Oslo 20141203. Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson er skeptisk til Statens pensjonsfond utlands investeringer i kull og petroleumsselskaper Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20141203. Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson er skeptisk til Statens pensjonsfond utlands investeringer i kull og petroleumsselskaper Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Grønne-Rasmus raser mot light-avtale om klima i Lima: - Norge må ta ansvar for nesten-fiasko

Klima-Tine fornøyd med grunnmur for ny klimaavtale

INNENRIKS

Innrømmer at det kunne vært mer konkrete klimamål

Norge er verdensmester i avstand mellom fine ord og manglende handling i klimapolitikken, mener Rasmus Hansson. Han kaller den nye enigheten mellom 195 land om en kommende klima-avtale for en nesten-fiasko.

Publisert: Oppdatert: 14.12.14 15:24

– Norge må ta en stor del av ansvaret for at klimaforhandlingene nesten endte i total fiasko, dundrer Hansson løs mot miljøvernminister Tine Sundtoft (H) og den norske delegasjonen i Perus hovedstad, Lima.

Han begrunner det med at det nye grunnlaget for en klimaavtale bygger på at hvert enkelt land skal redegjøre for hvordan det skal bremse den globale oppvarmingen.

– Det eneste kravet de har er at de skal «gjøre noe mer enn i dag». Det er nesten ikke til å tro, og en oppskrift på å ikke nå togradersmålet, sier Hansson til VG.

Han mener bildet Sundtoft ønsker å skape av Norges internasjonale miljø-omdømme, er falsk. Også tidligere har det oppstått rabalder rundt den norske klimaministeren.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har sammen med Singapores miljøvernminister, Vivian Balakrishnan, ledet forhandlingene om klima i Lima.

- Eksporterer klimagasser

– Så lenge regjeringen vil fortsette å være verdens største eksportør av klimagasser per innbygger, bokser vi i samme vektklasse som Saudi-Arabia og Qatar i klimapolitikken. Når ikke engang verdens rikeste land ønsker å starte en bærekraftige omstilling blir det i praksis umulig for verdens land å bli enige om en avtale, argumenterer Hansson, som er De Grønnes representant på Stortinget.

- Er det ikke litt lett for deg å sitte hjemme og fyre løs kritikk mot Sundtoft som har jobbet for et kompromiss i Peru?

- Jeg har selv deltatt på flere forhandlinger tidligere, så det har jeg ikke dårlig samvittighet for. Poenget er at Norge må kutte våre egne utslipp hjemme og betale for utslippskutt i utviklingsland, hvis ikke vil en ny klimaavtale i Paris ende i total fiasko.

Hansson forlanger at regjeringen snart forteller hvordan de skal kutte CO2-utslippene ned til 47 millioner tonn fremfor 53 millioner tonn om seks år, i 2020.

Meldingen om at de 195 landene på FNs klimakonferanse i Lima er enige om de grunnleggende elementene for en framtidig klimaavtale, kom like før midnatt lokal tid. Forhandlingene hadde da foregått i over et døgn på overtid.

– Dokumentet er vedtatt, erklærte Perus miljøvernminister Manuel Pulgar-Vidal, hvorpå delegatene svarte med glade tilrop og applaus.

I dokumentet, som har navnet Lima Call for Climate Action, beskrives det hvordan hvert enkelt land skal redegjøre for hvordan de skal bremse den globale oppvarmingen i første halvdel av 2015.

Sundtoft fornøyd

Klima og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener Rasmus Hansson befinner seg utenfor den klimapolitiske virkeligheten med sin kritikk.

- Både Rasmus Hansson og jeg vil redde kloden, men nå er han på en annen planet enn meg. Det synes åpenbart at han ikke vet hvordan internasjonale klimaforhandlinger fungerer, sier Sundtoft til VG like før hun setter seg på flyet hjem til Norge fra klimakonferansen i Lima.

Hun mener Hansson ikke treffer med sin kritikk.

– Å kalle dette grunnlaget for en klimaavtale for en nesten-fiasko, er en skivebom. Norge bidro sterkt til at alt ikke brøt sammen. Det vi fikk til er et godt grunnlag for den avtalen som skal fremforhandles i Paris, sier Sundtoft.

Hun legger ikke skjul på at også hun hadde sett for seg mer forpliktende krav til kutt.

– At vi har hatt en brobygger-rolle betyr ikke at vi har lagt oss helt i midten som kompromissmaker. Vi har fremført våre prioriteringer, understreker Sundtoft.

Hun er uansett fornøyd med at landene nå klarer å holde tidsplanen som kan lede fram til en internasjonal klimaavtale i Paris.

– Vi ønsket i utgangspunktet flere krav til informasjon om målene landene melder inn, men er godt fornøyde med kompromisset, sier Sundtoft bare noen timer etter at forhandlingene var nær ved å bryte helt sammen.

– Etter at teksten lå på bordet, var det noen nervepirrende minutter. Men jeg skjønte at det hadde gått veien da flere kom bort til meg for å gratulere, sier hun.

Stor avstand

Klimaforhandlingene i Perus hovedstad, COP20, har foregått i over to uker. Den største avstanden har vært mellom rike land og utviklingsland. Mens rike land vil at land som Kina og India skal gjøre mer for å bremse CO2-utslippene, mener utviklingslandene at det er de rike landene som må bære den største byrden, ettersom de har bidratt til klimaendringene i flere tiår.

Miljøforkjempere mener at denne konflikten også kan skape problemer når avtalen skal forhandles fram i Paris neste år.

Målet med avtalen er å sørge for at den globale oppvarmingen ikke blir på mer enn 2 grader sammenlignet med førindustrielt nivå. Den skal først gjelder fra 2020.

–Tynn te

John Nordbo, klima- og miljøsjef i Verdens naturfond WWF, kaller avtalen for «en kopp med tynn te».

– COP20 leverte kun det absolutt nødvendige, en skisse til en global klimaavtale, som det skal forhandles videre om fram mot COP21 om ett år i Paris. Mye mer ble det dessverre ikke, sier Nordbo til Ritzau.

Han mener at forhandlingene i Peru kun bidro litt til for å bedre mulighetene for en ambisiøs klimaavtale neste år.

COP20 unnlot å presisere at landenes planer om bidrag til finansiering av den globale klimainnsats bør tas med i de oversiktene som landene nå skal komme med, sier han ifølge NTB.

Her kan du lese mer om