TIL NORGE: Tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, kommer til Norge om to uker. Her er han fotografert under et møte med amerikanske politikere i Washington i mars i år. Foto: AFP

Halve Norge til stortingspresidenten:
Feigt å si nei til Dalai Lama

Kun én av fem mener det er riktig av stortingspresident Olemic Thommessen (H) å avslå et møte tibetanernes åndelige leder Dalai Lama.

 • Maria Mikkelsen
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Det viser en spørreundersøkelse InFact har utført for VG.

Den tibetanske lederen kommer til Norge i begynnelsen av mai for å markere at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Stortingspresidenten har avslått å møte ham av frykt for at det vil skade Norges forhold til Kina:

Det har vært full isfront mellom myndighetene som følge av tildelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010.

- Forståelig

Leder i Tibet-komitéen, Venstres Ketil Kjenseth, har kalt stortingspresidentens holdning «feig og uanstendig». Han høster bred støtte i den norske befolkningen, ifølge VGs undersøkelse:

Fem av ti mener det er feigt av Thommessen ikke å møte Dalai Lama. SV-velgerne er mest kritisk, mens Høyre-velgerne er litt mildere stemt - av de sistnevnte mener tre av ti at beslutningen er feig.

Totalt støtter bare én av fem stortingspresidentens avgjørelse. Thommessen innrømmer at han er i utakt med befolkningen.

- Veldig mange i Norge har engasjert seg i Tibet-saken. Jeg synes det er veldig forståelig at mange synes det er rart at jeg mener at det er feil av meg å ta imot ham. Når jeg likevel mener det er en riktig beslutning, er det fordi Norges forhold til Kina er i en helt spesiell situasjon etter fredsprisutdelingen, i 2010 sier Thommessen, som formelt er den høyest rangerte nordmannen etter kongen.

- Kritikerne dine mener du er feig. Er du det?

- Nei. Jeg mener det hadde vært lettvint for meg å følge den alminnelige folkeoppfatningen, slik undersøkelsen gir uttrykk for. Men jeg mener at det mest riktige i denne sammenhengen er å gi et tydelig signal om at vi ønsker å bedre forholdet til en stormakt som sitter i alle internasjonale fora der globale problemstillinger drøftes, enten det er klimaspørsmål, menneskerettigheter eller demokratiutvikling.

VG mener: Ta imot Dalai Lama

- Er det riktig å avstå et møte fordi man frykter andre lands reaksjoner?

- Det er riktig å avstå et møte fordi man vil styrke eget lands posisjon. Jeg legger meg ikke flat for Kina.

Legger press på regjeringen

Det er foreløpig uklart om representanter fra den norske regjeringen vil møte Dalai Lama om to uker. Det bør de gjøre, mener flertallet av de spurte i VGs undersøkelse:

SIER NEI: Stortingspresident Olemic Thommessen vil ikke møte Dalai Lama. Han begrunner det med at han vil styrke Norges forhold til Kina. Foto: NTB SCANPIX

Seks av ti mener enten statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende, eller begge to, bør møte den åndelige lederen. Fem av ti mener det vil være feigt av dem å avstå fra å treffe ham av hensyn til forholdet til Kina.

Bare 14 prosent av de spurte mener regjeringen bør unngå å treffe den tibetanske lederen.

- Dette er et privat besøk. Det er ikke tatt stilling til om representanter for norske myndigheter skal møte Dalai Lama, skrev statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor i en tekstmelding til NTB tirsdag.

Under Stortingets spørretime onsdag vil Børge Brende måtte svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til besøket.

RESULTAT: Slik svarte de spurte på spørsmålet om hva de synes om at stortingspresidenten har sagt nei til å møte Dalai Lama.

Slik svarte de spurte på spørsmålet om statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende bør møte Dalai Lama.

Slik svarte de spurte på spørsmålet om hva som ville vært deres holdning dersom Solberg og Brende lar være å møte Dalai Lama av hensyn til Norges forhold til Kina.

Les også

 1. Legger Dalai Lama-press på Brende

  Børge Brende må svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til besøket fra tibetanernes åndelige leder…

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Politikk

Flere artikler

 1. - Avvisning av Dalai Lama slår tilbake på Norge

 2. Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

 3. Lippestad mener regjeringen kryper for Kina

 4. Stortingspresidenten snakket med Erna og Børge Brende om Dalai Lama

 5. Dalai Lama får ikke møte regjeringsmedlemmer

Fra andre aviser

 1. Flertallet mener politikerne må møte Dalai Lama

  Aftenposten
 2. Flertallet mener politikerne må møte Dalai Lama

  Fædrelandsvennen
 3. Børge Brende får kraftig Tibet-kritikk i spørretimen

  Aftenposten
 4. Børge Brende må svare på regjeringens Dalai Lama-syn

  Aftenposten
 5. - Han svarer ikke på spørsmål

  Bergens Tidende
 6. Full forvirring om Dalai Lama-beslutning

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder