INN I POLITIKKEN: Shabana Rehman vil kjempe for dyrs rettigheter sammen med Miljøpartiet De Grønne. Foto: THOMAS NILSSON

Shabana Rehman blir grønn politiker

Standupkomikeren og aktivisten Shabana Rehman Gaarder slutter seg til Miljøpartiet De Grønne (MDG). Søndag velges hun inn i partiets kvinnenettverk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er først og fremst ønsket om å kjempe for dyrs rettigheter som har ført Rehman Gaarder inn i partiet, og hun viser spesielt til behandlingen dyr får i matvareindustrien.

Interessen dukket opp da hun fikk hund, men hun ser det også som en naturlig fortsettelse av en annen kamp hun har engasjert seg i, nemlig vold mot kvinner, særlig minoritetskvinner.

- Jeg vil gi en stemme til dem som ikke kan si fra, sier hun til NTB.

Si sin mening

I første omgang ser hun ikke for seg å bli et av partiets ansikter utad, men heller å hjelpe andre av partiets kvinner til å tørre å så opp og si sin mening.

- Jeg har jo kompetanse på å ta ordet offentlig. Jeg vil hjelpe dem å sette ord på engasjementet, sier Rehman Gaarder.

Rehman fikk i 2002 Fritt Ords Pris for sin uredde bruk av det frie ord i offentligheten.

Må lære om klima

Dyrevelferd har vært et kjernetema for MDG siden partiet ble opprettet i 1988, men med Rasmus Hanssons inntreden på Stortinget er partiets politikk i hovedsak rettet mot klima.

Rehman Gaarder innrømmer at hun har mye å lære på det området og at temaer som klimakvoter oppleves fjernt.

- De Grønne må jobbe for å gjøre denne saken nær folk. De må snakke om hva dette betyr for våre liv og våre unger, sier hun.
- Jeg er ikke tilhenger av religion. Men for meg er alt liv hellig, og det er fundamentet for mitt engasjement i den grønne bevegelsen, legger hun til.

Nye talspersoner

Søndag valgte MDG også ny partiledelse

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Oslo og den trønderske bystyrepolitikeren Hilde Opoku er partiets to nye talspersoner.

Partiet har en kvinnelig og en mannlig talsperson, i stedet for en enkelt partileder.

Hansson erstatter Harald Nissen, mens Opoku overtar etter Hanna Marcussen.

Marcussen ønsket å fortsette i partiledelsen, men hadde nådd maksgrensen partiet har for å inneha vervet, som er seks år. Landsmøtet vedtok fredag å utvide maksgrensen til ti år, men endringen trer ikke i kraft før etter årets landsmøte.

Landsmøtet valgte å følge innstillingen fra valgkomiteen, som var ledet av frilansjournalist og forfatter Øyvind Strømmen fra Hordaland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder