SKADET: Flere personer ble fraktet til sykehus etter knivstikking utenfor Blitzhuset i Oslo fredag ettermiddag.

Blitz-bråket: Gjerningsmennene slått med planker

Full strid mellom politiet og Blitz om hendelsen

Politiet melder i natt at de ser alvorlig på knivstikkingen utenfor Blitz-huset i går. De to siktede vil bli avhørt i dag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- To personer kom gående forbi Blitz-huset, og klarte å framprovosere bråk med noen av dem som satt utenfor huset. Det utviklet seg til et basketak mellom flere personer, og en av de to som startet bråket dro fram en kniv. Én person ble knivstukket, men er ikke alvorlig skadd, sier politietterforsker Håkon Berg i Oslo politidistrikt til VG.

Politiet sier at den knivskadede har blitt stukket, og at de har konfiskert det de mener er våpenet som ble brukt. De to som framprovoserte hendelsen er nå siktet i saken. Ingen fra Blitz-miljøet er siktet, selv om de to gjerningsmennene selv pådro seg skader i masseslagsmålet.

- Det ble veldig amper stemning. Blitz-medlemmer gikk til motangrep på de to gjerningsmennene, og de to har pådratt seg skader i hodet etter å ha blitt slått med planker, sier Berg.

Uenige med politiet

Fredag kveld anklaget Blitz politiet for å bagatellisere angrepet og det påfølgende masseslagsmålet som skjedde fredag ettermiddag.

- Det er utrolig at Oslo-politiet, bare to år etter 22. juli-massakren, bagatelliserer angrepet, skriver de på eget nettsted.

Urolighetene skal ha blitt utløst da to personer gikk forbi Blitz-huset og ropte ukvemsord.

- Det var noe som lignet lignet «sieg heil». De (som framprovoserte bråket) forsvant, men ved god hjelp fra vitner fikk politiet pågrepet de to personene på en adresse like ved, uttalte operasjonsleder Ole Krokan til VG.

Han sa videre at de antatte gjerningsmennene ikke kunne kobles til det høyreekstreme miljøet i Norge:

- Jeg understreker at de to pågrepne ikke har noen tilknytning til det høyreekstreme miljøet, sier han

Lørdag morgen gjentok Oslo politidistrikt, ved etterforsker Håkon Berg, at det ikke er noen forbindelse mellom de to gjerningsmennene og etablerte høyreekstreme miljøer.

Fredag kveld meldte politiet at hendelsen etterforskes som hatkriminalitet, men ifølge Berg er det for tidlig å slå fast noe:

- Hatkriminalitet er hendelser der noen blir angrepet på grunn av tro, politisk retning eller lignende. Det er for tidlig å slå fast om dette er en slik hendelse, sier Berg.

Blitz reagerer

- At Oslo-politiet etter 22. juli ikke gjenkjenner en høyreekstrem eller rasistisk motivert handling når de ser den, er alarmerende. Ved å tilsløre hendelsene gir de inntrykk av at angrepet er et rent ordensproblem. Men varsellampene bør lyse hos alle når ungdom ned i 16-års-alderen blir angrepet med kniv og rasistiske slagord bare fordi de er antirasister og oppholder seg på Blitz, skriver gruppen på egne nettsider.

Gjerningsmennene, begge i 20 - årene er godt kjent av politiet, blant annet for voldssaker. De har ikke noen kjent knytning til et organisert miljø.

En rekke vitner ble avhørt på stedet. Deler av hendelsen ble filmet av vitner på stedet, opptakene er sikret av politiet.

I en pressemelding i melder Oslo politidistrikt at de to siktede vil bli forsøkt avhørt i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder