BEHANDLES: Her blir den norske kvinnen fraktet inn på Ullevål sykehus i Oslo for behandling av ebola-viruset.

BEHANDLES: Her blir den norske kvinnen fraktet inn på Ullevål sykehus i Oslo for behandling av ebola-viruset. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Eksperimentell ebola-medisin sendt til Norge

Kanadiske helsemyndigheter bekrefter at de har sendt
ebola-medisinen Zmab til Norge. Medisinen har aldri blitt testet på mennesker.

Fredrik Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Både Norge og Spania har fått tilsendt ebola-medisinen Zmab. Det melder det kanadiske nyhetsbyrået The Canadian Press tirsdag.

Medisinen ble sendt til Norge i løpet av oktober, og er i utgangspunktet ment for testing på dyr. Den har nemlig aldri tidligere blitt brukt på mennesker.

Søndag ble det kjent at den norske helsearbeideren viser tegn til bedring etter å ha blitt smittet av ebola under arbeid i Sierra Leone. Det er ikke kjent om den ebola-smittede norske kvinnen har blitt behandlet med Zmab.

Spanske helsemyndigheter skal ikke ha gitt medisinen til den spanske kvinnen som er smittet av ebola.

Tomt for Zmapp

Medisinen er utviklet av selskapet Deryfus i samarbeid med kanadiske helsemyndigheter. I 2012 skrev magasinet Nature at medisinen hadde hatt meget gode resultater da det ble testet på sjimpanser. Fire av fire sjimpanser som hadde blitt behandlet innen 24 timer etter at de hadde blitt eksponert for ebola-smitte, overlevde. To av fire av sjimpansene som fikk behandling innen 48 timer, overlevde også.

BAKMANN: Her er professor Charles Arntzen, en av forskerne bak ebolamedisinen ZMapp, under et foredrag ved Universitetet i Ås i forrige uke. Foto:Fredrik Solstad,VG

I forrige uke ble det kjent at medisinen Zmapp allikevel ikke blir tilgjengelig for den ebolarammede norske kvinnen. Årsaken er rett og slett at beholdningen av medisinen er tom.

Forløper til Zmapp

Deryfus skriver på sine hjemmesider at de i 2014 innledet et samarbeid med selskapet LeafBio, som også har forsket på mulig ebolamedisin. LeafBio har sammen med Mapp Bioharmaceutical utviklet medisinen Zmapp, som er en videreføring av Zmab.

En av personene bak Zmapp, professor Charles Arntzen ved Arizona State University, var i forrige uke i Norge. Han fortalte at teamet bak ebola-medisinen hadde planlagt et år med dyreforsøk, før det skulle testes for alvor på mennesker.

– Medisinen ble produsert for dyreforsøk, og du trenger ikke så mye materiale til å utføre disse studiene. Vår intensjon var å bruke det neste året på forsøk på aper. Hvis de viste seg å være suksessfulle, ville det kanskje bli brukt på mennesker, forteller Arntzen.

Men ebola-epidemien kom dem i forkjøpet, og Zmapp har med hell blitt brukt for å behandle syv ebola-smittede. Blant dem er amerikanerne Kent Brantly og Nancy Writebol som begge overlevde viruset. Den liberiske legen Abraham Borbor overlevde ikke. Men nå er det altså ikke mer igjen av medisinen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder