FØRER TIL LUNGEKREFT: Røyking er årsaken til minst 85 prosent av all lungekreft, opplyser Kreftforeningen. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / picture alliance

Nye tall: Kreft med spredning oppdages ofte for sent

Ferske tall fra Kreftregisteret viser at lungekreft og tarmkreft utgjør krefttypene som oftest fører til fjernspredning – den alvorligste formen for spredning.

 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over ett år gammel

Kreftregisteret legger mandag frem kreftstatistikken for 2017, samt statistikk som viser kreftutviklingen de siste fem årene.

For første gang har Kreftregisteret forsøkt å belyse hvilke krefttyper som i størst grad fører til fjernspredning – altså spredning fra en kreftsvulst til andre deler av kroppen.

For både menn og kvinner står lungekreft og tarmkreft for henholdsvis 47 og 49 prosent av alle tilfeller med fjernspredning.

– Det som er interessant med disse tallene, er at disse to krefttypene i stor grad kan forebygges, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin, til VG.

les også

VG avslører: Myndighetene overvåker ikke norske sigaretter

Oppdages ofte for sent

Både lungekreft og tarmkreft kan forebygges.

Lungekreft er ifølge Kreftregisteret den kreftformen som tar flest liv både blant menn og kvinner. Cirka 3000 mennesker får lungekreft hvert år i Norge, og i overkant 2000 dør.

Røyking er årsaken til minst 85 prosent av all lungekreft. Tarmkreft; kreft i endetarmen eller tykktarmen, kan ifølge Kreftforeningen forebygges ved å unngå røyking, være mer fysisk aktiv, moderere alkoholforbruket, unngå overvekt og spise sunnere.

– Alt med vår livsstil henger sammen med tarmkreft. Eksempelvis kan høyt inntak av rødt kjøtt være en årsak. Vi nordmenn tåler den vestlige livsstilen dårligere enn andre:

– Noe av årsakene til at disse krefttypene ofte blir oppdaget med fjernspredning er også fordi de ofte oppdages for sent, utdyper Ursin.

KAN FOREBYGGES: Direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin, understreker at både tarmkreft og lungekreft kan forebygges ved å stumpe røyken og leve et sunnere liv. Foto: Ann-Elin Wang, Kreftregisteret

les også

Nygift og klar for barn: Så ble Camilla (24) akutt dødssyk

Pluss content

– Viktig å være oppmerksom

Direktøren understreker at selv mennesker som lever sunt og ikke røyker kan få både lungekreft og tarmkreft, men at disse krefttypene forekommer sjeldnere blant personer med en sunnere livsstil.

– Alle som får kreft har uflaks. Men med eksempelvis brystkreft har screeningprogrammer ført til at flere oppdager sykdommen tidligere, og dermed forhindres spredning:

– Det er viktig å være oppmerksomme på symptomer. Det som endrer seg i kroppen, skal man alltid være obs på, forteller Ursin.

I Norge planlegges innføring av et nasjonalt program for tarmkreftscreening fra 2019. Det diskuteres også et screeningprogram for lungekreft i det kliniske lungekreftmiljøet, opplyser Ursin.

– Dette kan være aktuelt for mennesker med en lang røykehistorie, utdyper hun.

les også

Nordmenn forteller: Mitt liv med røyken

Pluss content

Flere overlever

En god nyhet er at de nye tallene også viser at flere overlever kreft i Norge i dag.

– Overlevelsen går litt opp fra år til år, også for de med fjernspredning av kreft. Behandlingsmetodene for alle kreftformer er bedret over tid:

– Kirurgene har eksempelvis blitt veldig gode til å plukke ut de lungekrefttilfellene som kan behandles med kirurgi, forteller Ursin.

Noe Kreftregisteret derimot ikke har tall på er hvordan behandling med nye kreftmedisiner påvirker pasientene ved norske sykehus.

– Vi har etterlyst data på dette området. Staten bruker store summer årlig til å behandle kreftpasienter med ny medisin, men dette blir ikke rapportert inn til Kreftregisteret. Derfor har vi foreløpig ikke informasjon om hvordan slik behandling fungerer, forteller Ursin.

Mer om

 1. Kreft
 2. Medisin
 3. Kreftbehandling
 4. Kreftforskning
 5. Livsstil
 6. Norge
 7. Kreftforeningen

Flere artikler

 1. Ny kreftrapport: Lav utdanning øker risikoen for 11 kreftformer

 2. Pluss content

  Den «glemte» kreften: Charlotte mistet mannen sin

 3. Pluss content

  Terje fikk kreft: - Følte meg frisk og hadde aldri gått til legen

 4. Fra 2021 får alle 55-åringer tilbud om å screenes for tarmkreft: – Undersøkelsen reddet meg

 5. Nye studier på lungekreft kan endre fremtidens behandling: – Veldig lovende

Fra andre aviser

 1. Flest krefttilfeller i Rogaland

  Aftenposten
 2. Innvandrere spiser sunt og rammes lite av tarmkreft

  Aftenposten
 3. Ny studie fra Kreftregisteret: Store forskjeller i kreftforekomst for innvandrere og norskfødte

  Bergens Tidende
 4. Disse topper kreftstatistikken

  Bergens Tidende
 5. Lungekreft-toppen for kvinner kan være nådd

  Aftenposten
 6. Legen overså kreftsvulst. Året etter døde pasienten.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder