I SKYGGEN: SVs valgnederlag vil gjøre det vanskeligere for Kristin Halvorsen å få gjennomslag i regjeringen, mener partiveteran. Foto: Scanpix

SV-veteran frykter «stort og selvgodt» Ap: Åpner for at SV kan bryte ut av regjeringen

(VG Nett) Dersom SV ikke får gjennomslag for en mer human asylpolitikk og en strategi for tilbaketrekning av de norske styrkene fra Afghanistan, så bør partiet vurdere å trekke seg ut av regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det mener SV-veteranen Rolf Reikvam. Den mangeårige stortingsrepresentanten frykter at nattens valgnederlag vil gjøre det vanskeligere for SV å få gjennomslag i regjeringen.

- Vi er den store taperen i dette valget, og vi vet at det er partienes størrelse som avgjør hvem som får mest politisk gjennomslag, sier Reikvam til VG Nett.

RESULTATER:Sjekk resultatene fra nattens valgdrama

Asyl og Afghanistan

Etter 12 år som en av SVs mest frittalende stortingsrepresentanter forlater Reikvam nå Stortinget. Han legger ikke skjul på at han er bekymret for partiets framtid. Han mener det ikke er noen selvfølge at SV blir sittende i regjeringen, til tross for at de rødgrønne partiene beholder flertallet.

- Det blir ikke enkelt for oss å jobbe sammen med et stort og selvgodt Ap. SV må bli mye tøffere når det gjelder å synliggjøre våre standpunkter. Vi må løfte opp de ideologiske skillelinjene, sier han.

VGTV:Se natten partilederdebatt her

Reikvam mener SV er helt avhengig av gjennomslag for viktige saker, dersom partiet skal fortsette som regjeringspartner. Han nevner asylpolitikken og utenrikspolitikken som avgjørende områder for SV.

- Dersom vi ikke får snudd den innstrammingen vi har hatt av asylpolitikken, og får på plass i hvert fall en strategi for tilbaketrekning fra Afghanistan, så ser jeg ikke at vi kan fortsette i regjeringen, sier Reikvam.

VG NETT-LESER:«Honnør til gode Ap-politikere. Synd vi må slite med SV og Sp i fire år til».Delta i debatten her

Saken fortsetter under bildet!

KRAV: Rolf Reikvam mener SV må ha gjennomslag for en mer human asylpolitikk for å fortsette i regjering. Foto: Scanpix

Frykter strid

Om to uker møtes landsstyret i SV for å drøfte valgresultatet, og utforme kravene partiet skal fremme i regjeringsforhandlingene. Sentrale kilder i partiet, som VG Nett har vært i kontakt med, frykter at det dårlige valgresultatet skal føre til intern debatt om regjeringsdeltakelsen. Flere regjeringskilder mener SV burde hatt en oppslutning på minst 7 prosent, og blitt større en Sp, for å unngå en opphetet debatt i landsstyret.

Den profilerte talsmannen for venstresiden i SV, Hallgeir Langeland, deler Reikvams vurdering av at tilbaketrekning fra Afghanistan blir et svært viktig SV-krav i forhandlingene. I tillegg nevner han oljeboring i Lofoten som en sak der SV må ha gjennomslag for sitt syn.

- Det nye styrkeforholdet i regjeringen er en utfordring for oss, men jeg tror det er stor vilje i Ap til å gi oss politiske innrømmelser, sier Langeland.

Forhandlinger

Nattens valgnederlag gjør SV og Senterpartiet like store. Det får trolig konsekvenser for hvor mange statsråder partiene får. Ifølge VG kan denne floken bli løst ved at antall statsråder reduseres med en, slik at SV og Sp får like mange plasser i regjeringen. Det kan bety at fornyingsminister Heidi Grande Røys forsvinner ut.

VGTV:Nekter å snakke om regjeringskabalen

Samtidig er det sterke krefter i SV som ønsker at nestleder Audun Lysbakken bør få plass rundt Kongens bord. Lysbakken representerer venstresiden i partiet, og blir regnet som en av favorittene til å overta som partileder den dagen Kristin Halvorsen trekker seg.

Da VG Nett snakket med Lysbakken i natt, ønsket han ikke å kommentere sin egen politiske framtid. Lysbakken frykter imidlertid ikke strid rundt regjeringsspørsmålet.

- Det er ingen tvil om at dette er et skuffende resultat for oss, men vi har lovet våre velgere å forsøke å forhandle om en ny regjeringsplattform, og det vil vi stå fast på, sier Lysbakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder