- Legg ned Ap-kvinnene

AUF-lederen mener kvinnebevegelsen motarbeider de unge

AUF-leder Eva Kristin Hansen mener Aps kvinnebevegelse motarbeider unge kvinner. Nå ber hun partiet legge ned hele bevegelsen.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Side om side

Tradisjonelt har AUF og kvinnebevegelsen stått side om side i Ap, og kjempet for saker som billigere barnehager, barnehageutbygging, tidskontoordningen og foreldrepermisjon.

Aps kvinnebevegelse har vært en landsomfattende del av organisasjonen siden 1909.

Kvinnebevegelsen har vært opptatt av spesifikt kvinnepolitiske spørsmål, og samlet kvinner på tvers av partiet.

Etter at bevegelsen ble integrert sterkere i partiet i 1992, blant annet ved at det er landsmøtet i Ap som velger det kvinnepolitiske styret, har kvinnebevegelsen engasjert seg i et bredere spekter av saker.

Dermed har kvinnebevegelsen blitt som en hvilken som helst arena i partiet, for saker som Statoil-privatisering og EU-valget, mener mange.

Hansen mener nå at bevegelsen ikke lenger har noen berettigelse:

- Det finnes flere eksempler på at kvinnebevegelsen direkte motarbeider unge kvinner. Meningen med kvinnebevegelsen er at den skal stå bak alle kvinner i partiet. Slik den fungerer nå, er den en maktbase for noen, sier Hansen.

Gikk imot

Hun viser til at kvinnebevegelsen i Oppland gikk imot å ha to kvinner øverst på nominasjonslisten til forrige stortingsvalg.

Kvinnebevegelsens leder, Hanne Grethe Kleiven, uttalte da at hun hadde gått inn for den listen hun og resten av nominasjonskomiteen mente var «best».

- Kvinnebevegelsen er ikke lojale mot sine egne prinsipper, de bruker kvotering når det passer dem av politiske grunner. Dermed blir det politisk agenda, og ikke kvinnesolidaritet det handler om, sier Hansen.

Forslaget om å legge ned kvinnebevegelsen skal behandles på AUFs landsstyremøte i begynnelsen av april. Dersom det får flertall, blir det fremmet for partiets landsmøte i november.

- Sovepute

- Jeg tror kvinnebevegelsen har vært en sovepute. Likestilling er blitt noe kvinnebevegelsen får ta seg av, og dermed slipper resten av partiet og paritets menn å bry seg om kvinnepolitikk, sier Hansen, og legger til:

- Så lenge kvinnebevegelsen ikke støtter og tar vare på unge kvinner, trenger vi ikke noen kvinnebevegelse.

- Sikter du da til noe spesielt?

- Etter at Anniken Huitfeldt gikk ut i VG og kritiserte gubbeveldet i partiet, har jeg snakket med flere eldre kvinner som går til angrep på Huitfeldt for at hun uttalte seg. Men det Anniken setter fingeren på, har vært et tema i kvinnebevegelsen i mange år. Da må de tåle at det kommer på trykk også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder