Hard utspørring fra aktor

Tiltalte: Romantisk brev

PST-BEVIS: Dette bildet er et av PSTs bevis for at familiefaren (30), t. v., har vært med i IS. Lengst til høyre står den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til venstre for Vasquez står det en nordmann som er drept i kamp i Syria, mens den fjerde på bildet er ukjent. Bildet er tatt i Syria i mai 2013. Foto:POLITIET,

Aktor leste opp e-post IS-tiltalt (30) sendte hjem til kone og barn

OSLO TINGHUS (VG) Aktor leste opp den terrortiltalte 30-åringens privat e-post hjem til familien i Oslo – hvor tiltalte skriver om martyrdøden.

Artikkelen er over fem år gammel

I dag fortsatte førstestatsadvokat Jan F. Glent sin utspørring av småbarnsfaren fra Skien, som er tiltalt for å ha kriget for Islamsk stat (IS) i Syria.

Han leste blant annet opp en epost fra tiltalte sendt til kona som var i Norge.

Opplesningen fant sted etter en streng utveksling mellom aktor og tiltalte, der aktor blant annet ga beskjed til 30-åringen om at «ikke var tiltalt for å være muslim, men for å ha vært medlem i ISIL».

– «Hvordan går det med dere? Det går bra med meg. Saken vår går litt langsomt», begynte aktor opplesningen.

AKTOR: Statsadvokat Jan F. Glent. Foto:Frode Hansen,VG

Videre leste Glent fra e-posten at tiltalte fortalte om at det var vanskelig å finne et sted å bo der han var i Syria. Det var Assad-tilhengere i de fleste byene, men om de ikke likte «Assad-hunden», likte de heller ikke «mujahedin».

– «Det beste er å bo litt unna byen og mennesker, men heller ikke det er trygt. Situasjonen er vanskelig nå», leste aktor videre og fortsatte:

– «Noen sier at tiden for å bringe konen ikke er nå. Men jeg stoler på Allah, og jeg vil at (datterens navn, journ. anm.) skal vokse opp i land av jihad. Kanskje Allah er oss nådig og gir oss shahada her så forener vi oss alle i jannah.», leste aktor videre.

Ordet «shahada» viser opprinnelig til den muslimske trosbekjennelsen, men brukes også for å benevne martyrdøden, noe tiltalte også forklarte selv i går. «Jannah» betyr etterlivet eller paradis.

– Ønsket langt liv for datteren

– Jeg romantiserer litt. Jeg vil at de skal komme og være med meg, at de skulle leve sammen med meg etter Assad er forsvunnet og at folket hadde fått frihet. Men skulle det skje at jeg blir drept eller at familien blir drept, så håper jeg at vi i Guds øyne skal bli akspertert. Det er det som er betydningen av den mailen her, forklarte 30-åringen om eposten.

Etter at aktor hadde lest opp brevet og bedt om 30-åringens epost hjem til kona, fortsatte forsvareren hans, Fredrik S. Brodwall, utspørringen:

­– For å unngå at ting blir hengende i løse luften her: Ønsker du et langt og godt liv her på jorden for datteren din?

– Ja, jeg håper det er et ironisk spørsmål. Alle ønsker det for datteren sin, svarte han.

VG har tidligere omtalt at kone og barn også reiste til Syria og var der med 30-åringen en periode. Ifølge hans egen forklaring forlot de Syria før han selv, som kom hjem til Norge 29. januar 2014.

Aktor: Viser ekstremisme

I tillegg forklarte 30-åringen at han med «jihad» mente «indre og ytre streben» for å gjøre Syria til et fritt og fredelig land.

Aktor Glent svarte på spørsmål om eposten i en pause.

– Forstår dere eposten slik at han ønsket en maryrdød for seg og sin familie?

– Slik eposten er skrevet så virker det nesten slik. Vi mener at det viser en nokså ekstremistisk forståelse av religionen, en holdning som passer bra at med at du er sktrem islamist og tilhører ISIL, svarte Glent.

TO TILTALTE: Lengst til høyre står den 28 år gamle norskalbaneren som også er tiltalt for å ha kriget for IS. Til venstre for han står 30-åringen fra Skien. Foto:PST,

Oppveksten

Norsksomalieren og småbarnsfaren vokste opp i Telemark hos sin onkel, som VG tidligere har omtalt i en lengre sak om 30-åringen.

– Jeg gikk på idrettslinjen på videregående, men droppet ut da jeg hadde seks måneder igjen.

– Hvorfor det? spør dommeren.

– Det var en dårlig periode i livet mitt. Jeg var dum og ung. Det var andre ting jeg var opptatt av, svarer han.

BAKGRUNN: IS-tiltalt (30) var fotballtalent og «damemagnet»

Ble praktiserende i 2008

I 2006 flyttet han til Oslo.

– Jeg ble praktiserende religiøs i 2008. Jeg hadde en periode jeg ikke var helt i balanse med samfunnet. Det var uroligheter og festing. Det ga meg ikke mening å holde på sånn, jeg fant roen og freden i religionen.

I 2012 dro han til Syria for å hjelpe sivile, ifølge egen forklaring.

– Det gikk fra at vi var helter og hjalp folk, og alle ga tommelen opp, til at du i det neste øyeblikket var en terrorist, forklarer 30-åringen fra Skien og vil ha retten til å forstå at omstendighetene i Syria endret seg drastisk i løpet av perioden han var der.

Ifølge sin forklaring dro han tilbake til Norge igjen fordi han opplevde at konflikten mellom de ulike opprørsgruppen ble viktigere for IS enn kampen for å få fjernet president Bashar al-Assad.

Avla ed til IS

I går startet norsksomalieren og tobarnsfaren sin forklaring om hvorfor han dro til Syria i 2012 og hva han gjorde der.

– Jeg så hvordan uskyldige ble drept av regimet og at opprørere kjempet sammen mot Bashar Assad. Jeg valgte å reise til Syria for å hjelpe til, sa han til retten.

Han nekter for å ha deltatt i krig for terrorgruppen Islamsk stat (IS), og derfor nekter 30-åringen også straffskyld, men han erkjenner å ha avlagt en ed til IS og deres øverste leder Abu Bakr al-Baghadi april i 2013.

Dette fremkommer også i en e-post han sendte hjem til Norge 1. mai, som ble lagt fram for retten av påtalemyndigheten.

– Jeg drev hele perioden med humanitært arbeid, sier han, men erkjenner at han har «tatt i» våpen, blant annet for å beskytte seg selv.

– Du går ikke med en blomst i hånden

I sitt innledningsforedrag i går la statsadvokat Jan F. Glent fram bilder fra mai 2013 der familiefaren opptrer sammen med blant annet IS-krigeren Bastian Vasquez fra Skien.

Sommeren 2014 stod Vasquez frem i en propagandavideo der det ser ut som det blir begått massedrap på gisler.

Bildet fra 2013 er tatt i Syria nær den tyrkiske grensen, ifølge 30-åringen og de stoppet for å ta bildene fordi «det var fin natur der.»

I en e-post til et familiemedlem sendte Skien-mannen dette og andre bilder hjem og ville at datteren hans skulle se dem, hvis han selv måtte lide martyrdøden i Syria.

– Om jeg dør i Syria ville jeg at datteren min skulle vite hva jeg gjorde der, forklarte han om bildene.

– Du er enig at du her er poserer som fremmedkriger? spurte Glent.

– Nei. Jeg var på reise, og det er normalt at man var på reise at man har på seg vest og våpen. Du går ikke med en blomst i hånden og håper på det beste. Du tar dine forholdsregler, svarte han og fortsatte:

– Alle gutter synes det er kult med våpen. Dette er et rent testostoronbilde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder