SKAMSLÅTT: Anders Flaa (80) ble kraftig mishandlet av innbruddstyven. Foto:Øyvind Nordahl Næss,

Sperret inne i sin egen kjeller: Anders (80) ble
angrepet med elektrosjokkvåpen

Rømte gjennom kjellervinduet mens tyven lette etter verdisaker

TRONDHEIM (VG) Banket til blods og med hendene bundet ble Anders Flaa (80) innesperret i sin egen kjeller. Så fikk han øye på det trange kjellervinduet.

  • Linn K. Yttervik
  • Øyvind Nordahl Næss
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Da han banket løs på meg, tenkte jeg at jeg var en ferdig mann. Jeg tenkte på de pårørende som skulle komme og finne meg slik. Det var så mye blod.

Natt til onsdag ble Anders Flaa overfalt av en 46 år gammel mann på trappa utenfor sitt eget hus i Bratsberg. Nå er han vel hjemme fra sykehuset etter en grundig sjekk, med 30-40 sting i hodet.

– Jeg hadde akkurat vært på Elixia og trent, fem kilometer hjemmefra, og holdt på å sette sykkelen inn for natta da noen angrep meg bakfra. Det ble et skikkelig basketak ute på trappa, men han hadde med seg en slik elektrosjokkpistol og skjøt meg i armene så jeg ble helt lammet, forteller 80-åringen.

GOD FORM: 80-åringen har arbeidet ute hele livet og trener på Elixia flere ganger i uken. Han ble sterkt forslått og blødde kraftig fra hodet av mishandlingen, men tror gjerningsmannen kanskje undervurderte motstanderen. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Var alene hjemme

Flaa var alene hjemme da overfallet skjedde og mener gjerningsmannen sannsynligvis hadde sittet og spionert på ham utenfor vinduet. Da 80-åringen gikk ut for å sette inn sykkelen, ble han angrepet.

Det var minusgrader og glatt, og Flaa hadde bare tøfler på seg.

– Han stripset hendene mine sammen, dro meg inn og la meg i bakken. Der fortsatte han å banke meg i hodet med skaftet på pistolen. I begynnelsen lå jeg bare urørlig på magen, men etter hvert kom jeg meg opp på knærne. Han snakket til meg som man snakker til en hund, sier han.

– Da det roet seg litt, spurte han meg hvor jeg hadde safen.

Flaa fulgte med innbruddstyven ned i murkjelleren hvor safen sto, men der var det lite av verdi for tyven.

RØMTE: I denne kjelleren ble han holdt fanget mens tyven gjennomsøkte huset. Men Anders Flaa klarte å komme seg ut det lille vinduet selv om hendene var bundet. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

–Vi driver forretning, og alle faktureringer går over bank. Vi har ingen penger i safen, bare papirer som vi ønsker å beskytte mot brann. Mens jeg sto der inne stakk han ut og låste døren fra utsiden. Men det var et lite vindu der, sier Flaa.

Han viser vei ned i den kalde kjelleren. I mørket vises ikke det vesle vinduet øverst på kjellerveggen.

– Det er ikke mange 80-åringer som hadde klart det jeg gjorde. Etter å ha bli banket opp så grundig klarte jeg likevel å tenke klart. Det var nok mye adrenalin som pumpet, sier han.

– Det er bra at du ikke har fått sånn mage, for da hadde du ikke kommet deg ut vinduet, sier kona Eli Flaa.

Løp på sokkelesten

Kona var ikke hjemme da overfallet skjedde, men sier hun ble veldig lei seg da hun kom på sykehuset og så hva som hadde skjedd med ektemannen.

– Hvem er det som gjør noe slikt mot en gammel mann, spør hun.

– Nåja, du trenger ikke dra inn alderen i dette, sier Flaa lattermildt.

– Jeg tror han undervurderte meg litt på grunn av alderen, fortsetter han.

Da Flaa hadde klart å klatre opp til vinduet, fikk han opp haspene og presset seg ut gjennom vinduet med sammenbundede hender. Han løp på sokkelesten over til nabogården. Der hadde han sett lys og skjønt at de fortsatt var våkne.

– Det var iskaldt og mørkt, og jeg måtte over en bekk. Jeg var redd for å falle siden hendene var bundet. Da jeg kom til naboene blødde jeg så kraftig fra hodet at de ikke kjente meg igjen.

I SJOKK: Ekteparet Eli Flaa og Anders Flaa er fortsatt litt rystet etter det brutale overgrepet, men sier de ikke har tenkt å flytte noe sted. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Mens de ringte etter politi og ambulanse, lette gjerningsmannen intetanende etter verdisaker hjemme hos 80-åringen.

I god form

Tyven fikk med seg bankkort og noen hundrelapper fra lommeboken til Flaa. 80-åringen regnet med at han ville kommet tilbake til kjelleren for å få koden, og skyndet seg med å komme ut av kjelleren før raneren kom tilbake.

Da politiet kom hadde ikke gjerningsmannen rukket å komme langt. Han ble raskt funnet av en sporhund.

Anders Flaa er glad for at han er i såpass god form som han er.

– Jeg har jobbet i skogen gjennom et langt liv og trener flere ganger i uka. Jeg er i fullt arbeid og driver med salg av hagejord fra gården, sier han.

Både han og kona sier at de ikke har falt helt på plass etter det som skjedde, men at de regner med at det roer seg etter hvert.

– Vi er litt desorienterte. I begynnelsen tenkte jeg at det var umulig å fortsette å bo her, men politiet var tydelige på at det ikke var noe å være redd for. Det kan ikke skje igjen. Gjerningsmannen er heldigvis tatt, og nå ser jeg fram til rettssaken, sier Flaa.

– Han var heldig

Politibetjent Robert Løkken sier til VG at Flaa var utrolig heldig.

– Han var veldig heldig. Han er en sprek mann, og det var nok mye derfor. Det var godt gjort å klare å rømme ut vinduet, og at vi ble varslet så tidlig gjorde det lettere for oss å finne gjerningsmannen, sier han.

Sør-Trøndelag tingrett har varetektsfengslet 46-åringen, som er siktet for grovt ran, i to uker.

Siktelsen har en strafferamme på 12 års fengsel, og påtalemyndigheten ville ha ham fengslet i fire uker.

Løkken opplyser at mannens motiv var økonomisk vinning.

– Han har opplyst at han var i en kritisk økonomisk livssituasjon. Desperasjonen gjør at enkelte går til slike ytterligheter, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder