- Fikk kjeft av Strøm-Erichsen

Per Roar Bredvold (Frp) måtte stå skolerett for forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), etter at han stilte spørsmål ved Afghanistan-soldatenes utstyr.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

TOK BREDVOLD TIL SIDE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mente Per Roar Bredvolds forespørsel om Afghanistan-soldatenes utstyr kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko. Foto: Espen Braata

Ifølge Bredvold ble han trukket til side av statsråden, etter at hun hadde svart på hans to spørsmål i Stortingets spørretime sist onsdag.

- Hun var svært irritert og beskyldte meg for å skape frykt og engstelse blant de pårørende som har soldater i utenlandstjeneste. Så la hun til at hun ikke ville ha flere spørsmål av den typen fra meg.

- Hvordan opplevde du situasjonen?

- Jeg opplevde det som en irettesettelse. Forsvarsministeren ga meg kjeft for å ha brukt min rett til å stille spørsmål til en statsråd i Stortinget.

Men jeg sa klart fra at jeg ikke vil finne meg i å bli irettesatt, sier Hedmark-representanten til VG.

Kan få etterspill

OVERRASKET: Frps Per Roar Bredvold følte seg irettesatt av statsråden etter spørretimen sist onsdag. Foto: Kristian Helgesen

Per Roar Bredvold sitter i forsvarskomiteen for Frp, er tidligere yrkesoffiser og sier at han følger ekstra godt med på materiellsiden i Forsvaret.

Ifølge spørretimereferatet var hans andre spørsmål om forsvarsministeren delte Bredvolds bekymring over mangel på godt nok utstyr til soldatene i Afghanistan.

Strøm-Erichsen avviste spørsmålet ved å si at de norske soldatene i Afghanistan gjennomgående har godt utstyr, og at Forsvaret vurderer nyanskaffelser fortløpende.

LES OGSÅ:USA vurderer opptrapping i Afghanistan

LES OGSÅ:NATO-soldat drept i Afghanistan

Norske soldater i Afghanistan? Ta debattenHER!

Men så la hun til at «vi alle har et ansvar for ikke å skape unødig usikkerhet og engstelse for våre soldater og deres pårørende».

Det var dette hun gjentok under fire øyne overfor Bredvold etter spørretimen.

- Jeg har aldri opplevd maken fra en statsråd. De norske soldatene setter livet på spill for å skape fred, og da mener jeg det er avgjørende at de til enhver tid har det best mulige utstyret. Det blir veldig spesielt å kjefte på en opposisjonspolitiker som er bekymret for standarden på utstyret, når hun tidligere har forsikret Stortinget om at soldatene skal ha det best tilgjengelige utstyret for å løse sin oppgave, sier Bredvold.

Ifølge Frp-nestformann Per Sandberg, som også er nestleder i Frps stortingsgruppe, kan episoden få etterspill.

- Det er ingen tvil om at Per Roar Bredvold bare gjorde jobben sin.

Beklager ikke

Reprimanden fra forsvarsministeren var fullstendig ubegrunnet, sier Sandberg til VG.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) beklager absolutt ingenting og skyter tilbake fra hoften:

- Jeg har ikke skjelt ham ut, vært opphisset eller irettesettende, sier en oppbrakt forsvarsminister.

- Jeg tok ham til side for å ha en kollegial samtale med ham. Jeg sa: «Jeg tror Bredvold, at både du og jeg er opptatt av våre soldaters sikkerhet. Men når du stiller spørsmål om at våre soldater mangler utstyr, så kan det være en sikkerhetsrisiko i seg selv.»

- Du ga ham ikke kjeft?

- Nei. Og jeg har aldri prøvd å få ham til ikke å stille spørsmål. Han har et tilsynsansvar og det er jobben hans å stille spørsmål, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder