ABORT-STOPP: SV-leder Audun Lysbakken vil at spørsmålet om reservasjon for helsepersonell skal avgjøres i Stortinget og ikke av den nye Solberg-regjeringen alene. Foto: SCANPIX

SV vil stoppe abortlov-endring

Lysbakken vil friste Høyre-folk som er uenige med regjeringen

SV forsøker nå å hindre at helsepersonell får rett til å reservere seg mot abortinngrep, slik KrF avtalte med Frp og Høyre under regjerings-sonderingene i Nydalen for tre uker siden.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fredag formiddag fremmet SV-leder Audun Lysbakken et såkalt representantforslag i Stortinget, i et forsøk på å stoppe en slik regelendring.

SV legger ikke skjul på at de vil prøve å lokke ut folk i Frp og Høyre som er imot en slik innstramning:

- Høyre har alltid stilt sine representanter fritt i samvittighetsspørsmål som abort. Vi tror ikke det er flertall for denne endringen blant stortingsrepresentantene. Derfor forsøker vi å mobilisere Høyre-folk som vi vet er imot en slik innstramning, til å hjelpe oss, sier Lysbakken.

- Det meste av vår argumentasjon er klippet ut og limt inn fra Høyres nettsider, legger han til.

- Uaktuelt å bryte en avtale

Trond Helleland, som er Høyres nye parlamentariske leder, avviser SVs forsøk på å brekke opp denne avtalen.

- Denne saken handler ikke om abortloven, men om en avtale mellom inngått mellom Høyre, Frp og KrF. En samlet stortingsgruppe har sagt ja til denne avtalen.

- Vi skal selvfølgelig diskutere saken, men det er uaktuelt på bryte en avtale vi har inngått, sier Helleland til VG.

Venstre utenfor

I Nydalen gjorde Frp, Høyre og KrF en spesialavtale som skal sikre fastleger reservasjonsadgang i spørsmål knyttet til liv og død.

Venstre nektet å være med på denne avtalen, men regjeringspartiene har flertall i Stortinget sammen med KrF slik at en slik instruks kan få støtte av et flertall i Stortinget.

Forutsetningen er imidlertid at alle stortingsrepresentantene i Høyre og Frp slutter opp om avtalen.

Innstramning

For snart to år siden beordret helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen norske fastleger til å henvise abortsøkende pasienter, selv om det strider mot legens samvittighet.

Nå skal denne instruksen revereres gjennom avtalen mellom KrF og Solberg-regjeringen:

«Det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening.»

Denne setningen er det eneste punktet i den elleve sider lange samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene, som kun er undertegnet av tre partier. Venstre ville ikke være med på denne avtalen, men fordi KrF, Høyre og Frp til sammen har flertall i Stortinget, er avtalen sikret.

Aftenposten skriver fredag morgen at både Bærum sykehus, Haukeland sykehus og Ullevål sykehus tilbyr kvinner som søker abort å ta direkte kontakt med dem - uten henvisning fra fastlegen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder