Venstre fortsatt nei til EU-parti

Publisert: Oppdatert: 08.03.09 23:41

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

- Feigt og pinglete,mener UV-lederen

EU-tilhengerne fikk seg en rett Venstre søndag: Partiets landsstyre sier blankt nei til norsk medlemskap.

- Feigt og pinglete, sier Unge Venstre-leder Anne Solsvik.

Hun misliker sterkt at hennes eget landsstyre sier nei til EU-medlemskap med begrunnelsen at EU-spørsmålet ikke er aktuelt nå.

- Et politisk parti skal lede og gi velgerne klare råd, sier Solsvik, som selv er ihuga EU-tilhenger.

Stort flertall

Det er ikke partiets nestleder Trine Skei Grande: Hun har kommet ut med et fornyet nei-standpunkt etter å ha vært i tenkeboksen de siste par årene.

I går fikk hun med seg et oppsiktsvekkende stort flertall i partiets landsstyre på at Venstre fortsatt skal være et nei-parti - med en formulering som sier at «det ikke ligger til rette for en ny EU-debatt i Norge nå».

Forrige gang Venstre diskuterte EU, vant nei-siden med en håndfull stemmer. Derfor har de fleste spådd at partiet på landsmøtet neste måned skulle ta skrittet over på ja-siden i den norske EU-debatten.

Men det er ikke partiet rede til å gjøre, tror Skei Grande.

- Vedtaket i landsstyret er et klart nei. Men det er et nei som ikke argumenterer, og slik sett er det et uttrykk for at EU-spørsmålet ikke oppfattes som det viktigste for Venstre nå, sier Skei Grande til VG.

Hun mener landsmøtet i partiet vil få feil fokus dersom EU-saken blir det ene, sentrale spørsmålet der.

- Ja, runden i fylkeslagene viser at man ønsker fokus på andre saker, som miljø, kunnskap og velferd, sier Skei Grande.

Sponheim stemte verken ja eller nei

Partileder Lars Sponheim har også vært i tenkeboksen om EU. I går stemte han verken ja eller nei til norsk EU-medlemskap: Sponheim har varslet at han skal holde spenningen om sitt standpunkt ved like helt til han åpner partiets landsmøte i april.

- Jeg har bestemt meg for hva jeg mener, mer får du ikke ut av meg nå, sier den vanligvis så snakkesalige Venstre-lederen til VG.

Unge Venstre-leder Anne Solsvik nekter imidlertid å gi opp håpet om at Venstre skal bli et ja-parti.

- Skulle jeg satt penger på noe i dag, er det at det blir flertall for medlemskap på landsmøtet. Jeg tror fylkeslederne som sitter i landsstyret er i utakt med sine egne medlemmer, sier Solsvik.

Venstre-landsstyret vedtok for øvrig at Norges tilknytning skal bygge på EØS-avtalen, og at partiet vil ha to folkeavstemninger dersom det blir en ny EU-debatt: En om hvorvidt Norge bør innlede forhandlinger om medlemskap, og en om forhandlingsresultatet.

Denne artikkelen handler om