Lundehunden Frøya sanker egg for å hindre flyulykker

TROMSØ (VG) For et halvt århundre siden var den norske
lundehunden nær ved å bli utryddet. Nå er den kommet til sin rett igjen – som eggsanker for Avinor!

 • Thor Harald Henriksen
 • Terje Mortensen

Artikkelen er over seks år gammel

– Flink jente!

Merete Evenseth har mer enn nok med å holde følge. Syv år gamle «Frøya» har fått teft på noe, og snuser seg frem mellom grus- og steinhauger ved Tromsø lufthavn. Over oss truer skrikende måker, terner og tjeld.

Matmor gir oppmuntrende instruksjoner. Men det er egentlig overflødig. For genene forteller «Frøya» og de andre hundene hva de skal gjøre.

– Da vi startet i fjor, hadde hun aldri prøvd dette før. Likevel visste både «Frøya» og «Gurine» at de skulle hente egg til meg, forteller Evenseth, som er matmor til to lundehunder.

Jaktet sjøfugl

Lundehunden er en norsk rase som ble brukt til jakt på sjøfugl langs deler av kysten i mange hundre år. Hunden ble sendt inn i trange huleganger og i steinurer for å hente ut levende fugl. Kjøttet var kjærkommen mat. Dunet ble til sengetøy.

Nye fangstmetoder på 1800-tallet førte imidlertid til at bruken av lundehund gikk ned. På 1950-tallet var rasen nær utryddet. I dag finnes det i underkant av 600 lundehunder. Det gjør den til en av verdens mest sjeldne hunderaser.

– Hverken vi eller hundeeierne var særlig optimistiske før vi startet opp i fjor. Nå er dette blitt en suksesshistorie, som vi ønsker å teste ut på andre norske flyplasser, sier driftssjef Svein-Idar Henriksen ved Tromsø lufthavn.

Når VG er med, finner de fem hundene 43 egg på en drøy time. Eierne legger igjen en stein i reiret, i håp om at fugleparet finner en annen egnet hekkeplass.

Hvert år er det i snitt rundt 10 «birdstrikes» – eller kollisjoner mellom fly og fugl – på flyplassen i Tromsø, opplyser Henriksen. Slike kollisjoner kan i verste fall føre til katastrofer. De fleste husker den spektakulære nødlandingen på Hudson-elven i New York i 2009, etter at et fly fra US Airways kolliderte med en flokk gjess som ødela to av motorene.

Helt nødvendig

Avinor i Tromsø bruker lundehunder for å holde hekkende fugler unna flyplassområdet. Lundehunder er spesielt myke for å kunne krype inn i huler hvor fugler hekker. De har en ekstra klo på foten. Dette er lundehunden Frøya. Foto:Terje Mortensen,VG

– Uten eggsankingen og uttak av fugl, ville det ikke vært mulig å drifte flyplassen i hekkesesongen, sier Henriksen, som selv er hobbyornitolog.

Førsteamanuensis Robert T. Barrett på Seksjon naturvitenskap ved Universitetet i Tromsø, mener eggsanking med hund er en økologisk bærekraftig og human måte å holde bestanden nede, på de mest utsatte flyplassene.

– Avinor er forpliktet til å holde fuglebestanden nede. Å sanke egg er langt bedre enn å avlive voksenfugl. Så får vi håpe at de har vett nok til å finne andre hekkeplasser. Etter flere år med forstyrrelser, vil som regel fuglene sky området.

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Venter på lundefuglens dans

 2. Pluss content

  Eksperter: – Katten er en drapsmaskin

 3. Dobbelt så mange fly som krasjer med fugler

 4. Drone kolliderte med småfly denne uken: Luftfartstilsynet frykter
  alvorlige ulykker

 5. Her røver reven rypa

Fra andre aviser

 1. Staten vil ha jakt på sangfugler

  Aftenposten
 2. Kystperler skal ryddes for «pøbelgran»

  Bergens Tidende
 3. Frykter svaner skal havne i flymotoren: Lufthavnsjefen ber folk slutte å mate fugler

  Fædrelandsvennen
 4. Kritisk for sjøfugl

  Bergens Tidende
 5. Når Miljødirektoratet leder an i utryddelsespolitikken, mister dyrene sin siste beskyttelse | Dag Øistein Endsjø

  Aftenposten
 6. Dette møter turistene på norske flyplasser

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no