KRITISK: Sylvi Listhaug mener det er «smålig» og «unødvendig» av Jan Tore Sanner å kutte støtten til Human Rights Service. Bildet er fra Listhaug besøkte Arendalsuka tidligere i år. Foto: Tomm W. Christiansen

Listhaug varsler kamp mot egen regjering: – Smålig og unødvendig av Sanner

Sylvi Listhaug raser mot kuttet til Human Rights Service. Hun tar ikke regjeringstaktiske hensyn når hun varsler kamp mot kuttet.

 • Sofie Fraser
 • Magnus Newth

Artikkelen er over ett år gammel

– Både jeg og mange i Frp reagerer kraftig på at man tilfeldigvis kutter den ene organisasjonen som står for noe annet enn det som er politisk korrekt på innvandring- og integreringsfeltet de siste årene, sier konstituert 1. nestleder og tidligere justisminister Sylvi Listhaug til VG.

Mandag gikk hun frontalangrep på kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, i et innlegg publisert på Facebook:

«Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS).» skriver hun.

Mister en halv million

Regjeringen foreslår å kutte støtten til stiftelsen HRS fra 1.835.000 til 1.350.000 kroner. Stiftelsen HRS er blant organisasjonene som får støtte for å drive integreringsarbeid, og er kjent som en innvandringskritisk aktør.

Filter Nyheter har publisert en liste over hvilke organisasjoner som får tilskudd til å jobbe med integrering. Her kommer det frem at støtten er kuttet. Listhaug påpeker at det kun er HRS som blir foreslått kuttet.

les også

Rekordhøyt bistandsbudsjett: Organisasjonene vil ha mer

– Tror du kuttet er tilfeldig?

– Jeg synes det er grunn til å stille det spørsmålet. Det kommer uansett til å bli en kampsak for oss. Vi godtar det ikke. Dette blir en sak jeg tror Frps stortingsgruppe vil stå samlet om å snu, sier Listhaug.

– Er dette en for viktig sak til å ta taktiske beslutninger?

– Jeg sitter på Stortinget for Frp og skal ivareta Frps interesse. Da gir vi tydelig beskjed når vi ser noe som er galt. Jeg er opptatt av hva som er rett å gjøre. For Frp er det rett å stå opp for HRS. Jeg håper vi fortsetter med en regjering på ikke-sosialistisk side, og at en halv million kroner ikke vil velte det prosjektet.

Sanner har ikke anledning til å kommentere saken, sier hans kommunikasjonsrådgiver Martin B. Andersson til VG.

Vil ikke bruke én kalori

Frps, og særlig Sylvi Listhaugs retorikk har vært et tema for KrF i spørsmålet om partiets politiske veivalg. Listhaug har varslet at hun ikke vil dempe seg for KrFs del.

KrF-nestleder Olaug Bollestad har pekt på «problemstillinger knyttet til retorikk», men ønsker ikke å kommentere mandagens Listhaug-utspill overfor VG.

Partiets andre nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, sier dette er en sak for Frps stortingsgruppe.

– KrF vil ikke bruke en kalori på denne debatten, eller å skaffe HRS mer penger for den saks skyld, sier Ropstad til VG.

Han har tidligere ment at Frp har dempet retorikken, og mener stortingspolitikerens utspill ikke motbeviser dette.

– Listhaugs utspill tegner vel om noe et bilde av at regjeringen gjør noe litt annet, sier Ropstad.

les også

Støre om budsjettet: – Kan umulig være KrFs mål og ønske

– Angriper egen regjering

– Jeg synes det er trist og oppsiktsvekkende hvordan en tidligere integreringsminister og statsråd på denne måten angriper sin egen regjering, sier Abid Raja (V) til VG.

Raja reagerer sterkt på hvordan Listhaug peker fingeren mot Sanner.

– Det er flere ting i dette budsjettet som Venstre og jeg personlig skulle sett annerledes, men det handler om å være lojal mot regjeringsprosjektet, legger Abid Raja til.

– DET ER TRIST: Abid Raja (V) synes det er oppsiktsvekkende og trist at Listhaug kritiserer Sanner og regjeringen. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Raja støtter mener Sanner og regjeringen nå vil foreta et nødvendig kutt.

– Jeg har også lagt merke til at HRS har sagt at de egentlig vil skrote hele denne ordningen, og da inviterer jeg dem til å takke nei til den støtten de er satt opp til å få, sier Raja.

– Rause med sine egne

– Vi registrerer at av de 17 organisasjonene så er vi den eneste som er innvandrings restriktive, og det er kun vi som får kutt i støtten, sier Rita Karlsen daglig leder for HRS.

Karlsen forteller at hun mener støtten fra Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen (Frp) viser at de ikke mener kutt i støtte er riktig fremgangsmåte.

– Abid Raja tar jo æren for dette. I tillegg har Venstre sikret sine venner. De er rause med sine egne. Jeg tenker at det er en veldig forskjellsbehandling, sier Karlsen.

Det er denne tweeten fra Raja, Karlsen viser til.

– Jeg har ikke noe problem med å ta på meg æren for at HRS fikk mindre støtte, men det er ikke vår ære alene, sier Abid Raja.

Han understreker også at ingen av de andre organisasjonene er personlige venner av Venstre.

– Organisasjoner som Født Fri, som jobber mot negativ sosial kontroll, er både våre og samfunnets venner, forklarer Raja.

Mer om

 1. Sylvi Listhaug
 2. Statsbudsjettet
 3. Jan Tore Sanner
 4. Integrering
 5. Politikk
 6. Abid Raja

Flere artikler

 1. Strid i regjeringen om pengene til Human Rights Service

 2. Kilder til VG: Høyre kuttet HRS-støtten uten å spørre Frp

 3. Listhaug vil ikke dempe seg for KrF

 4. Opposisjonen støtter Raja: Erna bør ta avstand fra Frps retorikk

 5. MDG-Trædal om Venstre-striden: – Trine Skei Grande lukker øynene for ytre høyre

Fra andre aviser

 1. Listhaug forbannet på egen regjering: – Smålig å kutte i støtten til Human Rights Service

  Fædrelandsvennen
 2. Frp-ere vil ha omkamp om budsjettkutt for Human Rights Service

  Aftenposten
 3. Skjelte ut Listhaug i fjor. Nå sitter de i regjering sammen.

  Bergens Tidende
 4. Listhaug vil ikke garantere støtte til abortavtale med KrF

  Bergens Tidende
 5. KrF: Støtter kutt for Human Rights Service

  Aftenposten
 6. Hareide: Listhaug med stygt angrep på Ropstad

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder