TRUSLER: PST-sjef Benedicte Bjørnland og Oslo-politiets visepolitimester Bjørn Vandvik ser alvorlig på truslene mot Tor Mikkel Wara og hans familie. Foto: TORE KRISTIANSEN

PST-sjefen bekrefter flere ikke kjente hendelser utenfor Waras bolig

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er flere hendelser rettet mot justisminister Tor Mikkel Wara enn det som er kjent for offentligheten.

Samtidig sier hun at den siste alvorlige hendelsen, der bilen til Wara ble påtent utenfor familiens bolig, hadde stort skadepotensiale.

PST bekrefter at de ser hendelsene utenfor Tor Mikkel Waras bolig i sammenheng, og vurderer truslene som mulig overtredelse av straffelovens § 115. Paragrafen omhandler angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, med en strammeramme på 10 års fengsel.

– Vi har foretatt en rekke taktiske og tekniske undersøkelser, uten at det har ført til noen konkrete mistenkte. Men saken har høyeste prioritet hos PST, sier Benedicte Bjørnland til VG.

Bjørnland vil ikke kommentere hvor mange hendelser som totalt etterforskes av PST. Brannen utenfor justisministerens bolig i helgen er den femte hendelsen siden desember som er offentlig kjent.

– Vi har ikke tallfestet det, fordi noe er kjent og noe er ikke kjent for offentligheten. Vi kommer ikke til å gå ut med det absolutte antallet, sier PST-sjefen.

les også

Angrep mot Wara: Etterforskes som mulig hatkriminalitet

Videre mener PST at det er konkrete holdepunkter for å se truslene i sammenheng med hverandre.

– Det er måten de har skjedd på, som åpenbart er til formål å skremme og true justisministeren og hans familie, sier Bjørnland.

KAMERA: Boligen til Tor Mikkel Wara er kameraovervåket etter flere truende hendelser. Natt til søndag ble en bil som tilhører familien påtent i oppkjørselen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stort skadepotensial

Det var natt til søndag at politiet rykket ut til melding om en bilbrann utenfor boligen til Tor Mikkel Wara.

– Den siste hendelsen, med brannstiftelse i familiens bil, hadde potensial til å gjøre stor skade, sier Bjørnland til VG.

Det føyer seg inn i en serie med lignende hendelser rettet mot Wara den siste tiden. I januar mottok Wara et trusselbrev, og en søppelkasse utenfor hjemmet hans ble påtent. Bilen hans skal også tidligere ha blitt forsøkt påtent. Huset til justisministeren er blitt tagget med beskyldninger om rasisme.

Ifølge NRK er gårsdagens bilbrann fanget opp på overvåkningsbilder.

les også

Brann i Tor Mikkel Waras bil

Søndag kveld hevdet nettavisen Filter Nyheter at justisminister Tor Mikkel Wara hadde takket nei til politiets forslag om videoovervåkning som en følge av de gjentatte trusselhendelsene mot ham den siste tiden.

Hverken politiet eller Wara selv har ønsket å kommentere opplysningene, men natt til mandag gikk Waras samboer Laila Anita Bertheussen ut på sosiale medier og avviste Filter Nyheters påstander på det sterkeste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder