HARDT TIL VERKS: Kultur- og kirkeminister Trond Giske fotografert hos Stena metall i Sørum i juni ifjor, der spilleautomatene til Røde Kors ble destruert som en følge av den nye automatloven. Nå vil Giske også stoppe norske banker fra å overføre penger til utenlandske spillselskaper. Foto: SCANPIX
HARDT TIL VERKS: Kultur- og kirkeminister Trond Giske fotografert hos Stena metall i Sørum i juni ifjor, der spilleautomatene til Røde Kors ble destruert som en følge av den nye automatloven. Nå vil Giske også stoppe norske banker fra å overføre penger til utenlandske spillselskaper. Foto: SCANPIX

Slakter Giskes nettspill-offensiv: - Dette gjør oss ingenting

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Trond Giskes forslag om å stoppe pengeoverføringer til utenlandske spillselskaper skremmer overhodet ikke aktørene i det norske markedet.

Kulturminister Trond Giske uttalte i går at han akter å hindre norske banker i å overføre penger til utenlandske spillselskaper i et forsøk på å redusere spillavhengigheten blant nordmenn.

Salgs- og markedsdirektør Hans-Martin Nakkim i det Malta-registrerte selskapet Betsson frykter ikke konsekvensene.

- Hvis alt går som Giske ønsker vil det ramme oss på kort sikt, men vi har lignende erfaringer fra andre land som viser at inntektene kun faller de første fire til åtte ukene og deretter returnerer til normalen. Så vi jubler ikke, men det gjør oss ingenting, sier Nakkim til VG Nett.

Betsson-direktøren sier rett ut at det vil være en smal sak for selskapet å finne en måte å unngå et eventuelt forbud på.

- Det finnes veldig mange alternative betalingsløsninger som vi da vil presentere for kundene. Vi mener kundene skal kunne få velge hvor de skal spille.

Riktig med forbud? Si din mening!

Nakkim sier videre han har forståelse for kulturministerens ønske om å komme spillavhengigheten til livs, men mener strategien Giske legger opp til er feilslått.

- Man kan kanskje si at det beste er å fjerne alt av pengespill, men da vil det bare oppstå svarte undergrunnsløsninger. Da er det bedre med et regulert og attraktivt tilbud. Vi kan ikke legge ned det produktet vi har heller, sier Nakkim.

Han roser derimot Giskes offensiv mot spilleautomater, som han mener har hatt god effekt.

Foreløpig ingen maksgrense

Nakkim befinner seg for øyeblikket på Malta, der han skal delta på en Betsson-konferanse hvor blant annet spillavhengighet blir et tema.

- Til uka skal vi gå igjennom tiltak knyttet til spillavhengighet, hvor vi blant annet skal diskutere begrensninger på hvor mye man skal kunne spille for. Når du registerer en konto, skal det være obligatorisk å oppgi hvilket beløp du kan tape over så og så lang tid.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Hvilke begrensninger finnes per i dag?

- Nå fungerer det slik at man kan sette inn maksimalt 7500 kroner per innskudd. Man kan for så vidt gjøre det samme innskuddet minuttet etterpå, men hvis du gjør dette to ganger på rad går det en rapport til oss. Da blir kunden sjekket opp mot skatteregisteret, og noen ganger tar vi også telefonkontakt med vedkommende, sier Nakkim.

Betsson-direktøren sier videre at han tror det er umulig å utrydde spillavhengihet som fenomen, og viser til at «det fantes alkoholisme under forbudstiden på 20-tallet.»

- Bare tull

Hos spillselskapet Unibet, som for øvrig også er registrert på Malta, er tonen hakket skarpere. Pr- og myndighetskontakt Bent Svele omtaler Giskes forslag som «bare tull».

- Jeg er sikker på at dette ikke vil ha noen stor betydning for oss. Det finnes løsninger i dag som gjør at det er ikke noe problem å overføre penger, for eksempel Payex og Paypal, sier Svele.

- Dette er et lite gjennomtenkt forslag av kulturministeren som vil dytte mer penger over på utenlandske bankkonti. Det blir bare mer uoversiktlig. Ingen kan kontrollere om du setter inn pengene dine på elektroniske lommebøker.

Les også:7 av 10 vil ha automatforbud

Svele sier han er klar over at han representerer en bransje som kan skape avhengighet, men mener spillavhengighet som samfunnsproblem er betydelig redusert etter at automatforbudet ble innført.

- Problematikken rundt spilleavhengighet er nede på et veldig lavt nivå i forhold til tidligere. Det har vi sett når vi har intervjuet forskjellige behandlingsinstitusjoner rundt forbi. Det har vært en voldsom reduksjon, mener Svele.

- Har dere som kommersielle aktører ingen betenkeligheter med å tilby pengespill på nettet?

- Vi driver en fullt ut lovlig virksomhet gjennom EU-systemet, et system Norge er en like stor del av som andre gjennom EØS.

Debatt:

Svele mener tvert imot at det er det statlige spillmonopolet som er det største problemet.

- Det er ingen tvil om hvem som driver med spillopplæring i Norge. Staten er den største spillpusheren i landet. Dette er dobbeltmoralsk, sier Svele.

- Giske vil gjerne dytte de spillavhengige foran seg for å beskytte sitt eget monopol. Dette handler om penger, ingenting annet.

- Undergraver frivillig arbeid

Trond Giske er ikke overrasket over spillselskapenes reaksjoner.

- Det er ikke noen tvil om at de kommer til å gjøre alt de kan for å unngå norsk lovgivning. De operer allerede i dag i de fleste gråsoner som finnes. Dette er en bransje som bryr seg lite om konsekvensene av virksomheten sin, sier kulturministeren til VG Nett.

- Bent Svele i Unibet kaller det statlige spillmonopolet for dobbeltmoralsk. Hva er din kommentar til det?

- Vi har jo en veldig streng spillpolitikk i Norge. Alle spill skal være gjennomgått av eksperter på blant annet spillavhengighet for å sikre at de er ansvarlige. Dessuten skal overskuddet av spill gå til grasrota. Begge disse tingene er slikt som Unibet og andre ikke bryr seg noe om. I stedet går overskuddet rett i lomma på eierne og storkonsernene.

- For hver dag Svele lykkes med sin jobb må dugnadsheltene i Norge selge enda flere lodd og vafler. Spillselskapene undergraver de frivilliges arbeid, sier Giske.

- Samtidig får du ros for arbeidet med spilleautomater. Hva tenker du om det?

- Det hjelper jo ikke så veldig mye når andre selskaper kan gjøre om pcen i stua til en spilleautomat som er verre en noen av de automatene som har stått i kiosker rundt omkring i Norge.

Tidligere i år kom nyheten om at nordmenn har spilt for 11 milliarder kroner mindre etter at pengeautomatforbudet ble innført.

- Overvurderer du nettselskapenes betydning?

- Foreløpig har ikke nettselskapene tatt mye av den enorme omsetningen som spilleautomatene hadde, men vi ser samtidig at nettspillingen er kraftig økende. Vi skal huske på spilling på pengeautomater gikk fra 8 milliarder til 28 milliarder i løpet av fire år. Innen denne bransjen kan ting utvikle seg enormt raskt.

Denne artikkelen handler om