HØYTIDELIG: Medaljeutdeling fant sted i Statholdergaarden i Oslo, fredag. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX

Medlemmer av Osvaldgruppen hedret og dekorert

Synlig beveget reiser åtte krigsveteraner fra Osvaldgruppen seg etter tur, håndhilser og takker forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for anerkjennelsen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Drøyt 68 år etter fredsvåren 1945 fikk åtte motstandskjempere fra Osvaldgruppen oppleve å bli hedret av norske myndigheter for kampen de førte for Norges frihet i årene landet var okkupert av tyskerne.

Ti av gruppens medlemmer var invitert til seremonien i Statholdergaarden i Oslo, men skrøpelig helse hindret to av dem i å være til stede.

- Dere var sabotørene og soldatene i mørke, som forble i mørke. I dag beklager vi at mange av dere ble mistenkeliggjort og underkjent, sa forsvarsministeren i sin takketale.

Deretter overrakte hun sølvfat til samtlige åtte og Deltakermedaljen samt diplom signert kong Harald til fem av dem.

Døpt i samme kirke

To av medlemmene, Norman Gullaksen og Anne Marie Malmo, tidligere Michelsen, står i ivrig samtale når nyhetsbyrået NTB treffer dem like før seremonien.

De har nettopp funnet ut at begge er døpt i samme kirke i Bergen, og vil heller snakke om det enn sabotasjeaksjoner. Men de forteller at de ikke hadde kjennskap til hverandres gjøren og laden i krigsårene.

- Vi skulle kjenne færrest mulig, sier Malmo.

Sabotasjeaksjoner

Osvaldgruppen utførte ifølge forsvarsminister Strøm-Erichsen ikke bare de fleste, men også de mest virkningsfulle sabotasjeaksjoner i Norge under krigen.

Likevel vanket det ingen takk fra myndighettene da freden var vunnet.

Gruppens kommunistsympatier er grovt sagt hovedgrunnen til at det ble slik.

- Dere fikk ingenting. Dere som er betegnet som pionerene de andre i motstandskampen sto på skuldrene av, dere fikk ingen ære. Derfor er det også at «ingen dekorasjoner» går igjen i biografiene til så mange av dere, sa statsråden.

Gruppens leder

Osvaldgruppen har navet sitt fra gruppens leder, Asbjørn Sunde, som brukte Osvald som ett av sine dekknavn. Under hans ledelse utførte organisasjonen samordnede jernbanesprengninger på flere steder samtidig, lenge før Milorg var i stand til noe lignende.
I Store norske leksikon omtales Sunde, som egentlig var sjømann, som en «fremragende militær ledertype, snarrådig og handlekraftig - en mester i å improvisere løsninger på vanskelige oppgaver».

Han ble arrestert i 1954 og dømt til åtte års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

Forsvarsministeren utelot ikke Sunde i sin takketale:

- Vår nære allierte ble plutselig vår bitre fiende da Hitler-Tyskland var beseiret. Derfor kunne en mann som Asbjørn Sunde gå fra å være krigshelt i det ene øyeblikket til å bli stemplet som forræder i det neste. Derfor ble dere stille. Derfor forble dere i mørke, sa hun.

Personlige egenskaper

Sunde hadde trening i sabotasje fra borgerkrigen i Spania. Også enkelte andre medlemmer av gruppen hadde militær erfaring.

Likevel framhevet forsvarsministeren først og fremst medlemmenes personlige egenskaper som avgjørende for resultatene de oppnådde

- Det dere gjorde den gangen, må og skal fram i lyset. Dere er ikke lenger soldater i mørke. Dere er krigsveteraner med en lysende innsats.

Medlemmene som ble hedret fredag var Harry Sønsterød, August Rathke, Anne Marie Mamo, Arvid Abrahamsen, Karsten Hansen, Norman Gullaksen, Signe Raassum og Lars Bottolfs.

De fem siste ble hedret med Deltakermedaljen og diplom signert kongen, i tillegg til sølvfat.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder