1 / 2
ÅSTEDSBEFARING: Retten var i går på befaring ved og inne i grotten på St. Hanshaugen.

Tiltalt forteller om flere grottefester: − Faddere arrangerte treff

OSLO TINGRETT (VG) De tiltalte forteller om dramatiske minutter da «grottefesten» ble til et mareritt. – Jeg føler en skam, sier den ene.

Publisert:

– Det er utrolig kjipt og tragisk at noe som var ment å være en kjempebra fest, skulle få det utfallet her. Det var ikke det som skulle skje, sier en av de to tiltalte mennene på 27 år.

– Dette er noe som har preget meg veldig lenge. Jeg har vært bekymret for de fornærmede, sier den tiltalte 26-åringen.

Onsdag morgen møtte mennene i Oslo tingrett, tiltalt for å ha arrangert den ulovlige grottefesten på St. Hanshaugen for over to år siden.

Mennene er blant annet tiltalt for brudd på Brann- og eksplosjonsvernloven. Påtalemyndigheten omtaler bruddene på denne loven som graverende.

I tillegg er mennene tiltalt for tre andre lovbrudd, deriblant for å ha «forårsaket forgiftning som medførte allmenn fare for liv og helse».

– Jeg føler en skam over å ha deltatt på den festen her, og bidratt, sier 26-åringen.

På spørsmål fra aktor Daniel Sollie om han føler på et ansvar for de som ble skadet etter festen, svarer han:

– Ja, jeg har jo et ansvar med tanke på at jeg har bidratt.

1 / 3
ÅSTEDSBEFARING: Retten var i går på befaring ved og inne i grotten på St. Hanshaugen.

I retten sier begge de tiltalte at de delvis erkjenner straffskyld for brudd på Brann- og eksplosjonsvernloven.

De erkjenner imidlertid ikke straffskyld for «uaktsomt å ha forårsaket forgiftning som medførte allmenn fare for liv eller helse» og for «uaktsomt å ha voldt betydelig skade på en annens kropp eller helse».

Døren som skulle vært lukket

26-åringen forteller at han stod mye ved anlegget som styrte lys i grotten, den fatale kvelden for over to år siden. Den gang var samfunnet vårt preget av tiltak mot coronaviruset, og utelivet var stengt ned.

Mannen forklarer fra vitneboksen at han på et tidspunkt beveget seg mot rommet hvor aggregatet var plassert. Det var da han oppdaget en person liggende på bakken.

– Da ser jeg at døren som skulle være lukket, står åpen. Så ser jeg en person ligge innenfor døren.

Tiltalte sier at det er vanskelig å si hva som går gjennom hodet hans da.

– Jeg lukter eksos og tenkte bare at «dette kan ikke være bra».

En jente forteller at det er flere personer innover i grotten, og så besvimer hun, sier tiltalte.

– Da slipper jeg han jeg holder og prøver å få henne ut. Da jeg kom tilbake satt en fyr besvimt i hjørnet, da jobber bare kroppen på automatikk. Jeg tenkte at det måtte være på grunn av gassen.

I lyset fra en lommelykt på mobilen, ser han at det ligger to ben ut fra rommet hvor aggregatet står.

– Så ser jeg at kjæresten min ved siden av meg begynner å miste bevisstheten, og jeg tar en skjorte opp foran munnen hennes.

26-åringen stoppet opp under forklaringen, tydelig preget, og ba om en pause i retten.

Ble mørkt

27-åringen forklarte fra vitneboksen at han ankom festen rundt klokken 22–23, og klargjorde for å spille musikk. Folk begynte å komme på festen klokken 23, sier mannen.

– Det var kjempegod stemning og alle koste seg.

Så snudde stemningen brått. Rundt halv fire på natten blir det plutselig mørkt i grotten.

Noen gikk for å sjekke lyset, og kom tilbake og sa at en person hadde besvimt, forteller tiltalte.

ÅSTEDSBEFARING: Retten var tirsdag på befaring ved og inne i grotten på St. Hanshaugen. Her aktor Daniel Sollie (tv) ved inngangen til grotten.

Han løper av gårde og det første han møter på er en jente som ligger på bakken. Tiltalte sier han hjelper jenta til utgangen, og løper tilbake og finner neste person.

– Jeg tar tak i armene hans og hjelper han ut. Vi møter to politimenn like utenfor første sluse, og får hjelp av dem til å bære personen. Så løper jeg og hjelper enda en.

Han sier han ikke visste hva som var årsaken eller hva som hadde skjedd, men at han tenkte at «nå har det skjedd noe, nå må man bidra med det man kan».

Ved utgangen møter han en brannmann som ber han om å komme seg ut.

– Vi blir stående utenfor grotten og blir kjørt til sykehuset, hvor jeg ligger i tre dager.

I tiltalen står det at minst tre personer mistet bevisstheten som følge av karbonmonoksidforgiftning, og at totalt 54 personer som var til stede oppsøkte legevakten i etterkant.

Ifølge tiltalen var minst 100 personer innom festen, hvor eneste rømningsvei var en luke på om lag 96 ganger 105 centimeter. Denne befant seg én meter over bakken, hvor det var laget en trapp av plastpaller, skriver påtalemyndigheten.

Flere fester i grotten

Begge de to tiltalte forteller om at det har vært flere fester i den avstengte bunkeren på St. Hanshaugen, før den aktuelle festen hvor det gikk galt.

27-åringen sier det har vært tre fester før den aktuelle grottefesten. Selv har han deltatt på én av disse tre, sier han.

Mot slutten av sommeren 2020 planla noen venner en større fest i grotten, som de først hadde kommet over ved en tilfeldighet, sier mannen. Dette skal ha blitt planlagt i en Snapchat-gruppe.

– Det var ikke så stor planleggingsdel, og man gjorde det man hadde kunnskap om på det tidspunktet.

Mannen skal også tidligere ha vært med å arrangere flere andre ulovlige fester, blant annet på en byggeplass i Oslo. Festene har ikke blitt lagt til «farlige steder» med viten og vilje, sier han i retten, men med et ønske om å feste et sted der det ikke var noe folk.

Den 26 år gamle mannen sier i sin forklaring at han deltok på flere av de andre festene i grotten den sommeren, men at det ikke ble brukt aggregat her.

Han sier også at han er kjent med at det ble arrangert treff i bunkeren under fadderuken som startet opp den sommeren.

– Jeg vet at faddere arrangerte faddertreff der.

Skulle ha «release party»

Den tiltalte 27-åringen hadde ansvaret for å fikse utstyr til lys, lyd og aggregat, og være DJ på grottefesten han nå er tiltalt for. Han mener selv han ikke er noen hovedpådriver eller hovedarrangør av festen, men sier at han var med på å arrangere den.

Aktor Daniel Sollie la frem flere bevis mot tiltalte som han mener viser mannens rolle og at han har skyld i det som gikk galt.

Blant annet la han frem det at mannen har invitert flere jenter på Tinder til festen, hvor han i en av meldingene skriver at «Når jeg er ferdig med fotlenken, skal vi ha «release party» for meg».

Tiltalte sier også at han er usikker på om det var han som opprettet arrangementet på Facebook eller ikke.

– Det skulle veldig mange flere til for at det skulle bli en fest, enn de to som sitter her nå, sier mannen om de to tiltalte.

Den andre tiltalte mannen hevder det var 27-åringen som opprettet arrangementet på Facebook, og sier at han ikke visste at han stod som medarrangør, før VG ringte han mens han lå på sykehuset.

– Aldri brukt aggregat før

Aktor la også vekt på at den tiltalte 27-åringen hadde bestilt lyd, lys og aggregat, noe tiltalte bekrefter at han gjorde.

– Jeg hadde aldri brukt noe aggregat før, og hadde ikke noe kunnskap om det.

– Gjorde du deg noen tanker om at det kunne være farlig? spør aktor.

– Egentlig ikke. Min kjennskap og kunnskap var så og si null.

Mannen sier han ikke hadde noe å gjøre med aggregatet den aktuelle kvelden.

Den andre tiltalte mannen forklarer at han fraktet aggregatet til grotten før festen, og fikk hjelp av flere andre. Da alt var lasset av bilen, skulle han hjemom og var derfor ikke med og bar det helt inn, sier han.

– Det var siste gang jeg rørte det aggregatet.

Sammen med flere andre diskuterte de tiltalte i en snapchat-gruppe, hvordan de best mulig kunne plassere og sikre aggregatet, kom det frem under bevisførselen.

De skulle ha aggregatet i et eget rom, rundt 50 meter fra selve festen. Det var også planlagt at de to dørene i slusen inn til rommet skulle være lukket.

– Hadde jeg visst det jeg vet i dag rundt tiltak, hadde jeg aldri vært med på noen lignende, sier den 26 år gamle mannen.

Etterforskningen viser at det ble brukt søppelsekker, gaffateip og Tec7 for å prøve å tette rommet helt. Tec7 er et slags monteringslim.

Begge de tiltalte sier at de ikke var med på å plassere aggregatet eller utføre tiltakene rundt det.

Forsvarer: Kunne vært tett for lekkasjer

Mennene erkjenner straffskyld for «uberettiget å ha skaffet seg adgang til en annens hus eller et annet sted som ikke var fritt tilgjengelig, eller som uberettiget forble på et slikt sted».

Selv om de erkjenner straffskyld for å ha skaffet seg adgang til bunkeren, sier aktoren i retten at det er et spørsmål om de har medvirket til minst hundre personer også tok seg inn på et sted som ikke var fritt tilgjengelig.

– Det subjektive er om man har gjort det med viten og vilje, sier Sollie.

Les også

«Grottefesten»: Erkjenner å ha gjort bunkeren klar for fest

OSLO TINGRETT (VG) I august 2020 ble den mye omtalte «grottefesten» arrangert i Oslo.

Forsvareren til en av de tiltalte, Ida Andenæs, sier i retten at den delvis erkjennelsen for brudd på Brann- og eksplosjonsvernloven går på det branntekniske, mens reservasjonen går på aggregatet og bruken av dette.

Andenæs reiser problemstillingen om rommet hvor aggregatet sto kunne vært tett for lekkasjer, dersom ingen på festen hadde gått inn dit.

Marit Lomundal Sæther, som er forsvarer for den andre tiltalte, sier at det er «lite beskrivende å kalle dette en grotte», og sier at det dreier seg om et tilfluktsrom på 856 kvadratmeter.

– Husker lite

De to fornærmede i saken deltok på festen, og fikk hjerneskade etter å ha pustet inn dieseleksos som kom fra et dieselaggregat på grottefesten.

– De husker lite eller ingenting fra hendelsen på grunn av forgiftningen, sier aktor Sollie, og legger til at en av de fornærmede lå åtte dager i koma etter hendelsen.

– De er bedre, men har fortsatt kognitive svekkelser, sier aktor.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no