TØFFERE: SV-nestleder Audun Lysbakken varsler en tøffere tone overfor samarbeidspartnerne fram til valget. Foto: Scanpix

Klima og fattigdom blir SVs hovedsaker: Varsler angrep på Ap i valgkampen

(VG Nett) Aps klimapolitikk blir en tydelig skyteskive i SVs valgkamp. Det varsler nestleder Audun Lysbakken.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

22. oktober presenterer Lysbakken forslaget til nytt program for SV. Etter det VG Nett forstår vil SV her skjerpe tonen på flere områder der partiet led nederlag under regjeringsforhandlingene på Soria Moria for tre år siden. Både i klimapolitikken og i kampen mot fattigdom krever partiet nye, radikale grep.

DISKUTÈR HER:Frykter du SV-samfunnet?

Klart skille

Nestleder Audun Lysbakken leder arbeidet med det nye programmet. Han lover at SV vil skille seg tydeligere fra sine samarbeidspartnere i regjeringen fram mot valget neste år. SV-nestlederen avviser at det er problematisk at de tre regjeringspartiene står mot hverandre i valgkampen.

- Vi lever bedre med uenighet nå enn vi gjorde i 2005. Nå har vi vist at vi kan regjere sammen til tross for at vi har ulike syn i enkeltsaker. Ingen kan lenger trekke vår evne til samarbeid i tvil, sier Lysbakken.

LES OGSÅ:Nær ved å trekke seg

VG Nett har tidligere fortalt at SV-leder Kristin Halvorsen i fjor høst var nær ved å trekke seg som finansminister. Årsaken til at SV-ledelsen vurderte det dramatiske skrittet, var at den utsatte ministerposten gjorde det vanskelig for Halvorsen å markere seg som partileder.

Lysbakken legger ikke skjul på at det blir viktig for SV å skille seg klart fra de to andre rødgrønne partiene. Han bekrefter at partiet vil bruke mer tid på å markere egne standpunkter fram til valget.

- Det er en grunn til at vi er tre ulike partier. Vi må vise våre velgere at vi er like radikale som før vi gikk inn i regjeringen, og at SVs styrke betyr noe, sier Lysbakken.

Klima og fattigdom

Det nye SV-programmet viser at det går mot omkamper på flere sentrale områder dersom de rødgrønne skal forhandle om en ny regjeringsplattform etter valget neste år. Ifølge Lysbakken vil SV fremme tøffe krav både i klimapolitikken og i kampen mot fattigdom.

LES OGSÅ:Disse sakene avgjør valget

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen blir en av de store sakene der de rødgrønne partiene er splittet. SV er sterke motstandere av å åpne området for oljeproduksjon, mens Ap er splittet. Lysbakken understreker at SV styrke blir avgjørende for utfallet av saken.

- Denne saken blir avgjort av styrkeforholdet mellom partiene. Dersom vi skal få gjennomslag er velgerne nødt til å gi oss de nødvendige musklene i forhandlingene, sier Lysbakken.

SV krever også sterkere tiltak i kampen mot fattigdom. Nestlederen legger ikke skjul på at partiet også her skiller seg fra Ap.

- Regjeringen har gjort mye for å få folk i arbeid, men vi må ha en sterkere erkjennelse at noen vil falle utenfor arbeidslivet. Det betyr at vi må fortsette å øke sosialhjelpen og styrke bostøtteordningene, sier Lysbakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder