Venstre slakter innsatsen

IKKE VIND I SEILENE: Klimaminister Tine Sundtoft er en habil padler, og tok årene fatt da VG besøkte henne hjemme i Lillesand i sommer. I høst har det vært alt annet enn stille farvann rundt Høyre-statsråden, som nå har levert VG en skryteliste i håp om å bedre inntrykket. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Skriver «gjennomført» bak ett punkt etter ett år: Klima-Tine: - Døm meg på dette

Norges mest utskjelte statsråd skriver kun «gjennomført» bak én eneste arbeidsoppgave når hun skal oppsummere sitt første år i regjering.

 • Cato Husabø Fossen

Artikkelen er over fem år gammel

Det fremgår av klima- og miljøminister Tine Sundtofts egen «skryteliste», som hun personlig har overlevert VG. Se hele listen nederst i saken.

– Nå har jeg fått veldig mye kritikk, kjeft og dårlige karakterer. Derfor kommer jeg her til deg med den karakterboken som viser hva vi faktisk har gjort. Det er dette jeg ønsker å bli dømt på, sier Sundtoft.

«Karakterboken» inneholder 21 av de i alt mange titalls klimapunktene fra regjeringsplattformen. Det er disse 21 punktene Sundtoft og regjeringen har jobbet med, påbegynt eller videreført det første året i regjering.

Men kun bak ett eneste punkt har Sundtoft valgt å sette «gjennomført»:

Punktet om å etablere en belønningsordning for sykkeltiltak. En ordning ingen kommuner til nå har benyttet seg av.

Ellers gjentas det i listen at ENØK-skattefradraget som loves i regjeringsplattformen har endt opp i en «rettighetsbasert støtteordning», som kan bli omdannet til et skattefradrag, slik VG tidligere har omtalt.

– Mange som har gjort seg til sensor over meg ser ikke at klimaarbeid er gruppearbeid, og at mye av det vi gjør blir gjort utenfor mitt eget departement. I listen oppsummerer jeg alt regjeringen har gjort på klimafeltet, sier Sundtoft.

– Hvorfor har du kun skrevet «gjennomført» bak ett punkt?

– Etter et år i regjering er det ikke ett, men ni punkter som er gjennomført slik jeg ser det. Og mange av tiltakene er knyttet til poster i statsbudsjettet, og derfor ser vi først virkningene av dem i 2015. Oppsummert mener jeg dette er en god start og en god arbeidsliste.

– Er du fornøyd med din egen innsats?

– Ja, det er jeg. Jeg mener dette er en god start, men helt fornøyd blir jeg ikke før vi har nådd alle målene vi satte oss i regjeringsplattformen.

Venstre slakter innsatsen

Regjeringens samarbeidsparti Venstre er ikke like fornøyde. Nestleder Ola Elvestuen er ikke nådig når VG ber ham vurdere listen Sundtoft ber om å bli dømt på.

KRITISK: Venstre og Ola Elvestuen er særdeles misfornøyd med Tine Sundtoft og regjeringens klimainnsats. Foto:Krister Sørbø,VG

Dette er ikke i nærheten for å nå de klimamålene vi har satt oss for 2020. Når man i tillegg tar med alt som her ikke nevnes, blir summen bare altfor dårlig, sier Elvestuen, og utdyper:

Listen hennes er en oppsummering av tidligere vedtatte tiltak. Det er ingenting nytt eller som viser noen som helst vilje utover det som er absolutt minimum og Stortinget for lengst har pålagt dem å gjøre.

Etter at Høyre-Frp-regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for to uker siden sa partilederen hans, Trine Skei Grande, at Venstre og KrF nå «må fikse budsjettet hvis Sundtoft skal beholde jobben sin».

Siden har Sundtoft scoret fjerde lavest av statsrådene i VGs tillitsmåling, fått terningkast to både av Aftenposten og miljøorganisasjonen Zero. Hun er stemplet som svak, utydelig og fraværende.

Samtidig har Frp utropt Høyre-statsråden til den beste miljøministeren noensinne.

Sundtoft selv svarer dette til kritikken:

– Vi har en samarbeidsavtale med Venstre og KrF og er godt i gang med å oppfylle det som står i samarbeidsavtalen. Jeg mener dette er en god arbeidsliste og at vi er godt i gang med viktige politikkområder for å sikre en helhetlig omstilling.

Klimaministeren har tidligere omtalt seg selv om «en omreisende omstillingsagent».

Erna: – Hun gjør en god jobb

Sundtoft har flere ganger blitt tatt i forsvar av statsministeren som gjorde henne til statsråd. Da VG for noen dager siden spurte Erna Solberg om hun mener Sundtoft er den beste til å bekle posten som klimaminister svarte hun slik:

HAR TILLIT: Statsminister Erna Solberg og Tine Sundtoft sammen på vei til i FN i New York i slutten av september. Solberg bedyrer at hun synes Sundtoft gjør en god jobb som klimaminister. Foto:Pontus Höök,NTB scanpix

Er Tine Sundtoft den beste klimaministeren du kunne funnet?

Det er sikkert mange andre Høyre-politikere som er gode til mange av de jobbene som Høyre-politikere gjør i regjering, men jeg mener at Tine gjør en veldig god jobb i regjering. Så er det sikkert noen som vil mene at det finnes folk i Høyre som kunne fylt enhver post i denne regjeringen på en bedre måte, inkludert min egen post.

– Er hun den Høyre-politikeren som er best egnet til å være klimaminister?

Jeg er helt sikker på at det finnes andre personer som kunne være flinke og dyktige, men vi har alle ulike roller. Og Tine gjør en god jobb, sier Erna Solberg.

VG har latt Tine Sundtoft lese statsministerens sitater om hennes egnethet.

– Jeg velger å lese dette som at Erna har tillit til meg, sier hun.

Her er hele Tine Sundtofts «skryteliste»:

SUNDTOFTS LISTE: Av i alt mange titalls klimapunkter i regjeringsplattformen er det disse 21 Tine Sundtoft har påbegynt, videreført eller på annen måte befattet seg med det første året i regjering. Kun bak det øverste har hun skrevet «gjennomført» Foto: ,

Les også

 1. Statsbudsjettet: ENØK-fradraget forsvant

  Regjeringen sier nå blankt nei til skattefradrag for ENØK-tiltak i eget hjem.
 2. Erna beordret klimaministeren bort: Klima-Tine totalslaktes av Venstre og KrF

  Erna Solberg sendte henne ut av Oslo på budsjettdagen, og nå får klimaminister Tine Sundtoft kjeft så ørene flagrer.
 3. Statsråder i fritt fall i ny VG-måling: Folket slakter Ernas favoritt-damer

  Siv Jensen og Frp treffer bedre med sine statsråder enn Høyre og Erna Solberg - om vi skal tro folket.
 4. Zero har gitt karakterbok til statsråder: Miljøslakt av regjeringen
  - Erna får strykkarakter

  Miljøstiftelsen Zero har gitt Erna-regjeringen karakterer etter ett års innsats og ett statsbudsjett.
 5. Frp tar Sundtoft i forsvar: - Beste klimaministeren noensinne

  Samarbeidspartienes totalslakt av klimaminister Tine Sundtoft biter ikke på Frp, som ikke kunne vært mer fornøyde med…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Miljøvern
 3. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Erna beordret klimaministeren bort: Klima-Tine totalslaktes av Venstre og KrF

 2. Statsbudsjettet: ENØK-fradraget forsvant

 3. Frp tar Sundtoft i forsvar: - Beste klimaministeren noensinne

 4. Sundtoft gikk på en smell i Barentshavet

 5. Dette er EUs nye klimamål

 6. Zero har gitt karakterbok til statsråder: Miljøslakt av regjeringen
  - Erna får strykkarakter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder