IKKE MOBBEOFFER: Ingen klarer å mobbe Olaf Thommessen. Ikke engang Lars Sponheim, ifølge Olaf Thommessen. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Mener Sponheim burde holdt kjeft

Venstretopper reagerer på Lars Sponheims nedsabling av Olaf Thommessen.

Artikkelen er over 11 år gammel

Lars Sponheim nektet i går å kommentere kritikken fra Olaf Thommessen som kommer frem i Thommessens nye bok «På innsiden utenfor». Ifølge NRK sa Sponheim i går at han ikke ville kommentere saken fordi:
«Jeg er politiker, ikke psykolog. Dette er en mennesketragedie.»

Nå reagerer en rekke Venstre-politikere på partilederens uttalelse.

Tidligere Venstre-statsråd Eldbjørg Løwer mener Sponheim kunne spart seg kommentaren om at Thommessen er en menneskelig tragedie og trenger psykolog.

- Lars er en sammensatt person som du må ta for den han er. Men dette kunne han ha spart seg, sier Løwer til VG.

- Unødvendig

Hun var leder av valgkomiteen da Olaf Thommesen kom inn i Venstres sentralstyre. Hun er redd de knivskarpe personkarakteristikkene fra begge sider skader partiet.

- Personkonflikter på toppen av et parti er aldri konstruktivt. Karakteristikker som dette utløser behov for å forsvare seg. Men det virker ikke byggende for partiet, mener Løwer.

Fylkesleder i Akershus Venstre, Inger Johanne Bjørnstad, synes Sponheims nedsabling av Thommesen var totalt unødvendig.

- Jeg har selv intervjuet Olaf Thommessen, og synes ikke man trenger å være psykolog for å snakke med ham, sier Bjørnstad.

- Var det riktig eller nødvendig av partilederen å omtale Thommessen som en mennesketragedie?

- Det var jo tragisk for Thommessen da han ble syk, men ellers er han vel hverken verre eller bedre enn folk flest. Sponheim burde holdt kjeft, eller tidd stille som det heter. Slike kommentarer skaper bare mer rot og problemer, svarer Bjørnstad.

Fylkesleder i Vestfold, Hallstein Bast, karakteriserer Sponheims kommentar som «et lavt slag», men tror heller ikke Thommessens bok tjener partiet.

- Det skal ikke veldig mye understatement til for å skjønne hva Sponheim sikter til når han sier at han ikke er psykolog. Men jeg tror Thommessen tåler det. Akkurat det nivået er Lars på noen ganger, sier Bast til VG.

IKKE HELT TAUS: Han vil ikke kommentere Thommessen-boken, Lars Sponheim. Men begrunnelsen hans for å være taus, vekker reaksjoner. Foto: Magnar Kirknes

Intet nytt

Den kjente advokaten og Venstre-mannen Abid Raja forsøkte å få til en forsoning mellom Sponheim og Thommesen på landsmøtet, da de to storvokste mennene falt hverandre om halsen i en slags forsonende klem.

- Det er ikke godt for et politisk partis renommé med slike konflikter i det offentlige rom, sier Raja.

Venstre-veteran, eksleder og eksstatsråd Odd Einar Dørum er mest overrasket over at Thommessens bok inneholder så sterke karakteristikker av Sponheim.

- Jeg ble forundret over at dette kom fra Olaf. Jeg så et intervju med ham i sommer. Der sa han at boken ikke skulle bli noe oppgjør med Lars. Derfor trodde jeg denne konflikten var et tilbakelagt tema, sier Dørum til VG.

Olaf Thommessen virker ikke overrasket over Lars Sponheims svært korte kommentar til hans egen bok:

- Dette føyer seg inn i rekken av kommentarer jeg har måttet leve med i mange år. Jeg vil ikke senke meg ned på dette nivået, sier Thommessen til VG.

Han synes Sponheim burde ha lest boken før han kommenterte den, og understreker at han både skryter av Sponheim, og kritiserer ham i boken.

Strid om sitater

- De har tillagt meg sitater som jeg ikke har kommet med. Jeg vil ikke kommentere boken hans, sier Lars Sponheim til iOslo.no.

Både redaksjonssjef i NRK Radio, Marina Tofting og redaksjonssjef Chris Carlsen i NRKs Her og Nå-redaksjon fastholder at Lars Sponheim uttalte seg slik de gjenga ham.

- Vi sjekket nøye med Sponheim om vi kunne sitere ham, og det var OK, i følge Marina Tofting. Bakgrunnen var at Lars Sponheim ikke ville stille opp til intervju eller debatt i gårsdagens Her og Nå-program på NRK P1.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder