SNART FERDIG: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avslutter etterforskningen mot de terrorsiktede nordmennene i løpet av kort tid, og det er ventet en påtalemessig avgjørelse i november. Foto: SCANPIX,

To norsk-albanske brødre terrorsiktet: Familiemedlem må i terroravhør

Nektet å forklare seg for politet

I sommer ble to norsk-albanske brødre pågrepet og siktet for
terror. Siden har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forsøkt å avhøre et nært familiemedlem – men uten å lykkes.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nå er det berammet et rettslig avhør av familiemedlemmet i Oslo tingrett 21. oktober.

Dersom vedkommende ikke stiller vil han bli ilagt en rettergangsbot.

– Vi har hatt et ønske om å avhøre ham og nå blir det et rettslig avhør, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

– Hvorfor er det viktig å avhøre ham?

– Dette er vanskelig å rangere viktigheten av, men det er viktig for å etterforske bredest mulig – og derfor har vi hatt et ønske om å avhøre ham, svarer Bernsen.

I en koordinert politiaksjon i Oslo-området 27. mai i år pågrep PST de to brødrene på 24 og 27 år og en norsk-somalisk familiefar (29).

PST: Mener siktede knyttes til terror i Syria

Ifølge VGs opplysninger startet etterforskningen mot de tre mennene i desember i fjor, da 27-åringen og 29-åringen oppsøkte den norske ambassaden i Tyrkia etter en Syria-tur.

De to mennene skal ha forklart at de hadde mistet sine norske pass og at de derfor trengte hjelp til å returnere til Norge. Ambassaden skal ha stusset over henvendelsen og slo alarm til PST.

Da norsksomalieren og norsk-albaneren ankom Gardermoen, så skal de ha reist hjem til sine familier – uvitende om at de hemmelige tjenestene fulgte nøye med deres bevegelser.

Løslatt fra varetekt

I slutten av juni ble den 24 år gamle norsk-albaneren løslatt fra varetekt mot meldeplikt tre ganger i uken.

27-åringen og 29-åringen sitter fortsatt varetektsfengslet – og trolig vil de sitte inne frem til hovedforhandlingen som er ventet å starte over nyttår.

Årsaken er at PST mener disse to har vært fremmekrigere for IS i Syria i byen Raqqa som regnes som terrorgruppens hovedstad, og de frykter en snarlig retur til det borgerkrigsherjede landet om de slipper fri.

Tror terrorsiktede planla Syria-tur

De hemmelige tjenestene valgte å pågripe alle de tre mennene i slutten av mai fordi de satt på informasjon om at de planla å reise til Syria og tilslutte seg IS før ramadan i sommer, får VG opplyst.

– De ble pågrepet før vi mener at de var i ferd med å reise ned til Syria igjen, uttalte politiadvokat Thomas Blom i PST til VG i september.

Alle de tre mennene nekter straffskyld etter siktelsen.

– Vi mener å ha god bevismessig dekning for at disse to har vært tilsluttet ISIL i Syria fra juni 2013 og fram til desember. De dro ned tidligere, men før juni i fjor var ikke dette straffbart, sa Blom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder