SALGSNEDGANG: Børsfallet den siste tiden har ført til kjøpestopp hos norske forbrukere. Foto: Scanpix

Finanskrisen gir oppsigelser i butikkene

Omsetningen i butikkene faller, og byggevarekjedene har begynt å si opp ansatte. Finanskrisen merkes ikke bare på børs og i banker.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Nordmenn er for alvor begynt å stramme inn livremmen. Sjeføkonom Lars E. Haartveit i varehandelens næringsorganisasjon HSH slår fast at sommeren var «skikkelig dårlig, og det var august også».

Les også:Pusterom på børsen

Aftenposten har sjekket med flere bransjer, som alle melder om tørke:

Byggevarer og elektronikk opplever minus 10 prosent i omsetning, forrige uke var tidenes dårligste hos møbelkjeden Skeidar, og hos sportskjedene hoper varene seg opp på lager.

Les også:Advarer Halvorsen mot å stramme inn

HSH venter at omsetningsveksten i møbelbutikkene blir 2 prosent i år og neste år, mot 8 prosent i fjor. For forbrukerelektronikk er prognosen nullvekst i år og neste år, mot en vekst på 7,3 prosent i fjor. Sportsbutikkene kan sikte mot 5 prosent vekst i år og 4 prosent neste år, mot 12,2 prosent i fjor, ifølge HSH.

HVA BETYR FINANSKRISEN FOR DEG? Dine Pengers sjefredaktør Tom Staavi svarte VG Netts lesere.Les svareneher.

Byggmakker har opplevd 30 prosent fall i markedet som betjener entreprenører som bygger boliger, og kraftig nedgang i markedet for vanlige forbrukere innen kjøkken og bad. 47 er sagt opp. Byggevarekjeden Maxbo har redusert med 40-60 ansatte, de fleste ved naturlig avgang, men frykter at oppsigelser vil komme.

HSH forventer en årsvekst i omsetningen i byggevarebransjen på 5 prosent i 2008 og nullvekst i 2009, mot 11,4 prosent vekst i fjor.

Les også:Du får regningen etter børsraset

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder