BEHANDLER: Trond Aspeland, daglig leder for Hjelpelinjen for spilleavhengige, mistenker at å spille på Norsk Tippings oddsspill kan utgjøre en større fare for spillavhengighet enn å spille på utenlandske bookmakere. Foto: Privat

Frykter Norsk Tipping har det farligste oddsspillet

Leder for Hjelpelinjen for spilleavhengige frykter at Norsk Tippings «trygge profil» kan bli en sovepute for spillere i faresonen.

Arild Færaas
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Fredag ettermiddag skrev VG Nett at i 2010 fikk Hjelpelinjen for spilleavhengige dobbelt så mange henvendelser om oddsspill som i 2009. Den største økningen stod Norsk Tippings oddsspill for.

Trond Aspeland, daglig leder for Hjelpelinjen for spilleavhengige, sier han tror at den store økningen blant annet handler om at de har nådd ut til flere, og er blitt bedre på markedsføring.

- Jeg tenker ikke at det er spillemønsteret i befolkningen som er dramatisk endret, sier Aspeland til VG Nett

Les mer: Mange flere ber om hjelp mot oddsavhengighet

Men Aspeland har også en mistanke om at det at flere og flere går over til Norsk Tippings oddsspill fra utenlandske bookmakere, faktisk kan føre til at flere personer får spillproblemer.

Har du historier eller vet du noe om dette temaet? Tips VG Netts journalist her

- Utilsiktet sovepute

SPILLTILBUD: Dette er fredagens program på Norsk Tippings Langoddsen, som er det mest populære oddsspillet monopolselskapet har. Foto: Faksimile


- Norsk Tippings ansvarlighet kan være en utilsiktet sovepute for personer som føler seg trygge på spillene deres, sier Aspeland som presiserer at han ikke har diskutert denne teorien med andre fagmiljøer.

Aspeland begrunner påstanden med at mange innringere forteller hjelpelinjen at de har stor tillit til Norsk Tippings oddskonsept.

- Mange spillere hevder at det er trygt å slippe seg løs i en «trygg havn». Og da kan «guarden senkes» rundt egen kritisk tenkning.

Les også: Flere har alvorlige spilleproblemer

- Innringere forteller at de opplever at de stoler på Norsk Tippings sikkerhet mot juks og bevegelig oddssetting. Men utenlandske bookmakere og kasinoer har de inntrykk av er grådige og tildels brutale med sin oppsøkende markedsføring. Dermed skjerper spillerne seg på alle områder, og er mer våkne overfor spekulative spilltilbud, fortsetter han.

Aspeland karakteriserer oddsspill som «sterkt vanedannende».

Les mer: Spilleavhengige satser mer enn 1000 kroner hver gang

- Har undervurdert Norsk Tipping

Norsk Tipping har ifølge Aspeland et godt rykte, men mener at oddsspillene deres er undervurdert som et problemskapende spilltilbud.

Han viser til tapsgrensene som er 10.000 på nettet hver dag, og 1 million i året.

- Det er mer penger enn de fleste klarer å skaffe til veie.

- Gjør Norsk Tipping det de skal gjøre?

- De gjør en god jobb med forebygging, men jeg savner kanskje litt omsorg for de som er blitt syke som følge av spillingen. Det eneste de gjør overfor dem er å sende et informasjonbrev til dem som har spilt for over en halv million kroner.

Norsk Tipping startet tidligere i februar et frivillig verktøy som lar spillerne sette maksgrenser over hvor mye de vil spille for.

- Det er bra de har innført det. Men dette blir lite brukt, og fungerer i hovedsak på spillere som ennå har kontroll på sitt spillemønster. Det har liten effekt for vår målgruppe.

Les mer: - Lurer «snille» automater

- Sammenligner med studielån

Trond Aspeland forteller at de som ringer dem ikke er den vanlige oddsspiller.

- Det er ofte unge, uetablerte menn. Og det er ofte pårørende som ringer for dem. De fleste skjønner ikke selv at de har et problem.

Han forteller om «utrolige historier».

- Noen sammenligner spillegjeld med studielån, og tenker at de skal vinne pengene tilbake senere.

Les også: Indisk mann gamblet bort datteren sin

Norsk Tipping: - Tynt grunnlag

Til Aspelands mistanke om at å spille på Norsk Tipping kan føre til mer spilleavhengighet enn hos utenlandske bookmakere, svarer Magne Vikøren, kommunikasjonssjef hos Norsk Tipping, dette:

- Vi ønsker å gi folk trygge og ansvarlige spill. Vi mener det er et litt tynt grunnlag å konkludere med at nettopp derfor er det større fare for at folk blir spilleavhengige. Foreløpig synes vi det er et litt ukjent tankesett, men vi vil ta kontakt med Aspeland for å høre mer om denne mistanken hans, sier Vikøren til VG Nett.

- Har skapt kollektiv spillegalskap

SPILLEEKSPERT: Hans Olav Fekjær Foto: Tore Meek/Scanpix


Men Hans Olav Fekjær, tidligere ansatt hos Blå Kors, og en av de største ekspertene på spillavhengighet i Norge, støtter Aspeland.

- Trond Aspeland er en skarp fyr, og det han sier er nok et riktig element, mener Fekjær.

Han mener også at Norsk Tipping har mye av ansvaret for at folk har blitt spilleavhengige:

- Det er gjennom dem at pengespill har blitt legitimert, og har lært opp mange til å spille på oddsen. Det er Norsk Tipping som har skapt en kollektiv spillegalskap i Norge og har drevet med aggressiv reklame. Det er ingen som lover så mange jackpoter som Norsk Tipping, og ingen nordmenn kan unngå de løftene, fortsetter Fekjær.

Magne Vikøren er uenig i påstandene til Fekjær, og legger til følgende:

- Norsk Tipping utfører den til enhver tid gjeldende spillpolitikk, og vi er satt til å tilby attraktive og ansvarlige spill for å sørge for at spillingen skjer i kontrollerte og regulerte former. Denne kontrollen gjelder både spillene og vår markedsføring. Det er kjent at så lenge pengespill har eksistert, har det også forekommet spillproblemer. Norsk Tipping tar enhver utvikling innen spillproblematikk alvorlig, sier han.

- Interessant hypotese

Thomas Aakvik, sjef for den norske virksomheten til det svenske spillselskapet Betsson, mener Aspelands tanker er en «interessant hypotese».

- Det vil være uprofesjonelt av meg å si om det er større sannsynlighet for å bli spilleavhengig om du spiller hos Norsk Tipping enn hos oss. Men jeg kan referere til at Betsson i 2009 ble kåret til det mest ansvarlige spillselskapet, og at vi innførte 18-årsgrense på spill lenge før Norsk Tipping.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder