KRITISK: Den russiske ambassaden reagerer etter at en russisk statsborger er pågrepet og siktet for ulovlig etterretning i Norge. Foto: Helge Mikalsen, VG

Russlands ambassade om fengsling av etterretningssiktet russer: – Absurd påfunn

En russisk statsborger (51) er siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge. Slik reagerer den russiske ambassaden.

Artikkelen er over ett år gammel

Søndag ble det kjent at en russisk mann (51) er fengslet og siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar på Stortinget.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VG på epost her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til 92088655.

les også

Russer (51) siktet og fengslet for ulovlig etterretning i Norge

I en uttalelse på sin Facebook-side kommenterer Den russiske Ambassaden fengslingen:

– Vi bekrefter at en russisk statsborger ble 21. september 2018 pågrepet i Oslo lufthavn etter deltakelse i et internasjonalt seminar på Stortinget, skriver ambassaden.

– Ambassaden bedømmer pågripelsen og påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn under et absurd påskudd, fortsetter Facebook-statusen.

Den russiske ambassaden skriver også at de yter konsulær bistand «samt beskyttelse av rettigheter og interesser til den russiske statsborgeren».

PST advarte

I trusselvurderingen for 2018, som ble publisert i januar, trakk PST fram nettopp konferanser og seminarer om slike temaer som et mulig mål for utenlandske etterretningsoffiserer, skriver NTB.

– Utenlandske etterretningstjenester vil også det kommende året forsøke å rekruttere personer i Norge med tilgang til skjermingsverdige norske verdier, skrev PST.

Videre skrev PST i trusselvurderingen at offiserene vil ha en dekkstilling og et påskudd som gjør det naturlig å ta kontakt.

– Vi ser at etterretningsoffiserer særlig benytter åpne seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon, som arenaer for å etablere slike kontakter, skrev PST.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder