NY TEKST: 1., 2. og 3. klasse på Steinerskolen på Nordstrand synger nasjonalsangen i kor på 17. mai for noen år siden. Nå vil SV-topp Oddny Miljeteig ha en ny sang med en mer moderne og kjønnsnøytral tekst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SV-topp vil bytte ut «Ja, vi elsker»

SVs Oddny Miljeteig mener at den norske nasjonalsangen er utdatert og kjønnsdiskriminerende og må byttes ut. SV-leder Audun Lysbakken: – hennes personlige mening.

Artikkelen er over to år gammel

Miljeteig er gruppeleder for SV i bystyret i Bergen og var en kort periode partiets nestleder fra mars 2015 og til hun trakk seg i fjor på grunn av sykdom.

Hun mener sangen er utdatert og reagerer blant annet på strofen «Mødrene har grett» og sier at det er på tide med en ny nasjonalsang.

– Den bør legge mer vekt på hverdagslivet og på både kvinner og menns historie. Jeg synes også den bør være både på nynorsk og bokmål, halvparten på hver målform, sier hun til NRK.

Byttet navn til samisk nasjonaldag over natten

– En personlig mening

SV-leder Audun Lysbakken skriver i en epost til VG at utspillet er Oddnys eget.

– SV har ikke noe ønske om å endre Norges nasjonalsang. Utspillet er Oddnys eget, og dette er noe hun personlig mener. Teksten kommer jo fra en annen tid, men det er dette som er nasjonalsangen vår, og sånn bør det fortsatt være, skriver Lysbakken.

Uttalelsen har skapt reaksjoner i sosiale medier og flere reagerer på forslaget.

Abid Raja skriver på Twitter at vi hverken skal endre eller bytte Ja, vi elsker.

Sylvi Listhaug vet ikke om hun skal le eller gråte over forslaget.

Teksten på «Ja, vi elsker» er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, og sangen ble første gang fremført offentlig 17. mai 1864.

– Teksten til nasjonalsangen vår er jo en litterær tekst som må tolkes inn i sin tid, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet. Hun peker på at sangen tross alt er 150 år gammel.

– Her er det ordvalg og patos, som vi ikke ville valgt i dag. Det gjelder også sanger, som «Mellom bakkar og berg» og «Gud signe vårt dyre fedreland», sier hun.

Fremførte Nazi-Tysklands nasjonalsang under tennisturnering

I Tyskland sa statsminister Angela Merkel nylig nei til å gjøre teksten til den tyske nasjonalsangen mer kjønnsnøytral, mens både Canada og Østerrike har endret sine tekster.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder