MR. PRIME MINISTER: - Herr Statsminister! Så godt å se deg, utbrøt Hillary Clinton da hun møtte statsminister Jens Stoltenberg før møtet dem imellom på Akershus Slott i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jens til Hillary: - Hva er planen din videre?

(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg stilte USAs utenriksminister Hillary Clinton spørsmålet «alle» i amerikansk politikk lurer på.

Publisert:

Det mest spennende med det amerikanske presidentvalget i 2012, kan fort bli hvem som blir visepresident.

Selv har Hillary Clinton nektet flere ganger og sagt at hun er uaktuell. Likevel stilte Stoltenberg, da han møtte Clinton i Oslo i dag, den amerikanske utenriksministeren et spørsmål trolig svært få vet svaret på.

For etter at Hillary Clinton varslet at hun vil gå av som utenriksminister ved nyttår, spekuleres det i amerikanske medier nå høyt om Clinton kommer til å stille som president Barack Obamas visepresidentkandidat ved presidentvalget i november.

Flere tror også at Clinton går av, for å få litt fri før hun som 69-åring stiller som Demokratenes presidentkandidat ved valget i 2016.

Det er ikke bare nyhetsmedier som lurer på hva Clinton skal gjøre når hun går av ved nyttår.

Stoltenberg benyttet noe av tiden han hadde med en av verdens mektigste personer, til å spørre hva som er planen hennes videre.

- Vi snakket om hva hun skulle gjøre videre. Men hun hadde ikke noe nytt å melde om det, sier Stoltenberg til VG.

- Tror du hun vil stille som presidentkandidat i 2016?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier Stoltenberg, men:

- Hun er et usedvanlig menneske som kombinerer store sakskunnskaper og erfaring med en imponerende tilstedeværelse, sier han.

Saken fortsetter under bildet

SPISTE LUNSJ: USAs utenriksminister Hillary Clinton møter Jens Stoltenberg til lunsj på Akershus Festning. Foto: TROND SOLBERG / VG

Aldri i sin karriere som presidentfrue, senator, presidentkandidat eller utenriksminister har Hillary Clinton, ifølge meningsmålingene, vært mer populær enn nå.

I flere intervjuer har hun uttalt at hun ser frem til å trekke seg tilbake fra offentligheten, når Barack Obamas første periode som president er over ved nyttår.

- Jeg ønsker å bruke litt tid på det som gjør livet verdt å leve; familie, venner, aktiviteter som jeg liker, sa hun i et intervju på NSNBC i april.

Det er det ikke alle som tror på.

- Jeg tror ikke Hillary Clinton er klar for å trekke seg tilbake fra offentligheten, og muligheten hun har til en dag å bli den første kvinnelige presidenten i USA vil nok bli for fristende for henne til at hun kan motstå den, sier tidligere guvernør i Pennsylvania, Ed Rendell ifølge det amerikanske nettstedet Politico.

På vei ut fra lunsjen på Akershus Slott, snakket Clinton, Stoltenberg og hans kone, Ingrid Schulerud, om «det som gjør livet verdt å leve».

- Vi har leid et hus ved havet, på Long Island, sa Clinton om sine ferieplaner med ektemannen, ekspresident Bill Clinton, til ekteparet Stoltenberg.

- Hun er en veldig hyggelig og flott dame. Det er ikke et område i internasjonal politikk hvor hun ikke har en selvopplevd historiefortelling. Og likevel har hun full oversikt over hvor mange barn vi har. Hun har imponerende oversikt både i smått og stort, sier Stoltenberg.

- Og så snakket dere om ferie?

- Ja, hun sa hvor viktig det var å ha ferie. At hun passet på at de skulle ha ferie da Bill var president, og at hun er opptatt av å få det til nå. Men en person i en posisjon som hennes, har ikke noe særlig tid til ferie, sier Stoltenberg.

I kveld reiste Clinton videre til Tromsø, hvor hun etter det offisielle programmet skal spise en privat middag med utenriksminister Jonas Gahr Støre - den norske politikeren som trolig kjenner Clinton best.

- Hun har et veldig nærvær og er veldig til stede i rommet. Hun er lett og snakke med og er veldig inviterende, sier Støre.

På lunsjen på Akershus Slott deltok også Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Andre inviterte var blant annet også sjef for Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, Yngve Slyngstad, flere statsråder og sjef for Nobelinstituttet, Geir Lundestad.

Under kaffepausen skal Stoltenberg ha introdusert sin hovedmotstander i norsk politikk slik:

- Jens introduserte meg som leder av partiet som ifølge meningsmålingene er størst i opposisjonen nå, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

- Fikk hun med seg at dere er hovedmotstandere i norsk politikk?

- Jeg tror hun fikk det med seg, fordi Fru Stoltenberg sa at vi gjorde det godt på meningsmålingene. Og jeg sa i en vennskapelig tone at jeg ønsket å få Stoltenberg ut av kontorene, sier Solberg.

- Hva sa Clinton?

- Hun var oppgitt over bildet europeisk politikk hadde i USA. Noen steder i USA, opplever man et Europa består av sosialister, sier Solberg.

- Tror du hun har det i seg som trengs, til å bli president i USA?

- Hun hadde det i forrige runde, og det er ingen tvil om at hun vil være en høyst kvalifisert presidentkandidat. Den jobben hun har gjort som utenriksminister styrker henne både som visepresidentkandidat og som presidentkandidat i 2016. Hun har nå fått vist seg frem som noe mer enn ektefellen til Bill, sier Solberg og legger til:

- Hun var en avslappet, hyggelig, varm og sjarmerende person. Hun virket som om hun hadde overskudd og stolthet.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun håpet Clinton skulle bli det Demokratiske partiets kandidat i 2008.

- Jeg heiet på henne da. Under lunsjen sa hun at hun var imponert over hvor mange kvinnelige politiske ledere det er i Norge, sier Skei Grande til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder