Fikk dårlig samvitighet etter drap

ARENDAL (VG Nett) Den drapstiltalte 26-åringen var fornøyd etter å ha vært med på å ta Zia Anwar. Men da Anwar døde av mishandlingen, fikk han problemer med samvittigheten, hevder han.

Robin Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DREPT: Zia Anwar (28) Foto: Privat

Med rolig og klar stemme beskrev han sin egen rolle da Zia Anwar ble påført slag, spark og voldtekt med pistol lørdag 15.mars i fjor. Han døde av skadene, og liket ble brent i en Mercedes bak Dekkmann på industriområdet Stoa.

Etterpå var tiltalte fornøyd, forklarte han i retten tirsdag.

- Jeg var litt kar over ha jagd Zia vekk.

Men et par dager etter at han hadde fått vite at Anwar var død av skadene han hadde blitt påført, ble han plaget av dårlig samvittighet og ville begynne et nytt liv, hevdet han i retten.

- Jeg visste hvilken vei dette bar, og sa til meg selv at nå får det briste eller bære. Jeg bestemte meg for å starte opp et nytt og annerledes liv der og da, forklarte 26-åringen fra Tjodalyng ved Sandefjord, i Aust-Agder tingrett.

Sprakk i avhør

26-åringen var den første som sprakk i avhør og ga politiet nøkkelen til å løse den såkalte Stoa-saken.

- Jeg valgte å avslutte min kriminelle karriere, og begynte å småprate med politiet, la han til.

Syv menn og en kvinne står i Aust-Agder tingrett i Arendal tiltalt for ulike roller i drapet på Zia Anwar i Arendal 15. mars i fjor. De nekter straffskyld.

JERNRING: Det var utkalt tungt bevæpnet politi til rettssaken om det brutale drapet på Zia Anwar i Arendal. Foto: NICOLAI PREBENSEN

- Jeg legger ikke skjul på noen ting her, hevdet han.

Bevæpnet med pistol

Han forklarte blant annet at han hadde drukket vel 2 deciliter Jägermeister før han sammen med noen av de andre tiltalte møtte opp for å ta Anwar. Selv var han bevæpnet med pistol - som ifølge ham selv var defekt.

Tiltalte avviste igjen at Anwar skulle drepes.

- Det var ikke meningen å ta livet av Zia Anwar. Vi ville gi ham en lærepenge. Vi fryktet Zia og visste hva han var i stand til. Ingenting av det som skjedde var planlagt, hevdet den drapstiltalte.

- Tenkte du ikke på at Zia kunne dø av skadene han var påført?, spurte dommeren.

- Nei, det var ikke i tankene. Jeg så ikke det da. Men vi så at han trengte legehjelp, og det skulle bli fikset, forklarte han.

GA ORDRE: Den 30 år gamle, angivelige gjenglederen (stående t.v.) skal ha besørget det som ble drapet på Zia Anwar. Den 28 år gamle kvinnen (foran) skulle beskyttes. De sitter sammen med forsvarerne Jan Erik Teigum og Ole Petter Drevland. Aktor, statsadvokat Stina Sveier Nielsen, står ved mikrofonen, mens tingrettsdommer Odd Douzette lytter fra sitt podium. Sittende på første rad (fra v.): advokatene Ole A. Rasmussen, Jonny Sveen og Ellen Holager Andenæs med sine respektive klienter. Knut Smedsrud nederst til høyre er med Andenæs. Foto: HARALD NYGÅRD og NICOLAI PREBE

- De andre tiltalte vil skylde på meg fordi jeg har åpnet saken. Det vil skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder