KRITISK ETTERPÅ: Nyhetsanker Nina Owing introduserte saken da den gikk lørdag 12. januar, men har senere sagt at hun er glad for at ledelsen beklaget. Bildet er hentet fra en nyhetssending i 2010 og har ingenting med den kritiserte reportasjen å gjøre. FOTO: NRK

NRK innfører strakstiltak etter skandalereportasje

(VG Nett) Etikk stod i høysetet da NRK presenterte de nye rutinene for å sikre at reportasjer som utelater sentral informasjon ikke havner på lufta igjen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det var nyhetsredaktør Stein Bjøntegård og programdirektør Per Arne Kalbakk som på et allmøte fredag beskrev tiltakene for å sikre at etiske vurderinger blir tatt før sakene sendes på Dagsrevyen. Det skriver NRK.no.

Etisk opplæring

De nye retningslinjene legger strengere føringer på godkjenningsprosessen.

«Redaktør på jobb frem til 20.00».

«Alle gravesaker skal godkjennes av redaktør eller redaksjonssjef».

«Fast og systematisk evaluering av sendingene foretatt av eksterne».

«Presseetikk skal være punkt i all programevaluering».

«Bedre opplæring i etikk av nye medarbeidere».

«Alle redaksjonelle medarbeidere i NRK skal innen 1. juni delta i en gjennomgang av det etiske regelverket for å øke bevisstheten rundt dette».

«Forbedre rutiner for håndtering av feilvurdering».

Statskanalen har den siste tiden høstet enorm kritikk som primært dreier seg om at de mest sentrale opplysningene i saken er utelatt.

NYTT FOKUS: Programdirektør i NRK Per Arne Kalbakk mener at de redaksjonelle medarbeiderne bør få et kurs i etikk. FOTO: Anne Liv Ekroll, NRK

12. januar sendte Dagsrevyen en åtte minutter lang reportasje om en romkvinne og hennes møte med det norske fengselsvesenet. NRK-reporter Runar Hendriksen Jørstad lot være å fortelle at kvinnen han intervjuet var dømt for medvirkning til voldtekt av sin da 11 år gamle datter.

I tillegg navnga den fengslede kvinnen datter, som lever på hemmelig adresse i Sverige.

I NRK-loggen , som Journalisten publiserte på tirsdag, fremgår det at vaktsjef Cecilie Roang Bostad mente opplysningene om barnevoldtekten ville «komplisere saken»

For lite for sent

Ti dager senere kom NRK med en beklagelse, men også denne ble møtt av kritiske røster.

- Vi har i dag hatt en grundig gjennomgang av reportasjen og de fakta som lå til grunn, og ser at flere forhold i dommen er av en så alvorlig karakter at reportasjen gir et feil inntrykk av faktum, sa nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård til NRK.no ti dager etter saken ble publisert.

En drøy uke senere måtte kringskastingssjefen beklage beklagelsen da saken ble debattert i programmet Aktuelt med tittelen «NRK i etisk krise.»

- Det ble gjort en graverende redaksjonell feilvurdering, og vi gjorde enda flere feil ved ikke å beklage tidlig nok og innrømme feilene, sa Bjerkaas.

Sjefen på kvelden

STOR FEIL: - NRK utøver vold mot selve journalistikkens fundament, sier VGs sjefsredaktør Torry Pedersen. FOTO: Mattis Sandblad, VG (Arkivfoto)

Nå vedgår Kalbakk, som selv har vært med å forfatte strakstiltakene, at det har vært for høy terskel for å kontakte redaktørene om journalistiske spørsmål. Han mener dette vil bli løst ved at redaktøren blir sittende lengre på kveldene.

- Vi gjør det fordi vi ser at vi må styrke den etiske kvalitetssikringa av det vi lager. Ved at det er en redaktør på jobb fram til åtte, skal det ikke herske noen tvil om at den redaktøren har ansvaret for det som blir publisert, sier Kalbakk til NRK.no.

VGs sjefredaktør Torry Pedersen uttalte at NRK har opptrådt uheldig i håndtering av denne saken i etterkant av debatten i Aktuelt på onsdag.

- Det er helt ubegripelig at innslaget ble sendt. NRK utøver vold mot selve journalistikkens fundament ved ikke å bringe frem helt sentrale opplysninger. Det er som at legen amputerer venstre bein om høyre er sykt. Det er vanskelig å forstå, og det burde blitt beklaget tidligere, sa Pedersen til VG Nett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder