«Hottentott» er verre

UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik mener at KrFs Hilde Frafjord Johnson selv må stå i skammekroken etter å ha brukt uttrykket «hottentott-nivå» om utenriksminister Thorbjørn Jagland.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Jagland omtalte president som Bongo fra Kongo


Det var i et program på TV 2 lørdag kveld at Jagland fortalte at det internt i departementet ble spøkt med at han skulle møte «Bongo fra Kongo» i forbindelse med et besøk av Gabons president.

- Dette er en folkegruppe i Afrika. Det er ikke en oppvakt politiker i Norge som ville bruke navnet på en folkegruppe i en slik nedsettende sammenheng. Hun sa det på TV, og hun sier det i VG, påpeker Klepsvik. Til VG i går uttalte Hilde Frafjord Johnson: «Dette er «hottentott»-nivå, og minner meg om sanger som «Jeg har sett en negermann.»

Feil utgangspunkt

Jagland ønsker fortsatt ikke direkte å kommentere Bongo-saken, sier Klepsvik. Via sin talsmann sier han imidlertid:

Punkt 1: Utgangspunktet for det hele var en feil i hans dagsorden - Mr. Bongo fra Kongo - det skulle altså være fra Gabon. Dette forårsaket en humoristisk episode i UD.
Punkt 2: Dette ble brukt i en uhøytidelig kommentar på TV 2.
Punkt 3: Jagland ønsker ikke å gjøre dette til et politisk spørsmål, slik Frafjord Johnson åpenbart vil.
Punkt 4: Jagland stiller seg til rådighet for å kommentere dagens viktigste spørsmål - valget i Israel. KrFs Hilde Frafjord Johnson er mildt oppbrakt over pareringen fra Klepsvik:

- Stortinget ler

- Nei, men hva er dette for noe tøys, da? Jeg refererer til Are Kalvøs bok «Kunsten å være neger i Norge», og bruker ikke uttrykket «hottentott» om et folkeslag, men om et norsk debattnivå. Nå prøves det febrilsk å slå tilbake, men hele poenget er at Jagland har plaska uti med hele seg. Hele Stortinget ler jo, sier Frafjord Johnson.

I går offentliggjorde NTB et brev fra partileder Thorbjørn Jagland til sine partifeller. Her tar han til orde mot rasismen i Frp: Han ber i brevet Carl I. Hagen sørge for at Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm ikke får komme med rasistiske uttalelser.

Jagland mener at politikere må gå foran som eksempler, både når det gjelder holdninger og konkret politikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder