Næringsministeren krever en forklaring

Næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) skjønner godt at folk reagerer sterkt på Statkrafts bonusprogram og krever en redegjørelse fra selskapets styre.

Per Valebrokk
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

VG skrev i går at Statkraft de siste tre årene har tildelt sine direktører og 850 ansatte totalt 50 millioner kroner i bonuser.

Det helstatlige selskapets 850 ansatte fikk nylig 28 000 kroner i bonus, eller totalt 24 millioner kroner. En viktig årsak var selskapets sterke 2003-resultat etter en periode med rekordhøye strømpriser.

Vil vite mer

I 2002 fikk de ansatte 20 000 kroner i bonus, totalt drøyt 17 millioner kroner. Statkrafts fem konserndirektører kan om kort tid vente seg en bonus, som blir på inntil 200 000 kroner.

Ansgar Gabrielsen sendte i går et brev til styret i Statkraft for å få en redegjørelse for bonusprogrammet.

- Så får vi se hva som står i denne redegjørelsen. Jeg ønsker å vite mer om nivået på bonusordningen og hvordan strømprisen påvirker den.

Statkrafts bonuser førte til sterke reaksjoner i Stortinget i går.

- Det er mange i dette landet som tjener mindre enn 200 000 kroner (som konserndirektørene kan få i bonus) i året. Da er dette en utrolig dårlig signaleffekt Statkraft sender. Det er ikke rart vanlige folk, etter en periode med svært høye priser, reagerer på dette, sier Sylvia Brustad (Ap), i energi- og miljøkomiteen.

Lederen av komiteen, Olav Akselsen (Ap), er enig.

- Jeg er ikke imot bonusordninger i seg selv, men her påvirker strømprisen i for stor grad bonusen. Det er nokså sprøtt, sier Akselsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder