FERDIG: Siste råd er gitt av legene og Mette Hvalstad i Suss-telefonen. Hvalstad er daglig leder i tjenesten. Bildet er fra 2000. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Suss-telefonen legges ned

Fra og med i dag kan ikke unge lenger få svar om sex, kjønnsykdommer og prevensjon hos Suss-telefonen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den statsstøttede hjelpetjenesten får ikke lenger støtte. Helsedirektoratet har bestemt at røret legges på fra og med fredag 28. november, melder NRK.

– Vi tror vel ikke det fordi vi har en nisje som har vært unik i 27 år, så jeg vet ikke om noen som dekker dette behovet. Jeg tror vi blir savnet siden det er en stor andel ungdom som har brukt oss i mange år. Vi har hatt over 1 million kontakter i løpet av de 27 åra vi har holdt på, sier Mette Hvalstad til NRK.

– Mange unge sier det er leit at vi skal slutte, sier hun.

Hvalstad har vært daglig leder for Suss-telefonen siden den ble startet i 1987.

Tjenesten var beregnet på unge som kunne spørre om alt fra sex, kropp, homofile, psykisk helse, kjønnsykdommer og prevensjon.

– Uforholdsmessig dyrt

– De lurer jo på alt, selv om det ikke er alt vi kan svare på. Mange lurer på om det de har eller opplever er normalt. Suss' viktigste oppgave er å gi helsehjelp til de som tar kontakt, og eventuelt motivere dem til å oppsøke helsevesenet, forteller Hvalstad.

Suss-legene som har jobbet for tjenesten har også vært fast innslag i radioprogrammet Juntafil på NRK P3 - «Norges flaueste radioprogram» som kanalen selv kaller det.

NRK skriver at Helsedirektoratet mener Suss ikke har en sentral rolle i arbeidet for unge å spørre om kropp, seksualitet og seksuell helse som tidligere, og viser til at det er flere steder som har samme funksjonen i samfunnet nå.

– Suss er en uforholdsmessig dyr tjeneste, uttaler Ellen Margrethe Carlsen, direktør ved avdeling for oppvekst og aldring i Helsedirektoratet til NRK.

Populær praksisplass

Telefontjenesten som årlig får rundt 12.000 spørsmål fra unge om helse og seksualitet. Telefonen er et gratistilbud for ungdom, og de ansatte er psykologistudenter, psykologer, legestudenter og leger. Mange studenter i medisin og psykologi har hatt praksisplass for å lære seg å snakke med barn og unge om intime spørsmål.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder