Helge André Njåstad mener at navnelisten viser at det er for mange innvandrere i Norge. Foto: Hansen, Frode

Frp-politiker om Oslos navnetopp: «Skremmende»

I en Facebook-status skriver Helge André Njåstad (Frp) at det er «skremmende» at Mohammad topper listen som Oslos mest populære navn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På landsbasis er det navnene Sofie/Sophie, Jakob/Jacob, Nora/Norah og Lucas/Lukas som topper listen over de mest populære navnene i Norge i 2017.

Navnetoppen varier fra fylke til fylke, og i Oslo er det Mohammad som havner øverst på listen, melder Statistisk sentralbyrå.

les også

Disse babynavnene var mest populære i 2017

Mohammad, inkludert ulike skrivemåter som Mohammed og Muhammed, har toppet listen over de mest populære guttenavnene i Oslo i mange år.

Stortingspolitiker Helge André Njåstad fra Hordaland delte onsdag formiddag en status på Facebook hvor han skriver: «Oliver på femteplass er gøy:) Men skremmende at Mohammad er det mest populært navn i Oslo synes eg.»

– Jeg kritiserer ikke navnet, men dette er nok en påminnelse om at det er for mye innvandring, sier Njåstad til VG.

Han mener at for mye innvandring fører til at vi ikke får integrert alle som kommer til landet.

– Det vil lett kunne danne seg store grupperinger. Dette kan vi se i Sverige, der har de mer innvandring enn i Norge, og de har ikke klart å integrere, sier Frp-politikeren.

– Det er helt absurd

Mathias Fischer, kommentator i Bergens Tidende og tidligere venstrepolitiker er en av dem som har reagert på sosiale medier. Han er sterkt uenig med Njåstad og mener man ikke kan trekke slike slutninger fra en navneliste.

– Jeg vil bare si at av alle ting, så tar han utgangspunkt i en navneliste, det er det dummeste. Det er et helt absurd, sier Fischer til VG.

Han oppfordrer Njåstad til å se på innvandringsstatikken hvis han skal si noe om innvandring.

– Hvis det betyr noe i det hele tatt så er det at innvandrere ikke er kreative til å velge navn.

SKREMMENDE: Helge André Njåstad beskriver det som «skremmende» at Mohammad er Oslos mest populære navn. Foto: Skjermdump

Mener det ikke gjenspeiler innvandringen

Navneforsker ved Universitetet i Bergen (UiB) Ivar Utne mener at man ikke kan trekke konklusjoner ut fra en navneliste.

– Blant muslimer blir navnet Mohammad regnet som hellig, og dermed er konsentrasjonen rundt navnet ekstremt høyt. Hvis man ser på listen, er det langt ned til neste muslimske navn. Det er fordi veldig mange muslimske gutter får tildelt navnet Mohammad, sier han til VG

Utne understreker poenget med at muslimske jentenavn ikke scorer like høyt på listen.

– Det finnes ikke et like utpreget jentenavn i islam. Omfanget av bruken av Mohammad kan sammenliknes med forskjellige varianter av Johannes og Maria i Kristendommen. Navnet henviser til profeten og er av den grunn veldig populært blant muslimer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder