TRIST SAK: Trond Nordby mener saken med siktelsen av Waras samboer etter truslene mot justisministeren er tragisk for alle involverte. Foto: Meek, Tore / Scanpix

Professor: – Wara er ferdig i politikken

Professor emeritus i statsvitenskap ved UiO, Trond Nordby, tror ikke Tor Mikkel Wara (Frp) kan komme tilbake som justisminister – eller i politikken i det hele tatt.

 • Frank Ertesvåg
 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over ett år gammel

– Selv om han ikke har gjort noe selv, er det helt umulig for ham å komme tilbake. Han er ferdig for alltid i politikken, sier Nordby til VG.

Han kan ikke komme på noe som kan sammenliknes med saken som kulminerte med pågripelsen og siktelsen av justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen i parets hjem i Oslo torsdag, etter trusler mot justisministeren.

– Dette er så dramatisk og så grovt. Det overgår jo absolutt alt, sier han.

Han sier saken er trist for Wara, og alle involverte.

– Det er åpenbart en dyp tragedie. Det vil vel alle være enige i, uansett hva de måtte mene om Wara og Frps politikk.

Bernt Hagtvet, nestor blant norske statsvitere og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener ikke saken kan sammenliknes med noe vi tidligere har sett i Norge.

– Jeg kan ikke huske at vi har hatt en sånn skandale i norsk politisk historie, sier Bernt Hagtvet til VG.

les også

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tar permisjon etter siktelsen mot samboeren

PROFESSOR: Bernt Hagtvet er professor i statsvitenskap, og har god oversikt over norsk politisk historie. Foto: Fredrik Solstad, VG

– Vanskelig å komme tilbake

Erna Solberg bekreftet torsdag ettermiddag at Wara tar permisjon, og at Jon Georg Dale (Frp) blir ny, midlertidig justisminister. Det er uklart om det er en permanent eller midlertidig løsning.

Per Lægreid, statsviter og professor ved Universitetet i Bergen (UiB) mener det vil bli vanskelig for Wara å komme tilbake etter en slik sak.

– Dette er vel først og fremst en personlig tragedie for familien. Det var en kjempeoverraskelse. Jeg hadde ikke forestilt meg at noe skilt skulle skje.

– Hakeslepp

Professor og valgforsker Bernt Aardal deler Hagtvets korte analyse av at saken er helt unik:

– Dette tror jeg ikke vi vil finne noe lignende eksempel på engang. Dette er en sånn sjokkmelding som kommer veldig overraskende på alle. Det er uansett en personlig tragedie for familien. Det som gjør denne saken enda mer spesiell, er er at det har vært veldig mye oppmerksomhet og spekulasjoner rundt dette, hva det gjelder og hvem det står bak, sier Aardal til VG.

Siktelsen mot Waras samboer gjelder brannen i en bil som tilhører justisminister Wara natt til søndag. Det er den femte kjente trusselhendelsen mot Waras bolig siden desember. Hendelsen sees i sammenheng med de tidligere hendelsene ved boligen.

les også

Waras samboer siktet etter trusler mot justisministeren

– Det er også litt spesielt at det er PST som er aktører her, og han (justisminister Wara) på en måte er sjefen deres. Man får litt hakeslepp, sier Bernt Aardal.

– Man har jo lurt litt

Det første angrepet mot Waras bolig, kom kort tid etter at Waras samboer Laila Anita Bertheussen skrev en kronikk der hun kom med skarp kritikk mot teaterforestillingen «Ways of seeing», der parets bolig ble filmet. Hun anmeldte teaterstykket.

Aardal har merket seg at det i flere uker før pågripelsen av Waras samboer Bertheussen, har vært et stort fokus på saken.

– Man har jo lurt litt på om det har noe med Wara å gjøre enten som Frp-statsråd eller som justisminister, og man har ikke helt skjønt hvorfor det skulle være slik. For Wara har ikke vært en kontroversiell person hverken før han ble statsråd – eller etter. Så man har ikke fått dette helt til å gå i hop, fortsetter Aardal.

VALGFORSKER: Bernt Aardal har i årevis fulgt norsk politikk som valgforsker og analytiker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

les også

Carl I. Hagen om siktelsen mot Waras samboer: – Håper PST tar feil

Han viser til at saken har blitt enda mer unik, fordi samboeren til Wara selv har gått ut i mediene og spilt en aktiv rolle.

les også

Dette er truslene

– Det gjorde hun helt til å begynne med, og rettet veldig sterke anklager mot teaterstykket for at de viste bilder av huset deres og etter hennes mening utsatte dem for fare. Så hun har jo også vært synlig i denne prosessen, og sagt mer om den enn Wara kanskje selv har gjort. Han har jo fått ros for at han har vært veldig forsiktig med det, minner Aardal om.

Bertheussen blir nå avhørt av PST. Det er uklart hvordan hun stiller seg til siktelsen. PST-sjefen sier det foreløpig ikke er grunnlag for varetektsfengsling.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Krim
 3. Solberg-regjeringen
 4. Tor Mikkel Wara
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tar permisjon etter siktelsen mot samboeren

 2. En helt vanvittig spektakulær historie

 3. PST: Laila Anita Bertheussen mistenkt i samtlige hendelser

 4. Omtrent så alvorlig som det kan få blitt

 5. Bertheussen-saken: PST har fått svar på tekniske undersøkelser

Fra andre aviser

 1. Politikere reagerer med sjokk på siktelsen mot Waras samboer

  Bergens Tidende
 2. Wara-gate

  Bergens Tidende
 3. Kravet om at Wara må trekke seg, er feil

  Fædrelandsvennen
 4. Ransakelsen av Waras hus er ferdig

  Bergens Tidende
 5. Tor Mikkel Wara (Frp) går av som justisminister: Samboeren mistenkt eller siktet for samtlige hendelser ved boligen.

  Bergens Tidende
 6. Teaterregissøren om siktelsen mot Waras samboer: – Vi er veldig lettet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder