen
 2. Staten bruker årlig en kvart milliard på kontantstøtte i Oslo. Raymond Johansen vil bruke deler av summen på gratis barnehage for innvandrere

  Aftenposten
 3. Fire dager i barnehagen og én dag med kontantstøtte? I teorien blir dette mulig fra august

  Aftenposten
 4. SV sier ja, Venstre nei til KrFs forslag om kraftig økt fødselsstønad til kvinner uten jobb

  Fædrelandsvennen
 5. Uvanlig allianse: SV sier ja til KrFs forslag om 194.000 kroner i fødselsstønad til kvinner uten jobb

  Aftenposten
 6. Bare i tre partier er det nå flertall for kontantstøtten. Høyre og Frp er ikke blant dem.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder